Beşir Atalay, çadır kenti ziyaret etti

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van merkezde kurulan çadır kenti ziyaret ederek ailelerle görüştü.

Yayınlanma: 01.11.2011 - 19:04
Abone Ol google-news

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, daha sonra depremde hasar gören köylerde incemelerde bulundu. Van Kadın ve Doğum Hastalıkları Hastanesi'nde depremin meydana geldiği 23 Ekim’den bu yana 280 doğumun normal gerçekleştiği belirtilirken, 35 kadının düşük, 5 kadının da erken doğum  yaptığı ifade edildi.

Van’ı 7.2 ile vuran depremin ardından kentte yaralar sarılmaya başlandı. Başbakan Yardımcısı Atalay, Van Atatürk Şehir Stadyumu’nda oluşturulan çadır kente giderek depremzedeleri ziyaret etti. Depremzedelerin kar yağmadan konteynerlere yerleştirilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Atalay, “Bizim için tamamen harap olan köyler öncelikli. Böyle olan 7 köyümüz var. Çünkü öbürlerinde bir miktar sağlam ev var. Çadır verdik, kendi aralarında yardımlaşma var ama tamamen harap olan köyleri öne alıyoruz. Konteyner dağıtımında da öyle olacak” dedi. Atalay, çadır kentteki incelemelerinin ardından köylere gitmek üzere yola çıktı.

 

Yıkılan binalar inceleniyor

Van ve Erciş Cumhuriyet Savcılıklarınca yıkılan çok katlı 90 binanın sahipleri ve müteahhitleri hakkında depremden hemen sonra başlatılan soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında, Erciş ve Van'da görevlendirilen Cumhuriyet Savcıları nezaretinde, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü uzman ekipleri, yıkılan binaların demir ve çimentolarından karot adı verilen örnekleri alarak, kolonların röntgenini çekti. Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcıları, yıkılan binaların plan ve projelerini de belediyelerden istedi. Alınan numunelerin İTÜ ile ODTÜ’nün ilgili birimlerinin laboratuvarlarında inceleneceği ifade edildi. Soruşturmayı yürüten savcıların, yıkılan binalarda yakınlarını kaybeden çok sayıda vatandaşın müşteki sıfatıyla ifadesini aldığı belirtildi.

 

280 bebek doğdu

Depremin 10. gününe girilirken depremin insanlar üzerinde yaptığı olumsuz etkileri de ortaya çıkmaya başladı. Deprem özellikle hamile kadınlarda korku ve panik yüzünden erken doğumlara ve düşüklere neden olduğu belirtildi. Van Kadın ve Doğum Hastalıkları Hastanesi'nde depremin meydana geldiği 23 Ekim’den bu yana 280 doğumun normal gerçekleştiği belirtilirken, 35 kadının düşük, 5 kadının da erken doğum  yaptığı ifade edildi.

 

Nergis bebeğin nüfus cüzdanı bile yoktu

İstanbul’da kot taşlama atölyesinde işçi olarak çalışan ve deprem haberini alır almaz ailesinin yaşadığı Güveçli köyüne gelen Haydar Kartal, depremde, henüz nüfus cüzdanı çıkartmadığı 4 aylık bebeğini kaybetti. Beli kırılan eşinin tedavisi Ankara’da devam eden, kızını ise gözyaşları arasında toprağa veren baba Kartal, 4 yaşındaki kızı Kübra ile teselli buluyor. Kızının yaşamını yitirdiği beşiğine bakıp gözyaşı döken acılı baba, “Kızımın adı Nergiz’di. Henüz nüfus cüzdanını çıkarmamıştım. Birkaç ay sonra evime dönüp ailemin yanında kalacak ve kızımın kimliğini çıkaracaktım” dedi. Van’ın Erciş ilçesinde deprem günü çilingirlik yapan engelli babaları İsmail Akçıl’ı işe götüren kızları Dilber (8) ile Sümeyye’den (13) bir daha haber alınamadı.


Kırgız köyünde hasar 

Depremde, Afganistan’ın Pamir Yaylası’ndan 1982’de göç ederek Van’ın Erciş ilçesine yerleşen Kırgız Türklerinin yaşadığı Ulupamir köyünde evler büyük hasar gördü. Kırgız Türkleri  evlerinin önüne kurdukları Kırgız çadırları ve Türk Kızılayı’na ait çadırlarda kalmaya başladı. Ulupamir Köyü Muhtarı Kasım Bek Varol, “Köy halkı 30 yıl önce devlet tarafından yaptırılan 2 katlı evlerde yaşıyor. Evlerden tamamen yıkılan olmadı. Depremde köyde can kaybı ve yaralı söz konusu değil. Depreme Erciş’teki evlerinde yakalanan 4 köylümüz yaşamını yitirdi, 8’i ise yaralandı. Artçılardan korktuğumuz için hasarlı evlerimize giremiyoruz. Yetkililerden isteğimiz, köyde hasar tespiti çalışması yapılması” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler