İlaçların yan etkilerini bildirin

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, ilaçların yan etkileri konusunda hekimlerin bildirimlerinin oldukça önemli olduğuna işaret ederek, eczacılara çağrıda bulundu.

Yayınlanma: 19.12.2008 - 14:24
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı'nca düzenlenen "Farmakovijilans İrtibat Noktaları Eğitimi" toplantısında konuşan İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, ilaçların yan etkileri ile bu etkilerin saptanması, değerlendirilmesi, tanımlanması ve önlenmesine ilişkin Sağlık Bakanlığı'nın çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Tokaç, ilaçların yan etkilerinin üzerinde oldukça fazla durulması gereken etkiler olduğunu söyleyerek, "Bizim temel amacımız irtibat noktaları olan eczacıların hekimlerin duyarlılığını arttırmayı sağlamanız. Sadece hekimlerin değil, halkın da duyarlılığını sağlamak gerekiyor" dedi. İlacı kullananların da kendisinde istenmeyen bir takım etkiler olduğunda haber verebileceğini söyleyen Tokaç eczacılara seslenerek, "Son yıllarda birkaç ilacı bu bildirimler sayesinde piyasadan çektik. O nedenle hekim ve halkın duyarlılığını arttırma konusunda çok çaba göstermeniz ve bunu da vicdani bir sorumluluk olarak görmenizi istiyorum" diye konuştu.

 

"Hekimlere yan etki bildirimlerinde istediğimiz düzeyde değiliz"

Sağlık Bakanlığı'nın 184 numaralı hattından ya da internet üzerinden bildirimlerin kendilerine ulaştığını ifade eden Genel Müdür Tokaç şunları söyledi:  "Ancak özellikle sağlık personelinden bize gelen bildirimler çok önemli. Ancak bunu bilmeyen personellerimiz var. Hekimlere yan etki bildirimlerinde istediğimiz, arzu ettiğimiz düzeyde değiliz. O nedenle bu duyarlılığın arttırılması gerekiyor."

Geçtiğimiz yıllarda zayıflama ilacı olan ve pek çok kişinin ölümüne neden olan lida'yı bir facia olarak niteleyen Mahmut Tokaç şöyle devam etti:  "Tarım Bakanlığı'ndan gıda takviyesi olarak izin alınan bazı ürünler piyasada satılıyor. Lida da zayıflama ilacı olarak lanse edildi. Hekimler önceleri bunu bir ilaç olarak görmediğinden, bununla ilgili bildirimde bulunmadılar. Ancak ne zaman ki sakatlıklar, hastanede uzun kalışlar, kalp çarpıntıları gibi etkileri görülmeye başladı. Hekimler de bize bildirimde bulunmaya başladılar. Ve biz de hemen analiz ettik. Ancak ölümle sonuçlanan vakalar oldu. Bize birkaç çarpıntı vakasından sonra bildirilebildi."

"Aktarlardan alınanların dahi yan etkisi olduğu takdirde bildirimi yapılmalı"

İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, ilaç niyetine alınmayan hatta aktardan alınan bitkisellerin dahi yan etkisi görüldüğü takdirde bildirilmesi gerektiğini söyledi.

Örneğin Lida'nın Tarım Bakanlığı'na 'sadece yosun içeriyor' şeklinde bildirildiğini ifade eden Tokaç şunları söyledi:  "Durum böyle olunca Bakanlık da buna göre analiz ediyor. Eğer analizde subitramin maddesini aramıyorsanız bulamazsınız. Biz de ancak detaylı aramadan sonra bulabildik. Bu bizim kanayan bir yaramız. Yani gıda takviyesi dediğiniz de Tarım bakanlığı devreye giriyor ve o onaylıyor. Maalesef bu tüm dünyanın sorunu."

Öte yandan toplantıya katılan bazı eczacılar ise bu konuda Tarım Bakanlığı'na güvenin sıfır olduğunu belirterek "Tarım Bakanlığı onaylı ürünleri eczanemize sokmuyoruz" dediler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler