Ro-Ro gemisi hasar tespit komisyonu toplanacak

Balıkesir'in Bandırma ilçesi açıklarında 14 Eylül gecesi batan ''Hayat N'' adlı Ro-Ro gemisiyle ilgili oluşturulan ''Hasar Tespit Komisyonu'', 26 Aralık'ta toplanarak, geminin enkazının kaldırılmasına ilişkin aksiyon planını değerlendirecek.

Yayınlanma: 19.12.2008 - 11:30
Abone Ol google-news

Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, batan gemide 73 kamyon/tır ve 2 otomobil bulunduğunu, bunlardan 6-7'sinin kaza sırasında gemi enkazının etrafına saçıldığını anımsattı.

Geminin bağlı bulunduğu şirketin taşıma hizmetlerini güvence altına alan ''P&I Certificate Insurance'' adlı sigorta şirketinin, enkaz çıkarma işiyle ilgili olarak Solar Aras Gemi Kurtarma-Joint Venture Ortak Girişim Grubu'nu yetkilendirdiğini anlatan Kurt, bu grubun Kurban Bayramı süresince ön hazırlık çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.

İlk etapta çevreye dağılan tır ve kamyonların çıkartılması için çalışıldığını, bununla ilgili olarak bir römorkor ve çalışmalar sırasında kullanılacak ''şat'' adı verilen bir platformun bölgede bulundurulduğunu ifade eden Kurt, Bandırma Liman Başkanlığı'ndan alınacak iznin ardından bugünden itibaren burada dalış yapılacağını belirtti.

Balıkesir Vali Yardımcısı Sebahattin Kapucu'nun başkanlığındaki komisyonun, 26 Aralık'ta Bandırma'da toplanacağını ifade eden Kurt, bu toplantıda, ortak girişim grubunun, geminin enkazının kaldırılmasına ilişkin aksiyon planının değerlendirileceğini kaydetti.

Kurt, ''Böyle bir geminin enkazının yüküyle birlikte çıkartılması çok ciddi bir iş. Geminin enkazının hangi yöntemle, nasıl çıkarılacağı konusunu bütün detaylarıyla ele alıp değerlendireceğiz'' dedi.

Bandırma Liman Başkanlığı yetkilileri de ilk aşamada kazanın ardından Ro-Ro gemisinin çevresine dağılan 6 aracın çıkarılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Çıkarma işini ihale ile alan kuruluşun tüm gemi ve araçları denizden çıkarma planını Bandırma Liman Başkanlığına sunduğunu, hasar tespit komisyonunun değerlendirmesi ve planla ilgili gerekli iznin verilmesinin ardından çalışmaların yoğunluk kazanacağını kaydeden yetkililer, şunları söyledi: ''Bu çıkarma işlemleri sırasında iki yöntemden birinin uygulanması gerekiyor. Eğer gemi parçalanarak çıkarılırsa, bu işlem 5-7, yüzdürülerek çıkarılırsa 4 ay içinde tamamlanacaktır. Bütün olarak, yüzdürülme şeklinde çıkarılmasının yöntemi balonlama sistemi olacaktır. Şu anda söz konusu firmaya ait dalgıçlar, gemi çevresinde keşif yapmakta. Bu keşfin ardından, geminin ve içindeki tüm araçların hangi yöntemle çıkarılacağı saptanacaktır. Ama ilk aşamada, geminin çevresine dağılmış olan 6 aracın çıkarılması gerçekleşecek.''

''Hayat N'' adlı Ro-Ro gemisinin 14 Eylül akşamı Bandırma-Ambarlı seferini yaparken Bandırma Limanı'nın çıkışında batması sonucu kamyon sürücüleri Özer Erdoğan, Necati Kalın ve Murat Karaca hayatını kaybetmişti. Batan gemide kaldığı tahmin edilen Yahya Özoğlu ve Şevki Gönüllü'ye ise ulaşılamamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler