"Yerli malı kullanımı krizin etkisini azaltır"

TESK, tüketicilerin kriz dönemlerinde yerli malı kullanılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Yabancı girdi kullanarak işçi çıkarıp kriz edebiyatı yapılmamalı ve kalitesiz Çin mallarını ithal edip, hem de iş yapamıyoruz diyerek üretimi durdurmamalıdır" dedi.

Yayınlanma: 19.12.2008 - 12:10
Abone Ol google-news

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken "Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında coşku ile kutlanan bu hafta bugün eski önem ve anlamından çok şey kaybetmiştir. Bu güzel geleneğimizi eskiden olduğu gibi aynı coşku ve heyecanla yaşatmamız son derece önemlidir" dedi.

Özellikle ekonomik kriz dönemlerinde daha da bir önem ve anlam kazanan yerli malı kullanma geleneğinin üretim ve istihdamın da garantisi olduğunu söyleyen Palandöken, "Küreselleşme denilen olay ve hegomonik evrensel kültür, maalesef bu güzel geleneğimizin giderek ortadan kalkması sonucunu doğurmaktadır. Başka ülkelerin vatandaşlarının yerli malı kullanma kültürünün ne kadar gelişmiş olduğunu biliyoruz. Bizde de yerli malı kullanma geleneğine, toplumun her kesiminin sahip çıkması gerekmektedir. Bir yandan yabancı girdileri kullanıp işçi çıkarırken, diğer yandan kriz edebiyatı yapmaları anlaşılabilir değil" dedi.

Üretimde yerli ara malı kullanmanın, hem ulusal yan sanayinin önünü açacağını, hem de bunun zincirleme etkisinin ülkemizde üretim ve istihdamda yaşanan sorunları büyük ölçüde azaltacağının altını çizen Palandöken, şunları kaydetti:

"Hem kalitesiz Çin mallarını ithal edip, hem de iş yapamıyoruz diyerek üretimi durduran ve işçi çıkaranlar var. Böyle çığırtkanlık yapmak yerine kalitesini dünyanın kabul ettiği yerli mallarının tercih edilmesini, kalitesiz ithal mallardan uzak durulmasını çok önemsiyor ve tüm vatandaşlarımıza tavsiye ediyorum. Toplumun her kesiminin yerli malı kullanma konusunda göstereceği hassasiyet küresel krizin ekonomik ve toplumsal yapımız üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirecektir. Bu konuda herkese ve hepimize görev düşmektedir."

Yerli malı kullanma konusunda yapılması gerekenleri yapmayanların küresel krizin üretim ve istihdam üzerinde yarattığı sorunlardan şikayet etme hakları bulunmadığını belirten Palandöken, "Böylesi küresel krizlerin aşılabilmesi ancak ve ancak tüm toplumsal kesimlerin gösterecekleri ortak dayanışma ile mümkündür. Bu dayanışmanın önemine bir kez daha dikkat çekiyor, toplumumuzun tüm kesimlerini duyarlılığa davet ediyorum" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler