Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz indirimi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası'nın uyguladığı kısa vadeli faiz oranlarını, piyasa beklentilerinin aksine şok bir kararla 1,25 puan indirdi. Kurul, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16,25'ten yüzde 15'e, borç verme faiz oranını ise yüzde 18,75'ten yüzde 17,50'ye indirilmesini kararlaştırdı.

Yayınlanma: 18.12.2008 - 18:28
Abone Ol google-news

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, son dönemdeki verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın derinleştiğine işaret ettiği belirtildi. Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi uzunca bir müddet sınırlamaya devam edeceği ve bu çerçevede enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceğinin düşünüldüğü ifade edilen açıklamada şöyle denildi: “Ayrıca, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu etkilemektedir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin bir düşüş olacağını öngören Kurul, kısa vadeli faizlerin 125 baz puan indirilmesine karar vermiştir. Küresel finans piyasalarındaki sorunların, reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizlikler, halen yüksek seviyede seyretmektedir. Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edecektir. Bundan sonraki faiz indiriminin miktarı ve zamanlaması enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmelere bağlı olacaktır.”


Faiz yüzde 15’e indi

Açıklamaya göre, Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 16,25’ten yüzde 15’e, borç verme faiz oranı ise yüzde 18,75’ten yüzde 17,50’ye indirildi. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12,25’ten yüzde 11’e, borç verme faiz oranı ise yüzde 21,75’ten yüzde 20,50’ye düşürüldü. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 17,75’ten yüzde 16,50’ye indirildi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Merkez Bankasının faiz indirim kararıyla ilgili olarak, ''Merkez Bankasının faiz indirimi Türkiye'de şu aşamada piyasanın biraz canlandırılması açısından, dengelerin biraz daha iyi hale getirilmesi açısından önemlidir'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler