Dikkat! Yarın donacağız

Kuzey Ege'de etkili olan ve saatteki hızı 60-70 kilometreyi bulan poyraz ulaşımı olumsuz etkilerken bu geceden itibaren sıcaklıkların daha da düşmesi bekleniyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Balkanlar üzerinden gelecek soğuk hava yurtta kar yağışı, buzlanma ve don olaylarına neden olacak. Özellikle çarşamba günü tüm Türkiye'de kar yağışı bekleniyor.

Yayınlanma: 22.12.2008 - 08:17
Abone Ol google-news

Türkiye'nin gece saatlerinden itibaren Balkanlar üzerinden gelecek yeni bir soğuk havanın etkisine girmesinin beklendiği bildirildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye hala Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı havanın etkisinde bulunuyor. Bu yağışlı havaya ek olarak, Türkiye'nin bu gece saatlerinden itibaren Balkanlar üzerinden gelecek yeni bir soğuk havanın etkisine gireceği tahmin ediliyor.

Yurdun büyük bir bölümünde bugün aralıklarla devam edecek yağışlar, Batı ve Orta Akdeniz kıyılarında (Antalya, Alanya, Kemer, Finike, Anamur, Silifke ve Mersin) kuvvetli olmak üzere, genellikle yağmur ve sağanak, İç Anadolu'nun kuzeydoğusu (Sivas, Yozgat ve Kayseri), Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile gece saatlerinde Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde (Bolu, Düzce, Karabük ve Kastamonu) karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak.

Salı günü, yurt genelinde görülecek yağışların, hava sıcaklığında hissedilir derecedeki (4 ila 6 derece) düşüşe paralel olarak iç ve doğu bölgelerde karla karışık yağmur ve kar yağışına dönüşmesi bekleniyor. Yağışların, Akdeniz, İç Anadolu'nun güneyi, Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu'nun güney ve batısında kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Çarşamba günü, tüm yurtta görülecek yağışların, Karadeniz kıyı kesimi, Kıyı Ege, Akdeniz kıyıları ve Güneydoğu Anadolu'nun batısında yağmur ve sağanak, iç ve doğu bölgeler ile gece saatlerinden itibaren Marmara'da kar şeklinde olması bekleniyor. Yağışların, Marmara'nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu'nun güney ve doğusu, Doğu Akdeniz'in doğusu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Perşembe günü, özellikle doğu bölgelerde kar yağışının etkisini sürdüreceği, cuma günü ise yurdu terk edeceği, ancak iç ve doğu bölgelerde gece sıcaklıklarındaki kuvvetli düşüş nedeniyle buzlanma ve don olayının görüleceği tahmin ediliyor.

Rüzgarın, Marmara başta olmak üzere kuzeybatı kesimlerde Salı günü kuzey ve kuzeydoğu (poyraz), Çarşamba günü kuzeybatı (Karayel), Doğu Akdeniz'de güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.

Kuvvetli yağış, fırtına, hissedilir derecedeki sıcaklık düşüşüne paralel olarak iç ve doğu kesimlerde görülecek kar yağışı ile buzlanma ve don olayına karşı tedbirli olunması gerekmektedir.

 

Doğu'da soğuk kış

Doğu Anadolu Bölgesi'nde soğuk hava etkili olmaya devam ediyor. Bölge genelinde cuma gününe kadar aralıklarla kar yağışı bekleniyor.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölgede Ege ve Akdeniz'den gelen yağışlı hava etkili oluyor. Bugünden itibaren cuma gününe kadar aralıklarla kar yağışı beklendiğini ifade eden yetkililer, yağışlarla birlikte bölge genelindeki hava sıcaklıklarının 1-3 derece artacağını bildirdi.

Dün en soğuk gecenin sıfırın altında 7 derece ile Ardahan ve Kars'ta yaşandığını dile getiren yetkililer, diğer illerde gece ölçülen sıcaklıkların sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da 4, Ağrı'da 6, Iğdır'da 3 ve Erzincan'da 2 derece olduğunu kaydetti.

Kent merkezlerindeki kar kalınlıkları ise Ağrı'da 16, Erzurum'da 8, Kars'ta 3 ve Ardahan'da ise 2 santimetre olarak olarak ölçüldü.

Soğuk hava ulaşımı da olumsuz etkiliyor. Yollarda oluşan buzlanma nedeniyle araçlar güçlükle seyredebiliyor. Araçlarının deposu donan bazı vatandaşlar ise piknik tüpüyle akaryakıtı çözmeye çalışıyor. Kaldırımların buz tutması nedeniyle de yayalar zaman zaman düşme tehlikesi yaşıyor.

 

Doğu Akdeniz'de toz yağmuru

Doğu Akdeniz'de Afrika üzerine oluşan fırtınalardan kaynaklı toz, yağışla birlikte çamura dönüştü.

Adana Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Doğu Akdeniz, dün akşam saatlerinden itibaren Afrika üzerinden gelen fırtınalardan kaynaklı toz bulutlarının etkisi altına girdi.

Tozun yağışla birlikte çamura dönüştüğü bölgede, sabah işlerine gitmek üzere araçlarına yönelen sürücüler çamurla kaplı araçların şaşkınlığını yaşadı. Özellikle koyu renk araçlarda daha fazla görülen toz yağışı, araçların trafikteki seyrini de zorlaştırdı.

Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay'da etkili olan toz yağmurunun, 3-4 gün içinde beklenen sağanak yağışlarla birlikte etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Bölgede, toz yağışının yanı sıra hava sıcaklıklarında da 3-4 derecelik düşüş oldu. Hava sıcaklıkları gündüz maksimum 15 derece, gece ise 5 dereceye kadar düşecek. Yağışların ise perşembe gününe kadar devam etmesi bekleniyor.

Doğu Akdeniz'de bugün tüm il merkezlerinde hava parçalı bulutlu, yer yer sağanak yağışlı olacak. Günün en yüksek sıcaklığı Adana ve Mersin'de 15, Antakya'da 11, Osmaniye'de ise 13 derece olacak.

 

Etkili poyraz

Kuzey Ege'de etkili olan poyraz, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Saatteki hızı zaman zaman 60-70 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle Gökçeada-Kabatepe arasında saat 10.00'da yapılması gereken araba vapuru seferi geçici olarak durduruldu.

Çanakkale Boğazı ile adalar arasında deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ AŞ yetkilileri, diğer hatlardaki seferlerin sürdürüldüğünü bildirdiler.

Ayrıca, İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO), Bandırma-Yenikapı arasındaki bazı feribot ve deniz otobüsü seferleri de, olumsuz hava koşulları yüzünden iptal edildi.

İDO'dan alınan bilgiye göre, Marmara Denizi'nde etkili olan fırtına nedeniyle Yenikapı-Bandırma 07.00 feribot ve Bandırma-Yenikapı 07.30 deniz otobüsü seferleri yapılamadı.

Yenikapı-Bandırma 18.30 deniz otobüsü ve Bandırma-Yenikapı 20.30 feribot seferlerinin de aynı nedenlerle iptal edildiği bildirildi.

 

Bolu Dağı'nda sis

D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminde yoğun sis, ulaşımı olumsuz etkiliyor. Alınan bilgiye göre, Bolu Dağı'nda etkili olan sağanak, yerini yoğun sise bıraktı.

Bolu Dağı'nda özellikle Bakacak ve Karanlıkdere mevkilerinde etkili olan sis nedeniyle görüş mesafesi yer yer 25 metreye kadar düştü. Sis nedeniyle güzergahı kullanan sürücüler zor anlar yaşıyor.

Karayolları ekipleri, sürücüleri trafik işaretlerine uymaları, yavaş seyretmeleri ve farlarını açık tutmaları konusunda uyarıyor.

 

Sıvas'ta uçak seferleri aksadı

Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul-Sıvas uçak seferlerinin, olumsuz hava koşulları nedeniyle karşılıklı iptal edildiği bildirildi.

Alınan bilgiye göre, THY'nin bugün yapılması gereken TK-758 sefer sayılı İstanbul-Sıvas ve TK-759 sefer sayılı Sıvas-İstanbul uçak seferleri, Sıvas'taki olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi.

 

İskenderun'da fırtına

Hatay'ın İskenderun ilçesine hızı saatte 60 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle, Karahüseyinli köyü ilköğretim okulunun çatısı uçtu.

Alınan bilgiye göre, ilçe genelinde dün akşam saatlerinde etki olan fırtına ve yağış hayatı olumsuz etkiledi.

Bazı yerleşim yerlerinde zarar gören elektrik telleri nedeniyle elektrik kesintileri yaşanırken, hızının saatte 60 kilometreyi bulduğu belirtilen fırtına ise Karahüseyinli köyü ilköğretim okulunun çatısı uçurdu.

Öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle can kaybı yaşanmazken, okulun bu yıl hizmete açıldığı öğrenildi.

İskenderun Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, güvenlik nedeniyle okulun 1 gün süreyle tatil edildiğini, çatının onarımı için çalışma başlatıldığını bildirdi.

 

Kayak merkezlerinde kar kalınlıkları

 

Uludağ

Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'da, kar kalınlığının 35 santimetreye ulaştığı bildirildi.

Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden alınan bilgiye göre, Uludağ'da 3 gün önce başlayan ve aralıklarla devam eden yağışın ardından kar kalınlığı, 35 santimetreyi buldu.

Hava sıcaklığının eksi 5 derece olarak ölçüldüğü Uludağ'da, 24 Aralık Çarşamba gününe kadar aralıklarla kar yağışı bekleniyor.

Rüzgarın zaman zaman orta kuvvette estiği ''beyaz cennet''te, kar yağışı yüzünden görüş mesafesinin yer yer 300 metreye kadar düştüğü kaydedildi.

 

Kartepe

Kocaeli'nin kış sporları merkezi Kartepe'de 2 gündür etkili olan yağışın ardından kar kalınlığı 50 santimetreye ulaştı.

Kartaltepe'deki The Green Park Otel Kurumsal İletişim Müdürü Birol Aydın, yapılan  açıklamada, 2 gündür aralıklarla etkili olan kar yağışının ardından, Samanlı Dağları'nın 1640 rakımlı zirvesinde bulunan Kartepe kayak tesislerinde kar kalınlığının 50 santimetreye yükseldiğini bildirdi.

Kartepe'de uzunlukları 400 ile 3 bin 500 metre arasında değişen 14 kayak pisti bulunduğunu belirten Aydın, karın ezilmesiyle 2 pistin yarından itibaren kayak tutkunlarının hizmetine açılacağını söyledi.

Kar yağışının 25 Aralık Perşembe gününe kadar aralıklarla devam etmesinin ve kar kalınlığının 1 metreyi aşmasının beklendiğini ifade eden Aydın, ''Tahminler doğru çıkarsa karı ezerek, pistlerin tamamını kayak yapmaya uygun hale getireceğiz'' dedi.

Aydın, üçünde telesiyej, birinde teleski bulunan pistlerin derecelerinin zor, orta ve kolay arasında değiştiğini, kış sporlarıyla ilgilenenleri Kartepe'ye beklediklerini kaydetti.

 

Ilgaz

Önemli kayak merkezlerinden Ilgaz Dağı'nda kar kalınlığının 50, Erciyes'te ise 13 santimetreye ulaştığı bildirildi.

Ilgaz Dağı Oteller Birliği Başkanı Eray Öztürk, kayak tesislerindeki bakımın tamamlanmadığını belirterek, ''Tesiste gerekli bakımı yaptık. 2 gündür etkili olan kar yağışı da bizi mutlu etti. Kar kalınlığı kayak yapmaya çok uygun'' dedi.

Erciyes

Erciyes Dağı'na gece yağan karın ardından kayak merkezinde kar kalınlığı 13 santimetreye ulaştı.

Kayakevi yetkilileri, kar yağışının kayak yapmaya yeterli olmadığını, yeni yağış beklendiğini ifade etti. Karayolları ekipleri de Kayseri-Erciyes ve Erciyes-Develi karayollarında kar temizleme çalışması yaptı.

Öte yandan, Niğde yakınlarındaki Aladağlar'a da gece kar yağdı. Çamardı Dağevi yetkilileri, kar kalınlığının 5 santimetre olduğunu söylediler.

 

Antalya'da sağanak yağış

Antalya ve ilçelerinde iki gündür süren sağanak yağışın hafta ortasında bölgeyi terk edeceği ve hava sıcaklıklarının düşeceği bildirildi. Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, hava sıcaklığının 16 dereceyi bulduğu Antalya'da, iki gündür sağanak yağış etkisini sürdürüyor.

Yetkililer, 2 gün içinde Antalya merkeze metrekareye 3, Alanya'da 24, Finike'de 2, Kaş'ta 4, Demre'de 7, Kumluca'da 4, İbradı'da 89, Manavgat'ta 125 kilogram yağış düştüğünü kaydettiler.

Yetkililer, sağanak yağışın hafta ortasında bölgeyi terk edeceğini ve soğuk havanın etkili olmaya başlayacağını ifade ederek, Çarşamba gününden itibaren hava sıcaklığının sıfır derecenin altına düşmesinin beklendiğini belirttiler.

Öte yandan, yağış dolayısıyla Antalya'da ve ilçelerinde su baskını yaşanmadığı, Manavgat ırmağında su seviyesinin yükseldiği, ancak tehlikeli bir durumun söz konusu olmadığı öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler