Anadolu kulüpleri hakem hatalarından dertli

Spor Toto Süper Lig'de mücadele eden Anadolu takımlarının bir çoğu, hakemlerin en fazla kendilerini ''mağdur ettiği'' düşüncesinde.

Yayınlanma: 07.11.2011 - 09:52
Abone Ol google-news

Spor Toto Süper Lig takımlarından Trabzonspor, Bursaspor, Medikal Park Antalyaspor, Sivasspor, Samsunspor, Ankaragücü, Eskişehirspor, Mersin İdmanyurdu, Kayserispor ve Gençlerbirliği takımlarının yöneticileri, 2011-2012 sezonun 10. haftasına kadar hakemlerin yönetiminden şikayetlerini dile getirirken, Orduspor, Kardemir Karabükspor, Manisaspor ve Gaziantepspor takımlarının yöneticileri ise konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Bu takımlar içinden Bursaspor, Medikal Park Antalyaspor, Sivasspor, Samsunspor, Eskişehirspor, Mersin İdmanyurdu ve Kayserispor yöneticileri, hatalar nedeniyle kendilerini ligin ''en mağdur'' takımları olarak görüyor. Süper Lig'de mücadele eden 14 Anadolu takımının yöneticilerinin yaptıkları değerlendirmeler şöyle:

Trabzonspor Kulübü Genel Sekreteri Yener

Trabzonspor Kulübü Genel Sekreteri Hasan Yener, geçmiş sezonlara oranla bu yıl hakem hatalarının daha fazla olduğunu, bunun da gelecek için kendilerinde endişe yarattığını belirtti. Özellikle sezon başlarında hakem hatalarının daha az olmasının beklendiğini dile getiren Yener, ''Ancak şu da bir gerçek, takımlar da bu yönde çok erken hakemlere yüklenmeye başladılar'' dedi.

Yener, genelde Trabzonspor Kulübü olarak hakemler konusunda bugüne kadar herhangi bir olumsuz açıklamada bulunmadıklarının altını çizerek, şöyle konuştu: ''Ancak özellikle Galatasaray-Gaziantepspor maçında Abdullah Yılmaz'ın o denli eleştirilmesini, kamuoyunun önüne atılmasını doğru bulmuyorum. Bu benim şahsi fikrim. Hakem hatası olacaktır. Bu dünyanın her yerinde vardır. Hakemlerin art niyetli olmadığına inanıyorum. Futbolcular nasıl sahada hata yapabiliyorsa hakemler de hata yapabilir. Ama dediğim gibi hakem hatalarıyla bir çok puan kazanmış takımlar, hakem hatalarından yakınırsa bu da çok uygun olmaz.''

Bursaspor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Koç

Bursaspor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Koç, şampiyonluklarından beri hakemler tarafından en fazla ''mağdur'' edilen takımın kendileri olduğunu söyledi. Bu süreçte 45 haftadır kendileri lehine penaltı kararı verilmemesinin de bu durumun göstergesi olduğunu belirten Koç, ''Bir çok haklı penaltımız verilmedi. Bu anlamda hakemleri bu sene ve geçen sezon pek formda görmedik. Ancak bizim kadar bir çok kulübün de hakemlerin yönetimiyle ilgili ciddi şikayetleri var. Bu da hakemlerden yana bizi haklı gösteriyor'' diye konuştu.

Medikal Park Antalyaspor Kulübü Başkanı Akıncıoğlu

Medical Park Antalyaspor Kulübü Başkanı Hasan Akıncıoğlu, hakem hataları nedeniyle ligin ''en çok mağdur'' olan takımlarının başında bulunduklarını kaydetti. Antalyaspor'un mağduriyetinin kamuoyunda yeterince konuşulmamasından yakınan Akıncıoğlu, haftalardır hakem hatalarıyla karşılaştıklarını öne sürdü. Kaybettikleri karşılaşmalarda bariz hakem hatalarının söz konusu olduğunu iddia eden Akıncıoğlu, ligde lehlerine hiç penaltı kararı verilmediğinin de altını çizdi.

Hakem hatalarının maksatlı olmadığı inancını taşıdığını vurgulayan Akıncıoğlu, şöyle konuştu: ''Biz şu ana kadar hakem hatalarıyla ilgili konuşmadık. Hakem hatalarının maksatlı olduğu inancını taşısaydık, kamuoyunda ve basında sıkıntımızı dile getirirdik. Hakem hatalarının tekrarlanmaması için Merkez Hakem Kurulu ve Türkiye Futbol Federasyonu ile görüşmeler yapıyoruz. Sıkıntılarımızı anlatıyoruz.''

Akıncıoğlu, Anadolu takımlarının Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor ile oynadığı karşılaşmalarda hakemlerin lobi, taraftar, basın ve politik baskılar altında ezildiğini dile getirerek, ''4 büyüklerin müsabakalarına kamu görevlisi hakemlerin verilmemesini istiyoruz. Takdir haklarını ister istemez kendi şahsi sıkıntıları nedeniyle büyük takımlar lehine kullanma yoluna gidiyorlar. Dolayısıyla biz Anadolu kulüpleri olarak eziliyoruz. Özel yaşantısındaki mesleki kimliği olarak herhangi bir bağımlılığı olmayan kişilerin 4 büyüklerle oynadığımız maçları yönetmesini istiyorum'' dedi.
 

Sivasspor Kulübü Başkanvekili Sarılar

Sivasspor Kulübü Başkanvekili Erdal Sarılar, ligin başından bu yana kendileri aleyhinde kararlarla karşı karşıya bulunduklarını anlatarak, ''Hakem hatalarından en çok muzdarip olan biziz'' dedi. Hakemler konusunda bugüne kadar konuşmadıklarını dile getiren Sarılar, ''Hakem arkadaşları eleştirmemeye çalışıyoruz. Ama en fazla aleyhine penaltı kararı verilen takım biziz. Aleyhimizde 6 penaltı kararı verildi, 4'ünün penaltıyla alakası yok'' ifadelerini kullandı.
 

Kayserispor Kulübü Asbaşkanı Miraboğlu

Kayserispor Kulübü Asbaşkanı Şaban Miraboğlu da hakem hatalarından en çok canı yanan kulüpler arasında ilk sıralarda geldiklerini söyledi. Miraboğlu, zaman zaman yaşanan hakem hatalarının maçın sonucunu da etkileyebildiğini belirterek, hakemlerin daha dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti. Bu konuda en çok canı yanan takımlardan biri olduklarını vurgulayan Miraboğlu, ''Hakem hatalarından en çok canı yanan kulüpler arasında ilk sıralarda geliyoruz. Bu sezon 6-7 maçımızda bariz hakem hataları yapıldı. Bunların kasıtlı yapıldığını düşünmüyorum, ancak hakemler daha dikkatli olmalı. Özellikle Anadolu takımları bu hataların kurbanı oluyor. Büyük takımlara karşı yapılan hakem hatalarında yaygara koparılırken, aynı şey Anadolu takımlarının başına geldiğinde yeterince dillendirilmiyor'' dedi.
 

Mersin İdmanyurdu Kulübü Başkanı Kahramanlı

Mersin İdmanyurdu Kulübü Başkanı Ali Kahramanlı da lige çok iyi başlamalarına rağmen Fenerbahçe maçıyla birlikte puan kayıplarının da geldiğini söyledi. Fenerbahçe'nin ardından Beşiktaş, daha sonra da Sivasspor'a karşı mağlup olduklarını hatırlatan Kahramanlı, ''Kendi sahamızdaki Gençlerbirliği maçında bu kötü gidişe 'dur' diyebildik. Ama bizim bu 3 maçta 9 puan kaybetmemize neden olan unsurlara bakarsak, hakem hatalarının etkin rol oynadığına inanıyorum'' dedi.

Kahramanlı, ligin en tartışmalı hakem hatalarından birinin Mersin İdmanyurdu-Fenerbahçe maçında yaşandığını savunarak, şöyle konuştu: ''İlk yarıda 1-0 mağlupken, bariz olarak ceza sahasında el kullanılmasına rağmen penaltımız verilmemişti. Eğer o penaltımız verilmiş olsaydı, devre arasına belki beraberlik, maçtan da farklı bir hırsla oynayacağımız için galibiyetle ayrılabilirdik. Bunun ardından 'Biz Fenerbahçe'yi de yendik. Beşiktaş'ı da yenebiliriz' diyerek, Beşiktaş maçının sonucunu değiştirebilirdik. Ama maçı yöneten hakem, resmen oyunun kaderini değiştirdi. Maçtan bir kaç gün sonra kendisi de çıkıp, o pozisyonda hata yaptığını itiraf etti. Fakat bu itiraf bizim için bir şey değiştirmedi.''

Hakemlerin maçlarda vereceği kararın takımların ligden düşmesine veya şampiyonluğa ulaşmasına bile etki edeceğini vurgulayan Kahramanlı, bundan sonraki süreçte hakemlerin karar verirken daha dikkatli olmasını istedi.
 

Samsunspor Kulübü Başkanı Yılmaz

Samsunspor Kulübü Başkanı Kazım Gürol Yılmaz, hakem hatalarına yönelik yaptığı değerlendirmede, Samsunspor Kulübü olarak ''mağdur'' olduklarını savundu. Yılmaz, ''Spor Toto Süper Lig'de hakem hataları sebebiyle Manisaspor, Fenerbahçe ve Kardemir Karabüksspor maçlarında bariz penaltılarımız verilmedi. Samsunspor camiası olarak hakem hatalarından dolayı mağduruz. Türkiye Futbol Federasyonu'nun bu konuda biraz daha hassas olmasını istiyoruz'' dedi.

Ankaragücü Kulübü Başkanı Yıldırım

Ankaragücü Kulübü Başkanı Cengiz Topel Yıldırım da hakem kararlarıyla ilgili fazla mazeret üretmemelerine karşın, özellikle 4-5 maçta bariz hatalar nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Beşiktaş maçında hiç temas yokken oyuncularının 3 sarı kart gördüklerini anlatan Yıldırım, ''İlk 3 maçımızda komple hakemlerin verdiği aleyhimize pozisyonlardan gol yedik. Bunun yanında penaltı pozisyonlarımız es geçildi. Buna rağmen hakemlerimizin iyi niyetlerinden şüphe etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Ancak hakemlerimizin daha dikkatli olmaları gerektiğini söylüyoruz. Tek isteğimiz hakemlerimiz hakkaniyetli olarak gördükleri kararları versinler'' diye konuştu.

 

Eskişehirspor Kulübü İkinci Başkanı Hoşcan

Eskişehirspor Kulübü İkinci Başkanı Mesut Hoşcan, son haftalarda bazı maçlarda hakem hataları yaşandığını, bunu da Türkiye Futbol Federasyonun (TFF) ve kurumlarının da kabul ettiğini kaydetti. Hakem hatalarından Eskişehirspor'un da canının yandığını ifade eden Hoşcan, ''Orduspor maçında bir penaltımız verilmemişti. Ancak TFF ve kurumlarının vereceği her türlü karara saygılıyız. Eskişehirspor olarak çok çalışıp önümüzdeki bütün engelleri aştığımız müddetçe hata da olsa galibiyetler bizim olacaktır'' dedi.

Gençlerbirliği Kulübü Basın Sözcüsü Safi

Gençlerbirliği Kulübü Basın Sözcüsü Enis Safi, yeni sezonda hakemlerin bazı kararlarına kendisinin de inanamadığını kaydetti. Neden böyle olduğunu anlayamadığını ifade eden Safi, ''Sanırım bazı şeyleri oturtamadılar. Bu hataları yapan hakemler tecrübesiz de değiller. Art niyetli olduklarına inanmıyorum. Bir form eksikliği olabilir. Eğitimden uzak kalmış olabilirler. MHK yeni değişti. Değişim sırasında eğitim anlamında es geçilmiş şeyler olabilir'' değerlendirmesinde bulundu.

Orduspor Kulübü Başkanı Türkmen

Orduspor Kulübü Başkanı Nedim Türkmen ise diğer kulüp yöneticilerinin aksine, hakemlere büyük haksızlık yapıldığı görüşünü savunuyor. Hakemlerin hepsinin eğitimli, meslek sahibi, duruşu ve vizyonu olan insanlar olduğunu vurgulayan Türkmen, ''Ama bu insanları yemek için tezgah kurulmuş. Bu insanlar bu ortama rağmen yine başarılılar'' dedi. Türkmen, Türkiye de hakemlerin hata yapması için bilinçli olarak ortam yaratıldığını öne sürerek, şunları kaydetti: ''Türkiye futbol ailesinde kulüp başkanından, futbolcusundan, teknik direktörüne herkes hata yapıyor. Türkiye'de 17 milyon Avro bonservis bedeli ödenip, sonra bu oyuncular cebine para konularak geri gönderiliyor veya 5 milyon Avro veriyorsunuz, bu oyuncuları hiç oynatamıyorsunuz. Bu kulüplerin yaptığı hatalar. Bunlar gündeme getirilmiyor. Türkiye'de hakemlerin hata yapması çok normal. Onları baskı altına almak ve maç sonuçlarını manipüle etmek için tezgah var Türkiye'de. Bu tezgahı görsel ve yazılı medyayla beraber, o malum takımlar organize ediyor. Ben bunlara üç büyük, dört büyük takım demiyorum. Bundan sonra bunların adı benim için malum takımlar.''

Türkmen, Türkiye'de hakemlerin hata yapması için bilinçli olarak ortam yaratıldığını da öne sürerek, ''Futbolcular da art niyetli ve hakemlerin hata yapmasına neden oluyorlar'' diye konuştu. Futbolcuların hakemlere hata yaptırtmak için, onları kandırmak için yapmadıklarını bırakmadıklarını savunan Türkmen, şöyle devam etti: ''Türkiye'de hakemlerin hata yapması için bilinçli ortam yaratılıyor. Malum takımların lehine hata yapılması için. Çünkü o hakem biliyor ki o malum takımların aleyhine bir hata yaptığında kendisi kızağa çekilecek. Türkiye'de kim güçlüyse o sonuçları belirliyor. Ayrıca en önemli etkenlerden birisi futbolcular iyi niyetli değil. Hakemleri hata yaptırtmak için onları kandırmak için yapmadıklarını bırakmıyorlar. En son bizim maçta da yaşandı. Bizim oyuncu ayağına bile dokunmadığı halde kendini attı. Ben de tribünden gördüm, adamın ayağı kırıldı sandım. Görüntülere baktık ki öyle bir şey yok. Futbolcular da art niyetli ve hakemlerin hata yapmasına neden oluyorlar.'' Türkmen, ayrıca Türk hakemlerine her zaman sahip çıkılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Kardemir Karabükspor Kulübü Basın Sözcüsü Alak

Kardemir Karabükspor Basın Sözcüsü Ziya Alak, Süper Lig hakemlerinin yaptığı hatalarla ilgili prensip olarak hakem odaklı açıklama yapmamak için çaba sarf ettiklerini bildirdi.
Maçlarda yapılan hakem hatalarından sonra bazı başarısızlıkları buna yükleme gibi bir yola da asla gitmediklerini anlatan Alak, ''Yönetim olarak göreve geldiğimiz günden bugüne kadar hakemler hakkında sessiz kalmaya çalıştık. Özellikle ben şahsım olarak hakemler konusunda hiç bir zaman açıklamada bulunmadım. Bundan sonrada aynı şekilde tavrımız devam edecektir'' dedi.

Manisaspor Kulübü Asbaşkanı Delan

Manisaspor Kulübü Asbaşkanı Selami Delan, hakemlerin art niyetli olduğunu düşünmediklerini söyledi. Kulüp yönetimi olarak hakemlere ilişkin beyanatlarda bulunmadıklarını ifade eden Delan, ''Bugüne kadar hakemler hakkında bir şey söylemedik. Zaman zaman futbolcuların kötü maç oynadığı gibi hakemlerin de maçları kötü idare ettikleri oluyor. Bunlar gelip geçici diye düşünüyorum. Kulüp olarak bunlarda art niyet olduğunu düşünmüyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

 

Gaziantepspor Kulübü Asbaşkanı ve Basın Sözcüsü Kızıl

Gaziantepspor Kulübü Asbaşkanı ve Basın sözcüsü Mehmet Kızıl, hakem hataları ile ilgili, ''Eğer hakemler rahat bırakılır, baskı altına alınmazsa psikolojik olarak düzelirler ve daha iyi maç yönetirler'' dedi. Kulüp olarak hakemlerle ilgili konuşmadıklarının altını çizen Kızıl, hakemlerin özellikle dört büyük kulübün açıklamaları karşısında etki altında kaldıklarını dile getirdi.

Kızıl, kulüplerin artık hakemlerle ilgili yorum yapmaktan kaçınmaları gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Buna özellikle büyük kulüpler çok dikkat etmeli. Büyüklerin değil küçüklerin de canları yanıyor. Her kafadan ayrı ses çıkıyor. Sorumlu yöneticiler maçın ateşiyle beyanat vermekten kaçınmalılar. Hakemler iyi niyetli. Lig, bu hakemlerle bitecek. Bu hakemlere güvenmek zorundayız. Eğer bunlara dikkat edersek karar verme ortamında daha iyi maç çıkartacaklarına yürekten inanıyorum. Eğer kötü yönetim sergiliyorlarsa bunda yapılan aleyhteki açıklamaların etkisi vardır diye düşünüyorum. Ama hakemlerin de insan olduğunu unutmayalım, herkesin bir ailesi var. Yapılan olumsuz, baskı altına almak gayreti maalesef maçı yönetirken 'aman hata yapmayayım' derken noktasında hata yapıyorlar. Kulüpler Birliği bir araya gelerek, bu konuda bir karar almalı. Birlik, sezon sonuna kadar hakemler hakkında hiç yorum yapılmayacak şeklinde karar alırlarsa hakemler kendiliğinden düzelecektir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler