"İkili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz"

Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Cumhurbaşkanı Gül'le ikili temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Haşimi "İkili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz" dedi. Başbakan Nuri El Maliki ise çarşamba günü Ankara'da olacak. Görüşmeler sırasında en önemli gündem maddesinin PKK terörü olması bekleniyor.

Yayınlanma: 20.12.2008 - 09:41
Abone Ol google-news

Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi.
Haşimi, Esenboğa Havaalanına gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Ankara'ya ikili ilişkilere dair görüş alışverişinde bulunmak için geldiğini belirten Haşimi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün planlanan Irak ziyaretinin sağlık sebepleriyle ertelendiğini hatırlattı. Haşimi, "Sayın Gül'ün sağlığının yerinde olup olmadığı ve yakın bir zamanda Irak'a ziyaret etme arzusunu hala sürdürüp sürdürmediğinden emin olmak istedim. Kendisini Irak'ta görmek isteriz" diye konuştu.

Haşimi, Ankara'ya özel bir mesajla gelip gelmediğinin sorulması üzerine de ABD-Irak güvenlik anlaşmasının (SOFA) ardından yeni bir döneme girildiğini söyleyerek, Türkiye ile ortak çıkarlar çerçevesinde konuşacak pek çok şey bulunduğunu kaydetti. Haşimi, "İkili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz" dedi.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin de bu fikirde ve terör örgütü PKK ile mücadelede işbirliğine hazır olup olmadığının sorulması üzerine de Haşimi şunları söyledi:
"Bunu teyit edebilirim. Ankara'ya gelmeden önce dün Sayın (Irak Devlet Başkanı Celal) Talabani ile görüştüm. Talabani'nin söylediği şey, ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda Iraklı Kürtlerin açık fikirli olduğu yönünde güçlü ve olumlu bir mesaj iletmemdi."

Haşimi, bir grup milletvekilinin Irak'ın kuzeyine yaptığı son ziyaretin olumlu sonuçlandığını belirterek, "böylelikle bu olumlu gelişmelerin, terör örgütü PKK'nın sınır ötesi faaliyetlerinin sonlandırılması ve ekonomi de dahil olmak üzere, diğer ikili ilişkilerin daha da yoğunlaşmasına yol açacağını" bildirdi.

 

Haşimi İstanbul'da

Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Ankara'daki temaslarını tamamlayarak İstanbul'a gitti. Çalışma ziyareti çerçevesinde bugün Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilen Haşimi, görüşmenin ardından İstanbul'a hareket etti.

Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Haşimi'yi, Esenboğa Havaalanında Irak'ın Ankara Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri uğurladı. Haşimi'nin, yarın İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Ankara, yakın zamanda Irak'tan 2 üst düzey konuk daha ağırlamaya hazırlanıyor. Bu çerçevede Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin 24 Aralık Çarşamba günü, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin de BM Güvenlik Konseyi toplantısının ardından Ankara'ya gelmesi öngörülüyor.

Tarık Haşimi, çalışma ziyareti çerçevesinde Ankara ve İstanbul'da çeşitli temaslarda bulunacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından bugün kabul edilecek olan Haşimi'nin, yarın da İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi öngörülüyor.
Bu arada Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin gelecek hafta içinde, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin de yine yakın bir zamanda Ankara'ya gelmesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon