TBMM bütçe görüşmesinde gerginlik

TBMM Genel Kurulu'nda, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'nin 9. tur görüşmelerine başlandı. TBMM Genel Kurulu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, ÖSYM ile üniversitelerin bütçesi görüşülüyor. Görüşmelerde DTP'lilerin sözde "Ermeni soykırımı"na yönelik sözleri ise salonda gerginlik yarattı.

Yayınlanma: 21.12.2008 - 13:30
Abone Ol google-news

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil Başkanlığı'nda toplanan Genel Kurul'da, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ile 94 üniversitenin bütçeleri görüşülmesine devam ediliyor.

 

Eski programların nesi yanlıştı?

MHP Grubu adına Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesi üzerine yaptığı konuşmada Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i eleştirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim program ve projelerini eleştiren Ekici, orta öğretim ders programlarından çıkarılan üniteler konusunda, eski programlarda yer alan 'tarihte anadolu' ünitesinin kaldırıldığını belirterek, "Bunun yerine kültür ve miras alanında geçmişi öğreniyorum ünitesine yer verilmiştir. Eski programda yüzde 25 olarak yer alan programlar, yüzde 14 oranında öğrenciye verilmiştir. Eski programlarda yer alan Sosyal bilgiler de vatan-millet-güzel yurdum-islamiyetin doğuşu gibi üniteleri yeni programlara bu üniteler alınmadı" dedi.

Ekici, yeni ders programlarından çıkarılan ve yerine yeni getirilen üniteleri eleştirerek, "Sayın Bakana sormak istiyorum; bu ünitelerden bu konuda niye rahatsız. İslamiyetten mi, Türk tarihinden mi rahatsız? Daha önce yüzde 60 oranında verilen bu üniteler yüzde 14'e inmiştir. Ortaöğretim çağındaki çocukların kendi tarihlerini öğrenme hakkı yok mu? Yeni ders programlarında ulusal bütünlük, milli birlik, ulusal kavramlara yer verilmiyor. Sayın Bakan bunları sorgulamalıdır" diye sordu.


Milli Eğitim Bakanı'na usulsüzlük iddiası

Milli Eğitim Vakfı'nın Kongresi'nde Milli Eğitim Bakanı'nın usulsüzlük yaptığına dair bilirkişi raporu olduğunu söyleyen Ekici, "Oylar gizli kullanılır, açık tasnif edilir. Demokrasiden bahseden Sayın Bakan bu bilirkişi raporunu nasıl izah edecek. Demokrasi değerlerinden bahseden sayın bakan bilirkişi raporundan hiç utanç duymuyor mu?" diye konuştu.

 

'Milli Eğitim Bakanı'nın bürokratların sicilleriyle oynuyor'

Milli Eğitim Bakanı Çelik'e dönük eleştirilerini sürdüren Ekici, ilk defa Milli Eğitim tarihinde Milli Eğitim Bakanı'nın bürokratların sicilleriyle de oynadığını öne sürdü. Ekici, "Bu sicil bozma da tek tek mahkemeden dönüyor. Sayın Bakan aynı zamanda bir üniversite öğretim görevlisi. Bir öğretmenin geliri düşürülür mü?, Doktora ve mastır yapan öğretmenlerin ders ücretlerini düşürmekle hangi mantığa hizmet ediliyor? Öğretmenlere verilen eski haklar da geri alındı. Başöğretmen niteliği taşıyan bir bakana yakışır mı?" eleştirilerini dile getirdi.

 

Bu mu başarı?

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan sık sık başarı haberleri aldıklarını ifade eden Ekici, matematikte 32 ülke arasında 28. sırada olduğunu, 40 ülke arasında 36. sırada 57 ülke arasında ise 36. sırada olduğunu bunu da başarı olarak gösteriliyor diye eleştirdi.

 

Dershane problemi

MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır da, Yüksek Öğretim Kurumları'nın bütçesi üzerine grubu adına söz aldı. Kamuoyunda "dershaneye gidemeyen üniversiteye giremez" kanaatinin yayıldığını öne süren Çakır, bunun da bir israf olduğunu söyledi. Çakır, "Dersanelere ödenen para ortalama olarak bin 800 YTL'dir. Bu da ailelere önemli ölçüde yük getirmektedir. Bugüne kadar bu sorunlara bir çare bulunmamıştır" dedi.

 

'Yurt sayısının arttırılması gerekir'

MHP Mersin Milletvekili Akif Akkuş da, yaptığı konuşmada Türkiye nüfusunun hızla arttığını ve bu nüfusun önemli bir bölümünün ise genç nüfustan oluştuğuna dikkat çekti. Her yıl üniversite öğrenci sayısının artışına dikkat çeken Akkuş, yurt sayısının artırılması gerektiğine işaret etti. Devlet yurtlarının az olması nedeniyle özel yurtlarda kalmaya mecbur olan öğrencilerin ise cemaat ve çetelerin eline düştüğünü iddia etti.

 

Yolsuzluk iddialarına yanıt

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, TBMM'deki Bütçe görüşmelerinde  Milli Eğitim Vakfı'nda yolsuzluk yapıldığı iddialarına yanıt verdi. Bakan Çelik, "İddia edilen şey 110 trilyonluk mal varlığı, 36 trilyonluk parası var. Meclisin, milletin huzurunda şunu söylüyorum; tüyü bitmemiş yetimin hakkı olan bu paraların bir kuruşuyla ilgili benim veya arkadaşlarımın bir suistimali çıkarsa, bütün millet önünde özür diler, yaptığım yanlışı kabul ederim ve her türlü iddiayı da yafta gibi anlıma yapıştırırım. Kimseye veremeyeceğimiz hesap yok" dedi.



'Eserleri bilim adamları hazırladı'

Müsteşarıyla birlikte oturup 100 temel eseri tespit etmediklerini ifade eden Çelik, 100 temel eserin onlarca düşünce ve fikir adamının bir araya gelerek oluşturduğu Komisyon tarafından belirlendiğini kaydetti.

 

Çelik'ten Ekici'ye tehdit

MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici'nin laf atması üzerine Çelik, "Otur oturduğun yerde. Öyle laf atma. Laf atarsanız sizi orada oturamaz hale getiririm" diyerek tepki gösterdi.


'Öğrenci icralık olmaz'

Üniversite öğrencilerinin kullandıkları burslardan dolayı icralık olduğu iddiasının yapılamayacağını ifade eden Çelik, "Öğrenciye haciz geldiğini söyleyenler, yalan söylüyor. Bursların geri ödemesi mezun olduktan sonra yapılıyor. Eğer iş bulamamışsa müracaat ediyor, erteleniyor, ikinci yıl tekrar erteleme yapılıyor. Geçmişte öğrenci burslarına uygulanan TEFE faizi yüzde 114 iken bizim dönemimizde yüzde 21'dir" dedi.

Bakan Çelik, öğrenci kredilerinde geri ödemelerin takibinin Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından değil, Maliye Bakanlığı tarafından yapıldığını söyledi.  Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun 2002 yılı bütçesinin 494 trilyon lira olduğunu, şimdi ise kurumun bütçesinin 2,4 katrilyon liraya ulaştığını anlatan Çelik, yurtların öğrenci kapasitesinin de 230 binden 288 bine yükseldiğini kaydetti.

OECD'ye göre, Türkiye'de öğretmenlerin bin 832 saat çalıştıkları verisinin de doğru olmadığını dile getiren Çelik, "Okullar yılda 2,5 ay tatildedir. Biz öğretmenlerin ders saatlerini 10 ay üzerinden hesaplıyoruz. Ayda ortalama 120 saat üzerinden, bu 10 ayda bin 200 saat eder. Yani, biz, aslında, OECD ülkelerinin üstünde değil altındayız" diye konuştu.

'Hanım yönetici bulmakta zorlanıyoruz'

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kadın yöneticilerin az olduğuna ilişkin eleştirilere değinen Çelik, kendi hükümetleri döneminde atanmış olup da kendileri döneminde görevden alınan kadın yönetici bulunmadığını bildirdi.

Kadın öğretmenlerin evlerindeki işleriyle de uğraşmak durumunda olduklarını ifade belirten Çelik, kız meslek liselerine bile hanım yönetici bulmakta zorlandıklarını söyledi.

 

DTP'den geren sözler

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerinde DTP'li milletvekillerinin konuşmaları gerginlik nedeni oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesi üzerine söz alan DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik'in, "Çapulcular ve jandarma eliyle çoğu zaman kitlesel bazı öldürmeler de oldu. Çoğu zaman Ermeni insanlar sıraya konuyor ve göğsüne sıkılıyor" sözleri kısa süreli gerginliğe yol açtı.

Ermenilerden "özür" kampanyası ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "soykırımı kendileri yaptı ki her halde özür diliyorlar" açıklamalarını hatırlatan Özçelik, gelinen süreçte Ermenilere bir özrün gerekli olduğunu savunarak, "İmparator hakimiyetinden kurtulmak isteyenlere en hafifinden hiç mi acı çektirilmedi. Bütün bu süreçlerde sizce özrü gerektirecek hiçbir şey yok mu? Kimi politikacılar doğruluğuna inanmadıkları halde böylesi açıklama yapabilirler. Milliyetçilik politikacıları görmez kılabilir, ama bilim insanlarının böyle ideolojik amaçlı yaklaşım içinde olması toplum için büyük bir tehlike arz ettiğini söylemek isterim" diye konuştu.

Binlerce yıl Kürtlerle Ermenilerin bir arada yaşadığını söyleyen Özçelik, tarihte önemsenecek boyutta Ermeni -Kürt çatışması kaydedilmediğini iddia da etti.

 

Pakdil müdahale etti, MHP ayakta alkışladı

Bunun üzerine, oturumu yöneten, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Özçelik'in konuşmasına "Bunun bütçeyle ilgisi yok" diyerek müdahale etti. Pakdil'in uyarısını MHP'liler ayakta alkışlarken, DTP'liler ise Pakdil'e tepki gösterdi.

Özçelik, "Ben kendi adıma onlardan özür diliyorum. O insanlardan özür diliyorum, hiçbir suçum olmadığı halde" diye sözlerini sürdürürken, Pakdil "Bu hususta sizi kınıyorum. Lütfen milletimizi burada olmadık şeylerle itham etmeyiniz" karşılığını verdi. Özçelik, "Bunlar yaşanan şeylerdir, ben yaşadıklarımı anlatıyorum" deyince AKP'liler, "Senin baban yapmış olabilir. Yazıklar olsun" diye müdahale etti.

 

DTP'lilere fırça

Özçelik'in konuşması bittiğinde Pakdil, "Doğrusu bu sözlerden ciddi anlamda üzüntü duydum. Milletimize bütün unsurlarıyla birlikte iftira ederek başkalarından alkış beklemek bize yakışmıyor. O alkışların da bize hiçbir faydası yoktur. O dediğiniz olaylar, alkışladığınız insanların iğrenç ve alçak bir tertibidir. Bu kürsü aziz milletimize iftira etme yeri değildir. Bunu herkes böylece bilsin" diye konuştu. MHP'liler de Pakdil'i alkışlarken, DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise "Sen Maraş milletvekilisin, unutma. Önce bir adam ol adam. Maraş katliamını da mı unuttunuz?" diye bağırdı.


AKP'liler Sakık'ın üzerine yürüdü

Sakık'ın sözleri üzerine, AKP Burdur Milletvekili Bayram Özçelik DTP sıralarına yürüdü. DTP'li Kaplan ise Sakık'ı geriye iterek üzerlerine gelen AKP'lilere doğru yürüdü. Bu arada DTP'liler de Kaplan'a engel olmaya çalıştılar. Birbirlerinin üzerine yürüyen DTP'li Kaplan ve AKP'li Bayram Özçelik'in yumrukları son anda önlendi. Özçelik'le birlikte ileriye fırlayan bazı AKP'lileri, grup yöneticileri durdurdu. Bu sırada Özçelik, "Nerede 1 milyon Ermeni. Nereye gitti bu insanlar. Nerede milyonlarca Süryani. Bunların hepsi bildiğiniz şeyler. Nasıl unuttunuz?" diye bağırırken, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da "İdil ilçesinde tek bir Süryani kalmadı" diye bağırdı.

Pakdil'in oturuma ara vermesinin ardından da tartışmalar devam etti. Bütçe görüşmeleri sürüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler