CHP'den 'etnik kimlik' vurgusu

CHP, başlayan 14. Olağanüstü Kurultay’ında, program ve tüzüğünde önemli değişiklikler yapacak. Kurultayda, delegelerin onayına sunulacak program taslağında, Alevilerin Diyanet’te temsil edilmesi, YÖK’ün ve ÖSS’nin kaldırılması gibi düzenlemeler yer alıyor. Program taslağında “etnik kimlik” vurgusu da yapılıyor.

Yayınlanma: 21.12.2008 - 08:12
Abone Ol google-news

CHP Genel Merkezinden dün yapılan açıklamada, kurultayda değerlendirilecek ve delegelerin onayına sunulacak bazı program başlıkları şöyle sıralandı:

Yoksullukla mücadelede sonuç alıcı çözümler: Her aileye aile sigortası ile sosyal koruma sağlanacak. Yoksul ailedeki anneye Vatandaşlık Hakkı Ödemesi yapılacak. Emekliye refahtan pay ve sosyal güvenlik destek primi kesintisine son verilecek. Üniversite öğrencisine Yaşam Destek Kredisi ile karşılıksız burs sağlanacak. İşsizlik sigortasından uzun süreli yararlanılacak. Asgari ücret düzeyindeki geliresıfırvergi uygulanacak. KDV oranlarında indirim yapılacak. ÖTV muafiyetleri getirilecek. 7000 günde emekliliğe geri dönülecek. Askerlik hizmetini yapanların sosyal güvenlik primlerini devlet ödeyecek. Çalışan mahkûmların sosyal güvenlik primleri devlet tarafından ödenecek. Meslek lisesi öğrencilerinin soysal güvenlik primleri devlet tarafından karşılanacak. Engellilere sosyal güvenlik prim desteği sağlanacak.

Yolsuzlukla mücadele: Yolsuzluklarla etkin, kalıcı ve sürekli mücadele için milletvekili dokunulmazlığı kaldırılacak, dokunulmazlıklara son verilecek. Yolsuzluk dosyaları zamanaşımına uğratılmayacak.

Etnik kimlik vurgusu: İnsan Hakları Müsteşarlığı kurulacak. Etnik kimlik bir şereftir. Farklı etnik kimlikler ülkemizin zenginliğidir. Farklı etnik grupların anadillerini öğrenme, öğretme ve yayın yapma hakları güvence altına alınacak. Aleviler Diyanette temsil edilecek,

Eğitim reformu: YÖK kaldırılacak. Rektör seçiminde tek belirleyici üniversiteler olacak. ÖSS kalkacak. Kesintisiz ilköğretim on yıla çıkarılacak.

Ekonomi: Kamu yönetiminde sürekli reform için Devlet Reformu Bakanlığı kurulacak. Kapatılan belediyeler yeniden açılacak. KOBİlere 5 kat fazla destek verilecek ve KOBİ Bakanlığı kurulacak.

Tarıma destek: Tarım topraklarının yabancılara satışına sınırlama getirilecek. Genç çiftçilere iş kurma sermayesi sağlanacak. Tarımsal Destekleme Kurumu kurulacak. Mayınlı alanlar tarıma kazandırılacak. Mazottan ÖTV alınmayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler