"Uyum, partimizin geleneksel konusu"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, uyum konusunun, üyesi olduğu Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) geleneksel konusu olduğunu ve diğer partilerin bu konuyu kendilerine mal edemeyeceğini söyledi.

Yayınlanma: 19.12.2008 - 16:39
Abone Ol google-news

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya'da akredite olan yabancı gazetecilerle bugün başkent Berlin'de yaptığı toplantıda bir Türk gazetecinin, uyum konusunda SPD'nin son zamanlarda fazla açıklama yapmadığına dikkati çekmesi üzerine, kendisinin farklı görüşte olduğunu belirterek, "Uyum konusu Sosyal Demokratların klasik, geleneksel konusudur. Uyum zirvelerinin bu konuyu bizden uzaklaştıracağını sanmıyorum" dedi.

Uyum konusunun uzun yıllardan bu yana partisinin ağırlıklı konularından birini oluşturduğunu ifade eden Steinmeier, seçmenin de bunu bu şekilde değerlendireceğine emin olduğunu söyledi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU), Almancanın resmi dil olduğu şeklindeki bir ibarenin anayasaya konulması yönünde karar alması konusunda ne düşündüğünün sorulmasına karşılık da Steinmeier, "Bu karara CDU'nun kendisi bile üzülüyor. Bu konuda daha fazla bir yorum yapmaya gerek yok" dedi.

Steinmeier, Ilısu Barajı'nın inşaatı için Alman hükümetinin, Türkiye'ye sağladığı Hermes adlı kredi güvencesini geri çekip çekmeyeceği şeklindeki soruya karşılık da "Avusturya, İsviçre ve Almanya olarak biz, Türk hükümetine, Ilısu Barajı çevresinde oturan insanların diğer bölgelere yerleştirilmeleriyle ilgili sorun çözülmediği takdirde bu güvenceyi çekeceğimizi bildirdik. Bunun için belirli bir tarih verildi, ancak şu anda gelişmeler hangi aşamada bilemiyorum" yanıtını verdi. Steinmeier ayrıca, bu yıl yaşadıkları en kötü olayın küresel mali kriz olduğunu, AB ülkelerinin çok iyi şekilde birlikte çalışmalarına rağmen bu sorunla gelecek yılda da uğraşmak zorunda kalacaklarını belirterek, zararın ne kadar büyük olacağını şimdilik bilemediklerini, kendisinin her zaman iyimser bir insan olduğunu, ancak halktan gerçekleri de gizlemek istemediklerini söyledi.

Almanya'da gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde SPD'nin başbakan adayı olarak hangi konulara ağırlık verileceği sorusuna karşılık da Steinmeier, gazetecilerin seçim kampanyasını çoktan başlattıklarını, ancak kendisinin bunun için daha zaman olduğuna inandığını kaydederek, "Bekleyin ve görün" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler