"Büyük Ortadoğu Projesi çöktü"

Başbakan Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, Frasız Le Monde gazetesiyle yaptığı söyleşide "Büyük Ortadoğu Projesi"nin çöktüğünü söyledi. Obama yönetiminin 'kapsayıcı' bir yaklaşım benimsemesini dilediğini belirten Davutoğlu, Hamas ve Taliban ile görüşmeler yapılmasından yana olduğunu da belirtti.

Yayınlanma: 18.12.2008 - 15:24
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde ile yaptığı söyleşide İran'a yaptırım uygulanmasının, durumu daha da kötüleştireceği uyarısını yaparken, Bush Yönetiminin "Büyük Ortadoğu Projesi"nin çöktüğünü de belirterek bölgesel sorunların çözümü için yeni bir yaklaşım gerektiğini söyledi.

ABD'nin yeni başkanı seçilen Barack Obama'nın, çok taraflı yeni bir yaklaşım sözünü verdiğini kaydeden Davutoğlu, "Tüm bölgesel oyuncuların sürecin bir parçası olduğunu hissedeceği kapsayıcı bir yaklaşım" gereğini vurguladı.

Ahmet Davutoğlu ,"'Şer Ekseni' ilan etmek yerine, 'İstikrar Ekseni' ilan edilmeli ve çatışma söyleminden kaçınmalı. Başta Filistinliler olmak üzere eğer oyuncular, izole edilir veya dışlanırsa, bu gerginliğin tırmanması demektir" şeklinde konuştu.

"Bu Hamas ile görüşmek anlamına gelir mi?" sorusuna "Hamas ve diğerler ile" karşılığını veren Davutoğlu, diğer bir soru üzerine Irak'ta olduğu gibi Afganistan'da da "kapsayıcı bir süreç"e ihtiyacın bulunduğunu vurguladı. Irak'ta "El Kaide'yi Amerikalılar, yenmedi. Onu Sünni gruplar yendi" ifadesini kullanan Davutoğlu, Amerikalıların "prakmatik" davranarak bu grupları organize ettiğini belirtti. Davutoğlu, "Afganistan'da Karzai veya Batı karşıtı olan tüm Afganlıların El Kaide üyesi olduğuna inanılmamalı. Taliban, El Kaide gibi değil" dedi.

Davutoğlu, Taliban ile görüşmelerden yana Hami Karzai ve Suudilerin yaklaşımının, doğru yaklaşım olduğunu belirtirken de "Türkiye, katkıda bulunabilir çünkü Afganistan'daki tüm etnik gruplarla çok iyi ilişkilerimiz var" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler