"Sanayiciye teminat mektubu" sorusu

CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay, 2009 yılı doğalgaz sözleşmeleri için sanayiciden 2 aylık doğalgaz kullanımı tutarında teminat mektubu istenmesi yönündeki kararın iptal için BOTAŞ'a talimat verilip verilmeyeceğini sordu.

Yayınlanma: 20.12.2008 - 09:43
Abone Ol google-news

CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, BOTAŞ'ın, 2009 yılı için yapılacak doğalgaz sözleşmeleri için sanayiciden 2 aylık doğalgaz kullanımı tutarında teminat mektubu istediğini hatırlattı.

Daha önceki sözleşmelerde böyle bir uygulamaya gerek duymayan BOTAŞ'ın, firmaların teminat mektubu vermemesi halinde 1 Ocak 2009 tarihinde doğalgazlarının kesileceğini duyurduğunu belirten Atay, şunları kaydetti: "Bazı firmalardan milyon doların üzerinde teminat mektubu istenmiş, bu uygulama ekonomik kriz ve doğalgaza gelen zamlarla mağdur olan sanayiciyi daha da zor durumda bırakmıştır. Öte yandan istenen mektubun yıllık olarak bankalara ödenen komisyonlar ve faizleri de hesaplandığında, firmalar için enerji ihtiyacını doğalgazdan karşılamanın hiçbir getirisi kalmamaktadır."

Başbakan Erdoğan'a, BOTAŞ'ın dünyayı saran ekonomik kriz ortamında böyle bir uygulamaya gerek duymasının doğru olup olmadığını soran Atay, önergesinde şu sorulara yer verdi:
"-BOTAŞ'ın teminat mektubu talebiyle sadece seramik sektörünün karşılaması gereken para 7.5 milyon YTL'yi bulmaktadır. Yüzde 60'lara ulaşan zamlar nedeniyle tüm sanayi dallarında maliyetin en üst safhalara çıktığı, kredi bulmanın bile güçleştiği şu günlerde firmalar şart koşulan teminat mektuplarını nasıl karşılayacaktır?

-Ekonomik kriz ortamında hükümetin sanayiciyi üretime teşvik eden uygulamalar yapması gerekirken, firmalara teminat mektubu külfeti yüklenmeye çalışılması hangi sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmaktadır?

-Sanayicinin kredite durumu göz önüne alınmadan dolar cinsinden istenen teminat mektubu, yılbaşında birçok firmayı kapanma durumuna getirecek, birçok işçi işten çıkarılacaktır. Bu durumun Türkiye ekonomisine vereceği zarar neden göz ardı edilmektedir?

-Hükümet olarak alınan bu haksız kararın iptal edilmesi için BOTAŞ'a talimat vermeyi veya sanayiciyi içinde bulunduğu zor durumdan çıkaracak herhangi bir düzenlemeye gitmeyi düşünüyor musunuz?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler