Ekren'in Suriye temasları

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Suriye temasları kapsamında başkent Şam'da Suriye Başbakanı Naci Otri ile görüştü. Görüşmede bölgesel konularda işbirliğinin yanı sıra ekonomi konularında da işbirliğinin önemine vurgu yapıldı.

Yayınlanma: 21.12.2008 - 22:15
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Suriye temasları kapsamında başkent Şam'da, Suriye Başbakanı Naci Otri ile görüştü.

Başbakanlık binasında yapılan görüşmede, bölgesel konular ve iki ülke arasındaki ekonomik hacmin artırılması için atılması gereken adımlar ele alındı.

Otri, görüşmede yaptığı konuşmada, bölgesel barışın önemini vurgulayarak, ''bölgede kapsamlı adil ve sürekli bir barışın tesis edilmesi gereklidir '' dedi.

Bölge ülkeleri Türkiye ve Suriye için kapsamlı ekonomik kalkınmanın ikinci önemli konu olduğuna işaret eden Otri, ''Türkiye ve Suriye işbirliği bu çerçevede büyük önem taşıyor'' diye konuştu.

Bakan Ekren ise ''Ekonomik işbirliği için en önemli koşul siyasi istikrar ve barıştır. Bölge barışının sağlanması da ekonomik işbirliğinin en önemli ayaklarından biridir. İki ülke liderlerinin ortaya koyduğu iradeden sonra bize düşen ekonomik açılımı yapmaktır'' dedi.

Ekonomik açılım sürecinde ortaya çıkan aksaklıkların, süreç devam ederken yeniden karşılıklı olarak görüşülebileceğini ifade eden Ekren, ''ihracat rakamları, serbest ticaret anlaşmasından sonra Suriye'nin Türkiye'ye ihracatının iki kat artığını göstermektedir. İki ülke için daha fazla yarar sağlanması amacıyla anlaşmanın bazı hususlarını gözden geçirmek gerekebilir'' diye konuştu.

Görüşmenin ardından Türk heyeti ve iş adamları ile Suriyeli muhatapları, Ekren ve Otri başkanlığında biraraya geldi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Berdari, Başbakan Naci Otri'nin başkanlığında gerçekleşen toplantının ardından basın açıklaması yaptı.

Berdari açıklamasında, Karma Ekonomik Komisyonu (KİK) toplantısı öncesi Türk özel ve kamu bankaları yetkilileri ile bir araya geldiklerini ve yapılan ortak çalışmalar sırasında pek çok konuda mutabakata vardıklarını söyledi.

Berdari, TİKA ile Suriye Planlama Teşkilatı arasında ekonomik işbirliği yanı sıra teknik işbirliğinin başlatılacağını ve söz konusu işbirliğinin Suriye açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.
 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler