'Kürt coğrafyası' sözü tepkilere yol açtı

DTP Muş Milletvekili ve İdare Amiri Sırrı Sakık'ın bütçe görüşmeleri sırasında Güneydoğu bölgesinden "Kürt coğrafyası" olarak bahsetmesi tepkilere yol açtı. Sakık, "En çok yeşil kartın dağıtıldığı yer Kürt coğrafyası" derken MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Bu kürsüde milli kimlik hassasiyetleri üzerinde konuşulmamalı. Kürt coğrafyası yoktur" diyerek tepki gösterdi.

Yayınlanma: 18.12.2008 - 16:40
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri sırasında konuşan DTP Muş Milletvekili ve İdare Amiri Sırrı Sakık Türkiye'nin en yoksul ilinin Muş olduğunu, Türkiye'de borcu olmayan illerden birinin de yine Muş olduğunu belirterek, "Çünkü kimse borç vermiyor. Tarım Bakanı'nın seçim çevresi olan Bismil ve diğer Kürt coğrafyasında hiçbir arazi ipotek kabul edilmiyor. Vatandaşlar tefecilerden aldıkları parayı ödeyemedikleri için sürekli cinayetler işleniyor" dedi. Sakık, en çok yeşil kartın dağıtıldığı yerin de "Kürt coğrafyası" olduğunu söyledi.

Sakık'ın sözlerine MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır tepki gösterdi. Şandır "Bu kürsüden bu tür şeylerin yapılmasına müsaade edilmemelidir. Ya siz ya da Sakık düzeltin. Milli kimlik hassasiyetleri üzerinde konuşulmamalı. Kürt coğrafyası yoktur" dedi. Meclis Başkanvekili  Nevzat Pakdil ise "Düzelttim ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bütün olduğunu söyledim. Sakık'ın düşünceleri kendisine aittir" diye konuştu.

'Aydınlar erdemli davrandı'

Sakık'ın konuşmasında "Özür diliyoruz" kampanyası başlatan aydınlar için "erdemli" ifadesini kullanması da tepkilere yol açtı. 1915 yılında yaşanan olayları içlerine sindiremediklerini söyleyen bir grup aydının bir kampanya başlattığını ve bunun çok insani olduğunu söyleyen Sakık, 1970'lerde Willy Brand'ın özür dilediğini, Güney Afrikalı bir liderin ayrımcı politikalardan dolayı özür dilediğini, yine ABD'nin enerji bakanının yapılan radyasyon denemelerinde zarar görenlerden özür dilediğini kaydetti. Sakık, "Bu bir erdemliliktir. Biz de geçmişimizle yüzleşsek acaba kıyamet mi kopar?" dedi. Sakık Başbakan Erdoğan'ın, böyle bir hareketin Ermenistan'la kurulan hattı baltalayacağı açıklaması yaptığını belirterek, şunları söyledi:  "O hat, Cumhurbaşkanı'nın gidişiyle olumluydu. Demokrasiden yana olan her kesim destek verdi. O hattı bombalayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün Brüksel'de yaptığı açıklamadır. O açıklama ittihatçıların açıklamasıydı. Ben Aydınların bu olumlu davranışını selamlıyorum."

Sakık'ın sözlerine Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil "Türkiye'nin geçmişten utanacağı bir durumu yoktur. Bizim tarihimizden utanacak bir şeyimiz yok" diyerek tepki gösterirken Sakık, "Ben de öyle dedim. O aydınların düşüncesine saygı duyalım dedim" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler