'TÜSİAD Dış Politika Ödülü' Bonino'ya

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) ''TÜSİAD Bosphorus Prize for European Understanding-TÜSİAD Dış Politika Ödülü'', Ankara Sheraton Otelinde düzenlenen törenle sahibini buldu. Ödül, İtalya Senatosu Başkan Yardımcısı Emma Bonino'ya verildi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ''Bizim AB'ye tam üyelik hedefimiz kesin bir hedeftir ve bu konudaki kararlılığımız tamdır'' dedi.

Yayınlanma: 18.12.2008 - 20:54
Abone Ol google-news

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi toplantısı nedeniyle düzenlenen kokteylde, İtalya Senatosu Başkan Yardımcısı Emma Bonino'ya ödülü Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından sunuldu. Babacan, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Bonino'nun Türkiye'nin AB sürecindeki her kritik dönemeçte dostluğunu açıkça ortaya koyan ve Türkiye'ye büyük katkılarda bulunan bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Türkiye'nin AB sürecinin toplumun her kesimini yakından ilgilendiren ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin hayatını az ya da çok değiştirecek bir süreç olduğuna işaret eden Babacan, bugüne kadar AB sürecinde yaptıkları tüm çalışmaların, siyasi, ekonomik ve müktesebata uyumla ilgili reformların Türkiye'de yaşam kalitesini yükselttiğini belirtti. Babacan, AB sürecinin, Türk insanının daha yüksek standartları yakalamasına katkı sağladığını ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin daha güçlü kılındığı bir süreç olduğunu, halkın da bu sürecin arkasında durduğunu kaydetti.
 

'Kritik dönemeçte yardımcı oldu'

Babacan, Bonino'nun, Türkiye'nin adaylık statüsü kazandığı tarihten itibaren tüm kritik dönemeçlerde Türkiye'ye yardımcı olduğunu ve büyük emeği geçtiğini belirtti.
Bonino'nun, İtalya'da AB işlerinden sorumlu bakanlık yaptığı dönemde de ilk ziyaret ettiği ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Babacan, Bonino'nun, şu anda yine Türkiye-AB ilişkilerinin önemli bir döneminde Senato Başkan Yardımcısı sıfatıyla önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

Babacan, Bonino'yu bu ödüle layık gören TÜSİAD'ın sivil toplum kuruluşları arasında kesintisiz bir şekilde her dönemde AB sürecine destek verdiğini ve bu desteğin, uzun vadeli bir bakışla ve önemli bir vizyonla verilen bir destek olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı Babacan, konuşmasının sonunda, bu süreçte emeği geçen tüm TÜSİAD yöneticileri ve üyelerine ve bu süreci yoğun şekilde destekleyen diğer sivil toplum kuruluşları ve üyelerine teşekkür etti.

Bonino'nun konuşması


TÜSİAD Dış Politika ödülüne layık görülen İtalya Senatosu Başkan Yardımcısı Bonino da, Babacan'dan ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, salondaki gürültüye işaret ederek, iki Akdeniz ülkesi Türkiye ve İtalya arasında benzerlik kurdu ve "Kendimi vatanımda hissettim. Böyle bir uğultuyu bir de Roma'da duyarsınız" ifadesini kullandı.
TÜSİAD'ın ödülünün "fevkalade prestijli" olarak niteleyerek, teşekkür eden Bonino, Türkiye'nin AB'ye katılması ve Avrupa'nın bir parçası olmasını tutkuyla arzuladığını söyledi.
Bonino, bugüne kadar Türkiye'nin AB'ye üye olmasını çok desteklediğini, Türkiye'nin üyeliğinin AB'nin çıkarına olduğunu belirtti.

 

Reformlarda  yavaşlama var

Türkiye'nin kendi kararını kendisinin vermesi gerektiğini, ancak AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bonino, sadece ekonomi ya da enerji alanlarında değil, siyasi olarak da, AB'nin bir siyasi proje olabilmesi için de Türkiye'ye ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
Türkiye'nin üyeliğinin, farklı kültürlerin ve dinlerin bir araya gelecek olması açısından önem taşıdığını kaydeden Bonino, "(Türkiye üye olduğunda) rüyalarım gerçek olacak" ifadesini kullandı. Bonino, Türkiye'de reformlarda biraz yavaşlama olduğunu, AB'nin de bunu kullandığını, ayrıca bazı üyelerin birbiriyle çelişen açıklamalarının verimliliği ortadan kaldırdığını belirterek, Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili tartışmaların daha rasyonel olması gerektiğini söyledi. Bonino, 2009 yılının çok kritik bir dönem olduğuna değinerek, hem AB'nin, hem de Türkiye'nin 2009'da harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. "Vizyon peşinde koşmalı, cesur davranmalıyız. Çocuklarımız için vizyon aşılamalıyız" diyen Bonino, hem AB'den hem de Türkiye'den, liderliği ele almaları ve cesur davranmalarını rica ettiğini söyledi. Bonino, Türkiye'nin üyeliğinin AB'nin geleceği açısından çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da, konuşmasında, Bonino'nun, Türk demokrasisinin büyük bir dostu olarak, Türkiye'nin AB'ye katılımı için yoğun emek harcadığını söyledi. Bonino'nun her iki tarafın birbirini daha iyi anlamasına büyük katkılarda bulunduğunu ifade eden Yalçındağ, "Gelecekte de Türkiye'nin AB üyeliği için gösterdiği mücadele, Emma Bonino'nun katkılarına ihtiyaç duyacak. Biliyoruz ki Bonino, bu haklı davada bizim yanımızda olacak" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler