İzmir'e bir arıtma tesisi daha

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Göksu-Sarıkız ve Halkapınar arsenik arıtmalarının ardından, Menemen arsenik arıtma tesisinin de yarı kapasitesiyle bu ay devreye gireceğini açıkladı.

Yayınlanma: 20.12.2008 - 09:42
Abone Ol google-news

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, küresel ısınma ve kuraklıkla birlikte yer altı sularında ortaya çıkan arsenik sorununu çözmek için ağustos ayında 3 arsenik arıtma tesisinin yapımına başlandığı, 4 ay gibi kısa bir sürede tesislerin yüzde 80 oranında tamamladığı kaydedildi.

Açıklamaya göre, dün açılan Göksu–Sarıkız arsenik arıtma tesisinin ardından, Halkapınar arsenik arıtma tesisinin ilk etabı bu hafta devreye girecek, onu Menemen arsenik arıtma tesisi izleyecek.

Göksu–Sarıkız'daki 49, Menemen–Çavuşköy;deki 26 kuyudan Çiğli, Karşıyaka, Bayraklı, Bornova, Çamdibi, Mersinli, Altındağ Alsancak bölgesine, Halkapınar'daki 19 derin kuyudan da Gültepe, Yenişehir, Kadifekale, Konak, Mithatpaşa, Narlıdere ve Güzelbahçe bölgelerine verilen sudaki arsenik oranının, tesislerin ilk etabının devreye girmesiyle hızla düşmeye başlayacağı, tesislerin tamamlanması ile birlikte kente verilen içme suyundaki arsenik oranının Sağlık Bakanlığı'nın İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik ile belirlediği 10 mikrogram/litre sınır değerin altına ineceği belirtildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:

'' Böylelikle kentin yüzde 65 oranında su ihtiyacını karşılayan kuyulardaki arsenik sorunu ortadan kalkacak, küresel ısınma ve kuraklığa bağlı olarak ortaya çıkan arsenik sorununu kökten çözen İzmir, Türkiye'ye örnek olacak.''

Saniyede 3 bin litre su arıtma kapasitesi ile Manisa'daki ''dünyanın en büyük arsenik arıtma tesisi''nin ilk etabı, dün törenle devreye girmişti. Büyükşehir Belediyesi, nisan ayında tamamlanması öngörülen tesisin, belirlenenden önce tamamlanacağını bildirmişti. Belediye, ocak sonu ya da şubat başı tamamlanacak tesisin KDV hariç 10 milyon 750 bin avroya mal olacağını açıkladı.

Menemen ve Çavuşköy kuyularından kente verilen saniyede 600 litre suyu arıtacak kapasitedeki Menemen arsenik arıtma tesisinin yarı kapasitesi ise yine bu ay sonunda devreye gireceği, Menemen acil kuyuları pompalama istasyonunun bulunduğu alanda kurulan tesisin hızla tamamlanabilmesi için, çalışmaların yoğun tempoda sürdüğü bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Menemen ve Halkapınar Arsenik arıtma tesislerinin maliyetlerini de 4 milyon 635 bin avro olarak açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler