İngiltere'de enerji zirvesi

Dünyanın en büyük petrol üreticileri ve tüketicileri, petrol fiyatlarında istikrarı sağlamak, enerji piyasalarında bilgi akışını düzeltmek ve gelecekte enerji arzını garanti etmeye yardımcı olmak için işbirliği çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 19.12.2008 - 15:17
Abone Ol google-news

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve tüketici ülkelerin enerji bakanlarının yanı sıra enerji şirketi yetkililerinin katıldığı Londra'daki toplantının açılışında yaptığı konuşmada, dünya ekonomisine ciddi zarar veren petrol fiyatlarındaki büyük dalgalanmaların engellenmesi gerektiğini söyledi.

Brown, ''Petrol üreticisi ve tüketicisi ülkeler arasında yeni bir ortaklığa ihtiyacımız var. Küresel finansal kriz, bizim enerji piyasamızdaki bu küresel kriz bir ülke ya da bir kıtanın tek başına halledebileceği bir kriz değil'' dedi.

Petrol fiyatlarındaki dramatik yükselişin küresel ekonomiye büyük zarar verdiğini ve bir çalışmanın, ''yüksek petrol fiyatının sadece bu yıl dünya ekonomik üretimini 150 milyar dolar zarara uğratacağını'' gösterdiğini söyleyen Brown, ''ancak bugün fiyatların düşmesi, şimdi açıkçası en büyük sorunumuz. Bu oynaklık kimsenin çıkarına değil. Petrol fiyatlarındaki vahşi dalgalanmalar dünyadaki bütün ülkelere zarar veriyor'' diye konuştu.

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali El Naimi de yaptığı konuşmada, ''Petrol piyasalarındaki istikrarsızlık ve oynaklık herkese zarar veriyor'' dedi. Petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşün petrol üreticisi ülkelerin yatırım planlarına ciddi hasar verdiğini ve gelecekte petrol arzını tehlikeye sokacağını söyleyen El Naimi, petrolün varil fiyatının 75 dolar olmasının ''adil ve mantıklı'' olacağını yineledi.

El Naimi, ''Petrol fiyatları, özellikle alternatif enerji kaynaklarında olmak üzere yatırımı teşvik edecek seviyede olmalı'' diye konuştu.

OPEC Genel Sekreteri Abdullah El Bedri de, ''Hepimiz çok yüksek ya da çok düşük olsun, petrol fiyatlarındaki aşırı oynaklığın hem tüketicilerin hem de üreticilerin aleyhine olduğunu biliyoruz'' dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Nobuo Tanaka da, petrol fiyatları hızla düştükten sonra bile petrol üreticileri ve üreticileri arasında diyaloğa ihtiyaç olduğunu söyledi. Tanaka, petrol fiyatlarındaki düşüşün ekonominin zor dönemden geçtiği dönemde bir rahatlama sağladığını da ifade etti.

 

Petrol 34 doların altında

Bu arada, OPEC'in petrol üretimini günlük 2,2 milyon varil düşürme kararına rağmen, petrol fiyatlarındaki düşüşün önüne geçilemiyor.

ABD ham petrolünün varil fiyatı ocak ayı teslimi 2,64 dolar düşerek 33,58 dolara geriledi. Gün içinde ABD ham petrolünün varil fiyatı bir ara 33,44 dolarla Şubat 2004'tun bu yana en düşük seviyesini gördü.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 43,54 dolardan işlem görüyor. Temmuz ayında 147,27 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gören ABD ham petrolünün varil fiyatı, o günden bu yana 113 dolar kadar değer kaybetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler