Irak'lı gazeteci saldırıyı planlamış

ABD Başkanı George Bush'a Irak ziyareti sırasında ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi'nin, saldırıyı Bush'un 3 Eylül 2007'de Ramadi'ye yaptığı ziyaret sırasında planladığını itiraf ettiği belirtildi.

Yayınlanma: 19.12.2008 - 10:29
Abone Ol google-news

Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi'nin dosyasına bakan yargıç Diya El Kinani, "Soruşturmada Muntazar El Zeydi, Bush'a ayakkabıyla saldırıyı, Bush'un Sünni direnişin merkezi olan Ramadi'yi ziyareti sırasında yapmayı planladığını, bu girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığını, o günden bu yana yeniden plan yaptığını ve önüne çıkan ilk fırsatı da değerlendirdiğini itiraf etti" dedi.

El Kinani, El Zeydi'nin soruşturmada, olayın bu boyuta ulaşacağını tahmin etmediğini, Irak hükümetini aşağılamak gibi bir kastı bulunmadığını, sadece Bush'u hedef aldığını, Irak hükümeti ve Başbakan Nuri El Maliki'den özür dilediğini, salonda kendisine vuran korumalar hakkında şikayetçi olduğunu, savcının da kendisini teyit ettiğini kaydetti.

Iraklı gazeteci El Zeydi, Irak Adalet Bakanlığı'nın kontrolünde Yeşil Bölge'de bulunan ve insan hakları örgütlerinin sürekli denetimine tabi olan tutukevinde tutuluyor. Yargıç El Kinani, El Zeydi'nin bütün ihtiyaçlarının karşılandığını ve sağlık durumunun iyi olduğunu, vücudunda birkaç morluk dışında bir şey bulunmadığını söyledi.

Şimdiye kadar ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmeyen El Zeydi'nin, kendisini savunacak heyetin başkanı olan Irak Avukatlar Sendikası Başkanı Avukat Diya El Sadi ile pazar günü görüşeceği bildirildi.

Yargıç El Kinani, gazetecinin avukatı aracılığıyla yaptığı kefaletle tahliye talebine ilişkin olarak şunları söyledi: "Ceza kanununun 110. maddesinin a bendine göre, El Zeydi'nin hareketi suç sayıldığından ve cezası 15 yılı bulabileceğinden reddettik. El Zeydi, 1969 yılında çıkarılan ve değişikliğe uğrayan 111 sayılı Ceza Kanununun 223. maddesi 3. fıkrasına göre yargılanacak. Tahliye talebini reddetmemizin en önemli sebebi de, soruşturmanın selameti ve gazetecinin can güvenliğinin sağlanmasıdır. Muntazar El Zeydi'nin sicili tamamen temiz. Soruşturma sırasında El Zeydi'nin, bilinçli, kültürlü, cesur,tutarlı ve kendinden emin bir insan olduğunu gördüm."

El Zeydi'nin, yabancı bir devlet başkanına ölümle sonuçlanmayan saldırıyla suçlandığını ifade eden El Kinani, Bush'tan ya da Irak hükümetinden herhangi bir şikayet gelmediğine de dikkati çekti.

Hakim El Kinani, Başbakanlığa bağlı Güvenlik Dairesinden istediklerini El Zeydi'nin bütün eşyalarını istediklerini, ancak "tahlil edilmek üzere parçalandığı" bildirilen ayakkabının kendilerine gönderilmediğini ifade etti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler