AB ile iki başlık kesinleşti

AB Dönem Başkanlığı'nı 1 Ocak'ta Fransa'dan devralacak olan Çek Cumhuriyeti, Türkiye'nin tepkilerine karşın, başkanlığı döneminde sadece iki başlıkta müzakere başlatılacağını şimdiden açıkladı. Hazirana kadar açılması düşünülen iki başlık ise vergi ile sosyal politika ve istihdam.

Yayınlanma: 21.12.2008 - 16:51
Abone Ol google-news

AB Dönem Başkanlığı'nı 1 Ocak'ta Fransa'dan devralacak olan Çek Cumhuriyeti, Türkiye'nin tepkilerine karşın AB tarafından "gelenek" haline getirilen, her dönem başkanlığında sadece iki başlığın açılması uygulamasını döneminde de sürdürüleceğini şimdiden ilan etti.

Çek Çumhuriyeti'nin AB nezdindeki Büyükelçi Milena Vicenova, Haziran'a kadar iki başlığı açmayı umduklarını söyledi. Lefkoşa'daki Çek Büyükelçisi Jan Bondy de, vergi ile sosyal politika ve istihdam olmak üzere, iki başlığı açmayı planladıklarını da ifade etmişti.
 

AB'ye doğru 'salyangoz yürüyüşü'

ABHaber'e konuşan Brüksel'deki AB gözlemcileri, Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne doğru "Salyangoz yürüyüşünü" sürdürdüğüne dikkati çekerek 19 Aralık'ta açılan "Sermayenin serbest dolaşımı" ile "Bilgi toplumu ve medya" konulu iki başlıkla Ankara'nın AB'ye doğru yeni küçük bir adım daha attığını ifade etiler.

Böylece, Ankara-Brüksel arasında üyelik müzakerelerinin Ekim 2005'te resmen başlamasından bu yana geçen üç yıl içinde açılan başlık sayısı, 10'a ulaşmış oldu.
AB gözlemcileri, 8 Aralık'ta gerekleşen AB Dışişleri Bakanları toplantısında Fransa başta olmak üzere, aralarında Danimarka, Avusturya, Almanya, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Hollanda gibi üye devletlerin, Türkiye'nin AB'ye girmesine karşı olduğu halde, polemikler olmaksızın iki başlığın açılması kararlaştırdıklarını belirttiler.

Ankara'nın, limanlarını Rumlara açmaya yanaşmaması nedeniyle 2009 yılında yeniden gerilim yaşanabileceği vurgulayan AB gözlemcileri, "AB, 2006 yılında (Türkiye'nin Rum gemilerine limanlarını açmaması dolayısıyla) sekiz başlığı askıya alarak 2009 yılı sonunda durumu yeniden gözden geçireceğini belirtmişti; örneğin başka başlıkları dondurarak müzakere sürecini durdurmayı da kararlaştırabilir'' diye konuştular.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler