Google 'daha taze bilgi' için arama motorunu yeniliyor

Google arama motorunun çalışma biçiminde köklü bir değişime gidiliyor.

Yayınlanma: 04.11.2011 - 18:16
Abone Ol google-news

Bundan böyle Google ile internette arama yapanların en taze bilgiye mi, ya da geçmiş tarihten verilere mi ulaşmak istediği göz önüne alınacak.

Google, uyguladığı temel algoritmadaki değişikliğin aramların yaklaşık 35'ini etkileyeceğini tahmin ediyor.

BBCTürkçe'nin haberine göre, Amerikan şirketi, arama sonuçlarını daha isabetli kılarak rakipleri üzerindeki üstünlüğünü korumak istiyor.

Microsoft şirketinin arama motoru Bing, eski ya da yeni bilgi arasındaki ayrımdan ziyade, sosyal aramaya dayalı bir motor.

 

Kurabiye gibi

Google'dan Amit Singhal,''İnternette arama sonuçları, fırından yeni çıkmış kurabiye gibi, taptaze olmalı'' diyor.

Singhal, internette arama yapan bir kişinin ''geçen haftanın, geçen günün, ya da geçen son dakikanın bilgisine mi ulaşmak istiyor sorusuna'' yanıt bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Google, arama yaptığınız kelimelere göre, en son gelişmeyi öğrenip öğrenmek istemediğinizi tahmin etmeye çalışacak.

Amit Singhal, ''Örneğin, Wall Street İşgalcileri diye arama yaparsanız, muhtemelen en son dakikanın haberlerini öğrenmek istiyorsunuzdur'' diyor.

Google, bu gibi durumlarda internetten en taze bilgiyi çekip çıkarmaya çalışacak.
Dezavantajları olabilir

Öte yandan, arama yapılan kelimeler ''makarna sosu'' ise, internete geçmişte girmiş sayfaların sonuçlar arasında yer alması rahatsızlık yaratmıyor.

İnternet konusunda uzman analist Danny Sullivan, Google'ın arama motorundaki algoritma değişikliğini ''muazzam bir değişim'' diye niteliyor.

Ancak bu muazzam değişimin, dezavatajları olabileceği kanısında.

Danny Sullivan, ''Arama yaparken tazeliği öne çıkartan eleme sisteminin, alakalı sayfa bulma yeteneğini yıpratabileceğini'' düşünüyor.

Sullivan, yeni sistemin ''spam'' diye bilinen çöp postalara ve ''hafif içerikli sayfalara'' da kapı araladığı görüşünde.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler