Talat-Hristofyas görüşmesi sona erdi

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, bu yıl son kez biraraya geldi. Liderler, görüşmede Federal hükümette "dış ilişkiler" konusunu görüştü, çözüm için ellerinden geleni yapmayı taahhüt ettiler. Bugün 2008'in son görüşmesini yapan liderler, yeni yılda ilk görüşmeyi 5 Ocak'ta yapacaklar.

Yayınlanma: 22.12.2008 - 09:17
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunması amacıyla 11 Eylül'de başlatılan müzakereler çerçevesinde bugün 13. kez bir araya geldi. Liderler, Federal hükümette "dış ilişkiler" konusunu görüştü.

Liderler, görüşmenin sonunda Kıbrıs'ta en yakın zamanda çözüm bulunabilmesi için ellerinden geleni yapmayı taahhüt etti. Lefkoşa Ara Bölge'deki görüşme 3 saat sürdü. Görüşmenin sonunda, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer iki lideri yanına alarak liderler adına ortak bir açıklama okudu.

Açıklamada, her iki liderin Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüm bulunabilmesi için kararlılıklarının devam ettiği ve bunu tekrar teyit ettikleri belirtildi. Mart 2008'den beri devam eden müzakerelere bakıldığında hâlâ görüşülmesi gereken çok konu olduğu ifade edilen açıklamada, görüşme sürecinde kaydedilen ilerlemenin yeterli olmadığı belirtildi.

Liderler, ortak açıklamada en yakın zamanda çözüm bulunabilmesi için ellerinden geleni yapmayı taahhüt ettiler. Liderler, 2009 yılında "ortak vatan" Kıbrıs ve bütün dünyaya barış, huzur ve mutluluk gelmesi dileğinde bulundu.

Özel temsilci Downer da, her iki liderin de görüşmelerin başarıyla sonuçlanması için kararlılık gösterdiğini söyledi. Downer, Rum basınında kendisiyle ilgili haberlere atıfta bulunarak, söylemediği bazı şeylerin söyleniyormuş gibi aktarıldığını, Ankara ve Atina'da özel temaslar yaptığını ve herhangi bir açıklama yapmadığını belirtti.


''Hedefimiz 2009'da Kıbrıs sornunu çözmek"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la, Kıbrıs müzakerelerinde, ''gelecek dönemde daha fazla gayret etme konusunda anlayış birliği oluşturduklarını'' ifade ederek, ''Hedefimiz 2009'da tabii ki Kıbrıs sorununu çözmek'' dedi.

Ocak ayında yapılacak toplantılarda ele alınacak konuları da belirlediklerini ifade eden Talat, Ocak ayındaki toplantılarda ''Yönetim ve Güç Paylaşımı'' konusunu görüşmeyi tamamlamayı ve diğer bir konuya geçmeyi hedeflediklerini kaydetti. Yılın son toplantısı olduğu için kısa bir değerlendirme de yaptıklarını belirten Talat, görüşmenin sonunda ortak açıklama yapıldığını anımsattı.

Cumhurbaşkanı Talat, yapılan ortak açıklamada, ''çok fazla ilerleme kaydedilmediği, ama yine de kararlılığın sürdüğünün'' vurgulandığını anımsatarak, ''Aranızda buna ilişkin bir tedbir düşünüldü mü'' sorusuna karşılık şunları söyledi: ''Tedbir değil, bu tespiti yapmış olduk, karşılıklı olarak. Önümüzdeki dönemde daha fazla gayret etme konusunda bir anlayış birliği oluşturmuş olduk.''

''Önümüzdeki yıl aslında yapacak çok fazla işimiz var'' diyen Talat, Kıbrıs Türk tarafının önerisi ile görüşülmeye başlanan ''Yönetim ve Güç Paylaşımı'' konusunun, çeşitli anlaşmazlık ve anlaşılan konularla geride kalacağını, diğer konulara daha fazla yoğunlaşmaları gerektiğini söyledi.

Talat, şunları söyledi: ''Hedefimiz 2009'da tabii ki Kıbrıs sorununu çözmek. Bizim hedefimiz 2008 sonuydu, bunu 2009'a aktardık, ama 2009'da mutlaka bunu (çözümü) sağlamamız lazım. Çünkü zaman büyük bir hızla akıp gidiyor. Yani bu konuda bir kararlılık ortaya kondu, ancak bu konuyla ilgili olarak herhangi bir tedbir görüşülmedi.''

''Mülkiyet konusuna Şubat ayında geçebilecek misiniz?'' sorusu üzerine de Talat, mülkiyet konusunu görüşmeye Ocak ayında da geçebileceklerini belirtti.

Bugün 2008'in son görüşmesini yapan liderler, yeni yılda ilk görüşmeyi 5 Ocak'ta yapacaklar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon