Anne, ben nasıl dünyaya geldim?

Çocuğunuz “Anne ben nereden geldim?”, “Ben niye erkeğim, o niye kız” gibi sorular sormaya başladıysa sakın paniğe kapılmayın. Bu hassas döneminde onu yaptıkları ya da sordukları şeyler nedeniyle utandırmayın.

Yayınlanma: 20.12.2008 - 13:52
Abone Ol google-news

Cinsellik hâlâ tabu ve pek çok yanlış bilginin hüküm sürdüğü bir alan. Anne-babaların cinsellik hakkında yalnızca bilgi sahibi olmaları yetmiyor. Hangi bilgiyi, kaç yaşında ve ne şekilde çocuklarına aktaracaklarını da bilmek zorundalar.

Çocukların cinsellikle ilgili ilk soruları çok küçük yaşlarda, ben nasıl dünyaya geldim?” ya da o niye kız?”, “ben niye erkeğimgibi sorularla başlar. Bu soruları yanıtlarken resimler göstermek işi çok kolaylaştırır. Ancak, çocuklar 8 yaşına gelene kadar ayrıntılı açıklamalar yapmak doğru olmaz.

Prof. Dr. Bengi Semercinin yazdığıÇocuklarımızla Cinsellik hakkında Nasıl Konuşalım?” adlı kitapta, cinsellik gelişimi, bebeklikten gençliğe kadar anlatılıyor ve bu konuda sıkça sorulan sorulara yanıtlar veriliyor. Prof. Semerci, kitabıyla ilgili olarak şunları söylüyor:

Cinselliğin doğru yaşanamaması, beraberliklerin bu nedenle sonlanması bir yana, bu karmaşanın çok daha vahim sonuçları ile karşılaşılmaktadır. Mutsuzluklar, cinayetler ve intiharlar, çoğu kez cinsel bilgi yetersizliği ile örtüşür. Bilgisizlik, çocukların, ailelerin ve toplumun ruh sağlığını olumsuz etkiler. Tüm bu serüvenin gidişini değiştirmenin yolu, ebeveynlerin cinsellik konusunda bilgilenmeleridir.”

Anne baba olarak 2-6 yaş arasında \tasla yapmamamız gereken davranışlar:

- Asla çocuklara bedenlerinin bazı kısımlarının kötü ya da utanılacak yerler olduğunu söylemeyin. Örneğin cinsel organına dokunduğu zaman bunu yapmamasını çünkü pis ve ayıp olduğunu söylemeniz çocuğun kaygılarını artıracaktır. Bu davranışın gizlenmesi ve utanılması gerektiğine inanacaktır.

- Yaptıkları ya da söyledikleri şeylerden dolayı onları utandırmayın. Erişkinler, küçük çocukların anlamını bilmeden yaptıkları şeyleri ya da söyledikleri sözleri eğlenceli bularak onlara gülebilirler. Televizyonda gördükleri ya da duydukları cinsellikle ilgili bir şeyi taklit etmesi size eğlenceli gelse de onu utandırır.

- Bunları başka kişilere anlatarak ve gülerek utanmasına neden olmayın.

-Yaptığı bazı şeylere cinsel anlamlar yükleyip abartmayın. Annesinin göğsüne dokunan ya da arkadaşına sarılan bir çocuğa, bak çapkına neler yapıyor? demek ya da benzer abartılı davranışlar sergilemek çocuğu rahatsız eder.

- Onun yanında başkalarının dış görünüşleriyle dalga geçmeyin.

- Erkek ya da kız çocuklarla oynama gibi cinsiyete bağlı sınırlar koymayın.

Okul döneminde yapmamız gerekenler:

- Cinsellikle ilgili konularda konuşmaktan kaçınmayın

- Çocuğun sözel ya da davranışsal olarak sizinle kurmaya çalıştığı iletişimi duymazdan, görmezden gelmeyin. Siz bunu yaparsanız iletişimi başka yerde arayacak ve yanıtları orada bulmaya çalışacaktır.

- Sınırsız ve kontrolsüz televizyon ve internet kullanımına izin vermeyin.

- Onaylamadığınız kişilerle etkileşimini kontrolsüz bırakmayın.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler