Asgari ücret yeniden belirleniyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, önümüzdeki yıl uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere üçüncü kez toplandı. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, burada belirlenecek rakamın iç piyasayı canlandırmanın bir ayağı olduğunu ve buna göre sonuç çıkacağına inandıklarını dile getirdi.

Yayınlanma: 22.12.2008 - 09:08
Abone Ol google-news

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Merkezi'nde yapılan asgari ücret belirleme toplantısına, hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Fikret Şöhret, işçi kesimi adına Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, işveren kesimini temsilen TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Şöhret, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Hazine Müsteşarlığından istedikleri sosyal ve ekonomik verilerin bir önceki toplantıda kendilerine rapor halinde verildiğini belirterek, raporların sosyal tarafların kendi uzmanlarınca değerlendirilmesine ve üçüncü toplantıda raporların görüşülmesine karar verildiğini anımsattı.

Bu toplantıda, uzmanların yaptıkları değerlendirmelerin ele alınacağını anlatan Şöhret, TÜİK temsilcisinin getirdiği ve ''dengeli beslenme kalıbı'' na uygun olan Hacettepe Üniversitesinden alınan verilerin de değerlendirileceğini kaydetti. Şöhret, komisyon olarak Türkiye genelinde tek bir asgari ücretin belirlenmesi konusunda mutabık olduklarını ifade etti.

Türk-İş temsilcisi Nihat Yurdakul, TÜİK'e, tüketici fiyat endeksini hesaplama görevi verildiğini ve bunun komisyona sunulacağını söyledi. Bu rakamı gördükten sonra değerlendirme yapacaklarını belirten Yurdakul, komisyonun daha önce hep TÜİK rakamının altında açıklama yaptığını söyledi. Yurdakul, TÜİK'in rakamı üzerinden müzakere yapılacaksa müzakerede bulunacaklarını kaydetti.

Bir gazetecinin, küresel krizin rakamın belirlenmesinde etkisinin olup olmayacağını sorması üzerine Yurdakul, burada belirlenecek rakamın iç piyasayı canlandırmanın bir ayağı olduğunu ve buna göre sonuç çıkacağına inandıklarını dile getirdi.

TİSK Temsilcisi Ali Nafiz Konuk da belirlenecek asgari ücretin mevcut istihdamı koruması, hatta artırıcı düzeyde olması gerektiğini söyledi. Hem istihdam hem ücretler açısından mevcut durumun korunmasına önem verdiklerini vurgulayan Konuk, bunun geri gitmesinin mümkün olmadığını, daha sonra üzerine nelerin verilebileceğinin görüşülüp konuşulacağını ifade etti.

 

Rakan 25 Aralık'ta açıklanacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sona erdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda 25 Aralık Perşembe günü yapılacak bir sonraki toplantıda, 2009 yılı için geçerli olacak asgari ücret rakamının açıklanması bekleniyor.

TİSK Genel Merkezi'nde 2.5 saat süren toplantıya, hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Fikret Şöhret, işçi kesimi adına Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, işveren kesimini temsilen de TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk katıldı.

Nihat Yurdakul, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcisinin, bir kişinin aylık asgari geçim harcamasının net 720 YTL olarak hesaplandığını aktardığını belirtti. Türk-İş olarak bu rakamı kabul ettiklerini ifade eden Yurdakul, TÜİK'in bu hesaplamayı Hacettepe Üniversitesi beslenme kalıplarına uygun olarak yaptığını anlattı. Bu rakamı baz alarak müzakereye hazır olduklarını, aksi takdirde müzakerelerde bulunmayacaklarını söyledi.
 

''Krizin bedeli çalışanlara çıkarılmalı"

''İşveren kesiminin nasıl bir tavır sergilediğinin''
sorulması üzerine, Yurdakul, net bir rakam telaffuz etmediklerini belirtti. Toplantıda, ülkedeki finansal krizin bedelinin çalışanlara çıkarılmaması gerektiğini dile getirdiklerini anlatan Yurdakul, önceki yıllardaki gibi bir yaklaşımda bulunulması halinde bu işin içinde olmayacaklarını bildirdiklerini söyledi.

Bir gazetecinin, ''Toplantıda işverenin tavrına ilişkin nasıl bir izlenim edindiniz?'' sorusu üzerine Yurdakul, ''Yaklaşımları önceki yıllarda olduğu gibi geldi. Bu rakamın altında bir teklifle geleceklerine yönelik izlenim aldım. İnşallah bu olmaz. TÜİK, 'Bir asgari ücretlinin temel ihtiyacı bu rakamla karşılanır' diyor. Önümüzdeki toplantıya bu rakamın altında bir teklifle gelinirse, bu rakamlar görüşülmezse bu işin içinde yokuz'' dedi.
Nihat Yurdakul, bir başka soruya karşılık da Türk-İş'in hesaplarının TÜİK'in hesaplarıyla paralellik gösterdiğini ifade etti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Perşembe günü yapılacak dördüncü toplantısında, 2009 yılı için geçerli olacak asgari ücret rakamının açıklanması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler