BM'den dinlere saygı

BM Genel Kurulu, dinlere saygısızlık yapılması ve iftira atılmasını önlemek amacıyla bir karar kabul etti. Kararda, dini değerlere saygısızlık yaparak insanlara karşı ayrımcılık, nefret, baskı, tehdit uygulanmasına karşı çıkan ve her dine ve mensuplarına saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Yayınlanma: 19.12.2008 - 07:31
Abone Ol google-news

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) ülkeleri adına Uganda ile Belarus ve Venezuela tarafından sunulan karar tasarısı, 192 üyeli Genel Kurul'da bugün oylandı. Bağlayıcı niteliği bulunmayan karar, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 86 ülke tarafından kabul edildi.

Karara karşı aralarında ABD, Kanada, İsrail, İngiltere, Fransa, Hollanda gibi ülkelerin bulunduğu 53 ülke ret oyu kullanırken, 42 ülke çekimser kaldı, 11 ülke de oylamaya katılmadı.

Dini değerlere saygısızlık yaparak insanlara karşı ayrımcılık, nefret, baskı, tehdit uygulanmasına karşı çıkan ve her dine ve mensuplarına saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çekilen kararda, Medeniyetler İttifakı çalışmaları da takdir edildi ve İttifakın ikinci forum toplantısının 2-3 Nisan 2009 tarihinde Türkiye'de yapılacağı anımsatıldı.

Kararın bir maddesinde İslam dininin, özellikle 11 Eylül 2001 terör saldırılarının ardından çok yanlış bir şekilde insan hakları ihlalleri ve terörizmle ilişkilendirildiği ve bundan derin endişe duyulduğu da belirtildi.

Karara karşı oy veren ülkelerin bu kararın ''ifade özgürlüğüyle'' bağdaşmadığı gerekçesiyle bu yönde davrandıkları bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler