Olmert "veda" için geliyor

İsrail Başbakanı Olmert, görevinden ayrılmadan önce çeşitli ülkelere yaptığı "veda" ziyaretlerinin çerçevesinde bugün Ankara'ya çok kısa bir ziyaret gerçekleştirecek. Olmert'in Ankara'da Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşmelerine odaklanacağı belirtilirken Arap basını, Suriye'nin, yeni bir tur görüşme için Barack Obama ve İsrail seçimlerini beklemeyi tercih ettiğini duyurdu.

Yayınlanma: 22.12.2008 - 07:40
Abone Ol google-news

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, görevinden ayrılmadan önce çeşitli ülkelere yaptığı "veda" ziyaretlerinin çerçevesinde bugün Ankara'ya birçak saatlık bir ziyaret gerçekleştirecek. Olmert'in Ankara'da Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşmelerine odaklanacağı belirtilirken Arap basını, Suriye'nin, yeni bir tur görüşme için Barack Obama'nın ABD başkanlığını üstlenmesini ve İsrail seçimlerini beklemeyi tercih ettiğini duyurdu.

Hakkındaki yaygın yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevinden ayrılacağını açıklamak zorunda kalan Olmert, İsrail'de 10 Şubat'ta yapılacak seçimler öncesi görev sürecinde yakın bir çalışma içinde bulunduğu çeşitli başkentlere "veda" ziyaretleri yapıyor. Bu çerçevede, geçen Çarşamba gecesi Olmert'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Ankara'ya da benzer bir ziyaret yapması kararlaştırıldığı belirtiliyor. Olmert son dönemde Rusya, ABD ve İngiltere'yi ziyaret etti.

Son olarak 2007 yılında Türkiye'yi ziyaret eden Olmert'in, Ankara'da Erdoğan ile bir çalışma yemeği formatında gerçekleşmesi beklenen görüşmelerde Türkiye aracılı İsrail-Suriye dolaylı görüşmeler üzerinde durulacak. Türkiye'ye tüm dünyada takdir kazandıran dolaylı görüşmelerin 4. turu, geçen Temmuz ayında yapılmış ancak 5. turu, İsrail'deki iç gelişmeler nedeniyle ertelendi.

İsrail'deki seçimler nedeniyle 5. turunun Olmert başkanlığı dönemi sona ermeden yapılmasına fazla ihtimal verilmemesine karşın Ankara'da bu olasılığın ele alınacağı da ifade ediliyordu ancak Şam'dan gelen haberler, bunun pek mümkün olmayacağını söyleyenler diplomatik kaynakları haklı çıkarttı.

Nitekim, Katar'da yayınlanan El Vatan gazetesi, İsrail Radyosu'nca yansıtılan haberinde Suriye'deki kaynaklara dayanarak Şam'ın, Olmert'in son görev günlerinde yeni bir dolaylı görüşmeyi yapmak istemediğini, Barack Obama'yı ve İsrail'deki seçimleri beklemeyi tercih ettiğini duyurdu.
 

Olmert'ten görüşmelere destek

İsrail Başbakanı Olmert ise, başlatılmasında çok önemli bir rol oynadığı, dolaylı görüşmelere ilişkin olarak geçen Perşembe günü Tel Aviv Üniversitesi'nde yaptığı bir konuşmada "Suriye'yi şer ekseninden çıkartmak İsrail'in yararına" ifadesini kullandı. Olmert, "Bir barış antlaşması, savaş olasılığını azaltacağını, Şam ile Tahran arasındaki stratejik bağlarını kopartacağını, İslami Cihat ve Hamas'in kararğahının Suriye'den çıkartılmasına yol açacağını ve Hizbullah'a finansman akışını durduracağını" söyledi.
 

Netanyahu da destek verdi

Bu arada, İsrail'de yapılan anketlere göre, iktidardaki Kadima partisi ile baş başa gittiği belirlenen, ana muhalefet partisi Likud lideri Binyamin Netanyahu, geçen Perşembe günü İsrail Ordusu Radyosuna yaptığı bir açıklamada Suriye ile diplomatik görüşmeleri desteklediğini, Şam ile görüşmeleri sürdürmeyi düşündüğünü söyledi.

Ancak Jerusalem Post gazetesine göre, Netanyahu, açıklamalarında İsrail'in güvenliğinin, Suriye'nin boşaltılmasını istediği, Golan Tepeleri'nde bir İsrailli varlığını gerektirdiğini de ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler