"Ulaştırma Bakanlığı, bulaştırma bakanlığı oldu"

TBMM Genel Kurulu'nda bugün gerçekleştirilen görüşmelerde, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırıma ilişkin "Ulaştırma Bakanlığı, bulaştırma bakanlığına dönüştü'' sözü CHP'liler ile AKP'liler arasında tartışma yaşanmasına yol açtı.

Yayınlanma: 22.12.2008 - 09:13
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu'nun, 10. tur görüşmelerde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Denizcilik Müsteşarlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bütçeleri ele alındı.TBMM Genel Kurulu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Denizcilik Müsteşarlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün bütçe görüşmeleri devam ediyor.

Meclis Genel Kurulu'nda, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yaptığı konuşma Genel Kurul'da kavgaya yol açtı.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın tersanelerle ilgili hiçbir çalışma yapmadığını öne sürerek ''Ulaştırma Bakanlığı, bulaştırma bakanlığına dönüştü'' dedi. Ulaştırma Bakanlığı'nın 2009 yılı bütçesi üzerinde CHP grubu adına söz alan Soysal, batan ''Hayat N'' gemisiyle ilgili iddiaları gündeme getirdi. Kazada batan gemiye, ayrıcalık tanındığını ileri süren Soysal, batan geminin, Gayret Denizciliğe ait olduğunu söyledi.

Yıldırım'ın CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın" Ulaştırma Bakanlığı Bulaştırma Bakanlığı oldu" sözlerine verdiği "Böyle bir sataşmaya cevap vermeye terbiyem elvermiyor. Üslubu beyan aynıyla insandır. Cehalet insanı çirkinleştirir" sözleri Genel Kurul'da CHP'liler ile AKP'liler arasında tartışma yaşanmasına yol açtı.

Bakan Yıldırım'ın konuşmasının ardından Genel Kurul'da verilen arada CHP'li Soysal, Bakan Yıldırım'a yönelik tepkisini sürdürürken, AKP Niğde Milletvekili Muharrem Selamoğlu da Soysal'ın üstüne yürüdü. Selamoğlu, Soysal'a "Git aynaya bak, suratına bak" diye tepki gösterirken, AKP Konya Milletvekili Muharrem Candan'ın da CHP'lilere yönelik "Bir köpeği susturamadınız" diye bağırdığı duyuldu.

Genel Kurul'da AKP'liler ile CHP'liler arasındaki tartışma, Soysal'ın Genel Kurul salonundan çıkarılması ile sona erdi.


"Çalışana sahip çıkılmıyor"

Görüşmelerde, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, "çalışana sahip çıkmadığını'' ileri sürdü.

Sevigen, Türkiye'de sendikacılığın yok olma sürecine girdiğini, emek örgütlerinin neredeyse kapılarına kilit vuracak hale geldiğini savunarak, noter şartı ve sendikal barajın kaldırılmasını istedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, ''gazete manşetlerine en çok çıkan bakanlık'' olduğunu ileri süren Sevigen, ''Siz şimdi, 'çok başarılı çalışıyor, ondan' diyeceksiniz. Ama bakanlık, ya işçiyi döverken ya da görevini yapamadığı için gündemde'' dedi.

Bakanlığın görevinin, işyerlerini denetlemek olduğunu dile getiren Sevigen, ''Ancak bunların hangisini yaptınız? Tuzla'da insanlar öldü, çare mi buldunuz? Davutpaşa'da 23 çalışan öldü. Ankara'ya yürüyüş yapan Tekel işçileri polislerce dövüldü. Dövülenlerden biri, oğlunun adının 'Recep Tayyip' olduğunu söyledi. Bu kişiler size oy verdi, onların sayesinde burada oturuyorsunuz. Onlardan özür dilediniz mi, halini hatırını sordunuz mu? Dünyada, sorumluluğu alanındaki ihmallerden dolayı bir kişi öldüğünde, o bakan istifa eder, yerinde oturmaz. Bizler için insanların ölmesinin kıymeti yok'' diye konuştu.

Sevigen, AKP Hükümeti döneminde, işçilerin ''katlediğini, dövüldüğünü, işlerinden çıkarıldığını, sendikalaşmanın önüne engeller konulduğunu'' savunarak ''Bu Çalışma Bakanı, çalışan insanlarımıza sahip çıkmamıştır'' dedi.


''9 bin 257 kilometre bölünmüş yol"

Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesi üzerinde söz alan AKP Elazığ Milletvekili Faruk Septioğlu, genel müdürlüğün sorumluluğunda 31 bin 315 kilometresi devlet yolu, 2001 kilometresi otoyol olmak üzere toplam 64 bin kilometre uzunluğunda yolun bulunduğunu belirtti.

Septioğlu, Cumhuriyetin kuruluşundan 2002'ye kadar ise 6 bin 101 bölünmüş yola karşılık 2003-2008 yılları arasında 338 kilometresi otoyol olmak üzere 9 bin 257 kilometre bölünmüş yol yapıldığını anlattı.

AKP Erzurum Milletvekili Saadettin Aydın, 2002'de Almanya ile telefonla konuşmanın dakikasının 77 kuruşken, bugün 10,6 kuruş olduğunu, şehirlerarası konuşma ve GSM operatörleri arasındaki konuşma ücretlerinin de düştüğünü söyledi.

AKP Bingöl Milletvekili Kazım Ataoğlu, önceki dönemlerde yeterli ilgi gösterilmediği için denizcilik sektörünün hak ettiği yeri alamadığını ifade ederek, iktidarlarında sektöre yönelik yapılan düzenlemeleri anlattı. Ataoğlu, ÖTV'si sıfırlanmış yakıt uygulamasının, sektöre önemli katkı sağladığını belirtti.

Ataoğlu, 2002'de 30 olan tersane sayısının, bu yıl 92'ye ulaştığını, 1998-2002 yılları arasında 142 gemi teslim edilirken, 2003-2008 yılları arasında 368 geminin tamamlandığını bildirdi. Ataoğlu, tersanelerin, 2002'de 83 gemi siparişi alırken, bugün bu sayının 238'e çıktığını ifade etti.


Soysal: Meclis araştırması yapalım

Bakan Yıldırım'ın, ''bu şirkette 2000-2002 yılları arasında çalıştığını'' ifade eden Soysal, AKP'li milletvekillerinden, bu konuda verdikleri Meclis araştırma önergesine destek istedi. Soysal, ''Ulaştırma Bakanı tersanelerle ilgili de hiçbir çalışma yapmadı. Bu konuda 3 maymunu oynadı. Ulaştırma Bakanlığı, bulaştırma bakanlığına dönüştü'' diye konuştu.
Soysal, ''Siemens şirketinin rüşvet dağıttığı'' iddialarına da değinerek, bu şirketle ilgili dünyanın pek çok ülkesinde soruşturma yapıldığını, ancak Türkiye'de hiçbir çalışmanın olmadığını söyledi.

''Siemens Telekom Bölümünün eski finans direktörü Michael Kuschenreuter'ın, şirkette yaşanan rüşvet skandalının ardından, gönüllü olarak savcıya yaptığı açıklamalarında; bir toplantıda, Türkiye'de resmi makamlara rüşvet dağıtıldığını ve şirket görevlisi Tonio Arcaini'nin de Ankara'da Ulaştırma Bakanı ile görüştüğünü'' ifade ettiğini ileri süren Soysal, ''Siemens, ABD'de mahkum oldu, dünyanın pek çok yerinde ise davaları sürüyor. Niçin Türkiye'de bu şirketin üstüne gidilmiyor? Bununla ilgili Meclis araştırması yapalım'' dedi.

 

Atılgan: Genel Müdürlük, bu sektöre ızdırap vermeye devam ediyor

TBMM Genel Kurulu'nda, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bütçesi üzerinde söz alan MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan, genel müdürlüğün, sektörün gereklerini yerine getiremediğini, ihtiyaçlarını karşılayamadığını savundu. Atılgan, ''Adeta 43 numara ayakkabı giyen birine 40 numara giydirilmiş gibi. Genel Müdürlük, bu sektöre ızdırap vermeye devam ediyor'' dedi.
 

Atılgan, havacılıktan anlamayan 130 kişinin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne ''doldurulduğunu'' öne sürerek, genel müdürlüğün müsteşarlık düzeyine çıkarılmasını, en az 400 personel alınmasını istedi.


''Aradaki fark 7 milyar dolar"

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan, milletin alınteriyle, vergileriyle oluşturulan Ulaştırma Bakanlığı'nın kaynak ve varlıklarının, ''yağma ve talan anlayışıyla adeta pay edildiğini'' iddia edildi.
 

Akcan, geçen 6 yılın, ulaştırma alanında kayıp yıllar olduğunu öne sürerek, hükümetin, havacılık alanındaki başarılardan söz ettiğini ancak uçak facialarını gündeme getirmediğini söyledi.
 

MHP'nin koalisyon ortağı olduğu dönemde, araç muayene istasyonlarının özelleştirme ihalesinin, AKP iktidarı döneminde ''yolsuzluk olduğu'' iddiasıyla iptal edildiğini anlatan Akcan, iptal edilen ihalede, araç muayene bedelinin yüzde 70'inin devlete yüzde 30'unun yükleniciye ait olduğunu belirtti. Akcan, iptal sonrası ihalede ise ortalama olarak devletin payının yüzde 41,9, konsorsiyumun payının ise yüzde 58,1 olduğuna işaret ederek, konsorsiyum sorumlusunun, ''Devlete 20 yılda 10 milyar dolar kazandırıyoruz'' dediğini belirtti. Akcan, ''Yüzde 41,9'u 10 milyar dolarsa, iptal edilen ihalede devletin payı yüzde 70'di, aradaki fark 7 milyar dolar. O dönemin bakanı olarak, yolsuzluk olmadığını söyleyen bakan olarak söylüyorum; varsa yolsuzluk niye yakama yapışmadınız?'' diye sordu. Akcan, 1 Ocaktan itibaren bu konuyu yakından takip edeceklerini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler