Japonya'dan 54 milyar dolarlık yeni paket

Japonya'da Bakanlar Kurulu, ekonominin durgunluktan kurtulması amacıyla 54 milyar dolarlık yeni bir ekonomik paketi onayladı. Bu paketle, ev sahipleri için vergi kesintilerinin finanse edilmesine yardımcı olmak, küçük iş yerlerine kredi vermek ve işten çıkarılanlara yardım etmek amaçlanıyor.

Yayınlanma: 20.12.2008 - 19:32
Abone Ol google-news

Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Japonya'da Merkez Bankası, ekonomiyi canlandırmak amacıyla dün gösterge faiz oranını yüzde 0,1'e çekmişti. Aynı zamanda gelişmiş dünyanın en borçlu ülkesi olan Japonya'da hükümet, ekonominin Mart 2009'da sona eren 2008 mali yılında yüzde 0,8 daralacağının, Mart 2010'da sona eren 2009 mali yılında ise sıfır büyüyeceğinin tahmin edildiğini açıklamıştı.

Küresel ekonomik kriz küresel talebin önemli oranda düşmesine yol açmış ve dolar karşısında yenin değer kazanması Japonya'nın ihracatına darbe vurmuştu. Japonya hükümeti daha önce, biri 295 milyar dolar, diğeri 255 milyar dolar olmak üzere iki adet ekonomiyi teşvik paketi hazırlamıştı.

 

Çin'den Tayvan'a destek

Bu arada Çin, küresel ekonomik kriz nedeniyle ihtiyacı olursa Tayvan'ın ekonomisini desteklemeye yardımcı olacağını bildirdi. Çin Komünist Partisi ve Tayvan'da iktidardaki Milliyetçi Parti arasında Şanghay'da düzenlenen toplantıya Milliyetçi Parti Başkanı Wu Poh-hsiung'in yanı sıra iki taraftan iş adamları, uzmanlar ve yetkililerin bulunduğu 400 delege katıldı.

Çin haber ajansı Şinhua'ya göre, Çin Komünist Partisi'nde 4'üncü güçlü kişi durumundaki Jia Qinglin, ''küresel ekonomideki kötüleşme sürerse ve Tayvan ekonomik zorlukları çözmeye yardımcı olmamızı istiyorsa, anakara elinden gelen her türlü çabayı göstermeyi arzulayacaktır'' dedi. Ne tür ya da ne kadar yardım yapmayı önerecekleri konusunda bilgi vermeyen Jia, Tayvan'ın iş adamlarının yatırım yapmasını kolaylaştırmasını istedi. Jia, ayrıca Çin'in ekonomisini desteklemek için aldığı teşvik önlemlerinin Tayvanlı iş adamlarına ticari ve yatırım fırsatları sunacağını ifade etti.

Finansal hizmetlerde önemli işbirliği yapılması çağrısında bulunan Jia, tarafların bankacılık, menkul kıymetler ve sigorta firmaları konusunda düzenlemelerle ilgili anlaşmalar imzalaması gerektiğine işaret etti. Toplantıda tarafların finansal ve hizmet sektörlerinde işbirliği yollarını tartıştığı belirtilirken, Tayvan Milliyetçi Parti Başkanı Wu, ekonomik sıkıntıdan kurtulmak için iki tarafın birlikte çalışması çağrısında bulundu. Wu, tarafların birbirinin altyapı yatırımlarına yatırım yapılması izni vermesi gerektiğini belirtti.

Tayvan Devlet Başkanı Ma Ying-jeou'nun yemin töreniyle görevine başlamasından sonra 1949 yılında birbirinden ayrılan Çin ve Tayvan arasındaki gerilim azaldı. Ma, Tayvan'ın Çin'den bağımsızlığını isteyen selefinin aksine Tayvan'ın ekonomisinin desteklenmesinin bir yolu olarak Çin ile ekonomik ilişkilerin sağlamlaştırılmasını istiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler