Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakültesi'nde grev...

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Çapa ve Cerrahpaşa Tıp fakültelerinde görevli öğretim üyeleri, uzman ve asistan hekimler, sağlık çalışanları, tıp öğrencileri, tıp fakültelerinde ve sağlık alanında yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla beyaz önlükleri ile greve çıktılar.

Yayınlanma: 22.11.2011 - 13:11
Abone Ol google-news

2 büyük hastanede acil vakalar dışında hiçbir hizmet verilmedi. Eyleme, hasta ve hasta yakınları da destek verdi. Eylemde, AKP hükümetinin Sağlıkta Dönüşüm programının “sağlıkta yıkıma” neden olduğu vurgulanarak  “Gerçek sağlık hizmetinin ve tıp hizmetinin verildiği bir sağlık sistemine dek mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.
İÜ Tıp Fakülteleri Öğretim Üyeleri Girişimi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakülteleri öğrencileri, asistan ve uzman hekimleri, İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi üyeleri tarafından “Tıp fakültelerindeki ve Sağlıktaki Yıkıma Karşı G(ö)revdeyiz” çağrısıyla gerçekleştirilen etkinlik, saat 09.00’dan itibaren Çapa ve Cerrahpaşa Tıp fakültelerinde kurulan “G(ö)rev” çadırının önünde hekimlerin ve sağlık çalışanlarının toplanmasıyla başladı.


 

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nde toplanan bir grup sağlık çalışanı da greve katılmak için Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne doğru yürüyüşe geçti. İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Devrimci Sağlık İş Sendikası üyelerinin de destek verdiği eylemde, sağlıkçılar beyaz önlükleri ile Fındıkzade’ye doğru yürüyüşe geçtiler. Fındıkzade’de buluşan sağlık çalışanları buradan alkışlar eşliğinde İstanbul Tıp Fakültesi’ne yürüdüler. “Tıp eğitimi ve sağlıktaki yıkıma karşı dur demek için g(ö)revdeyiz”, “Hocalarımızı geri istiyoruz”, “Sağlıklı güvenli çalışma ortamı istiyoruz”, “Kamu Hastane Birlikleri Yasası ile hastaneleriniz satılıyor haberiniz var mı?”, “Başka Cerrahpaşa, başka İstanbul tıp yok”, “Sağlık Bakanının kölesi değil, öğretim üyesiyiz”, “Sözleşmeli misafir değil, öğretim üyesiyiz” yazılı döviz ve pankartları açan sağlıkçılar, “Sağlıkta performans ölüm demektir”, “Parasız eğitim, parasız sağlık”, “Sağlık haktır, satılamaz” sloganları attılar. Etkinlikte, Prof. Dr. Türkan Saylan, Prof. Dr. Nusret Fişek, Dr. Refik Saydam gibi tıp dünyasına katkısı olan bilim insanlarının fotoğraflarının yer aldığı dövizler de taşındı. Çapa Temel bilimler binası önünde bir araya gelen sağlıkçılar, Van depreminde yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşununda bulundular.

Gruplar adına açıklama yapan Prof. Dr. Raşit Tükel, 2003 yılından bu yana uygulanmakta olan Sağlıkta Dönüşüm Politikalarının sonucu olan tıp eğitimi ve sağlıktaki yıkım sürecinin, 2011 yılında artarak sürdüğünü söyledi. Tıp fakültelerinde, hastaların müşteri olarak görüldüğünü ve daha fazla hasta bakılarak döner sermaye gelirlerinin arttırılması esasına dayanan performans sistemine geçildiğini anımsatan Tükel “Üniversite hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devredilmesinin yasal koşulları oluşturuldu. Kamu Hastane Birlikleri oluşturularak, üniversite hastanelerinin de içinde olduğu tüm hastaneler kar amaçlı işletmelere dönüştürülüyor. Tıp fakülteleri işlevlerini yapamaz duruma geliyor, tıp öğrencilerinin ve asistan hekimlerin eğitim almaları engelleniyor” diye konuştu. Öğretim üyelerinin sözleşmeli çalışma sistemine geçmeye zorlandıklarını vurgulayan Tükel, özetle şunları söyledi:

“Bu düzenlemelerin son halkası olarak 2 Kasım 2011’de KHK ile Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kanunu’nun birinci maddesinde geçen ‘tabipliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesini sağlamak’ ibaresi yürürlükten kaldırılmış, meslek örgütümüzün işlevi Sağlık Bakanlığı’na devredilmiştir. Performans sistemiyle hasta-hekim ilişkisini puan kaygısı içinde ticarileştiren tüm hastaneleri kar amaçlı işletmelere dönüştüren, sağlık çalışanlarını güvencesiz sözleşmeli çalışma sistemine geçirecek olan,  öğretim üyelerinin hasta bakmaları ve uygulamalı eğitim yapmalarını, tıp öğrencileri, asistan hekimlerin eğitim almalarını engelleyen tüm düzenlemelerin iptal edilmesini talep ediyoruz. Meslek örgütlerinin işlevsiz bırakılmadığı ‘tabipliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesinin sağlandığı bir ortamda çalışmak istiyoruz.”

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören ise Sağlıkta Dönüşüm politikasının “sağlıkta yıkıma” yol açtığını anımsatarak, “Gerçek sağlık hizmetinin ve tıp hizmetinin verildiği bir sağlık sistemine dek mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. TTB İkinci Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan da öğretim üyelerinin iyi bir ortamda sağlık hizmeti, tıp eğitimi vermek istediğini, iyi bir ortamda hekimlik yapmak istediklerini ancak gelişmelerin bunları engellediğine dikkat çekerek, eylemlerin Türkiye’nin diğer illerinde de süreceğini kaydetti. SES Başkanı Dr. Çetin Erdolu da gece yarısı operasyonları ile karşı karşıya olduklarını, en son gece yarısı operasyonu ile Sağlık Bakanlığı’nın teşkilat yapısının değiştirildiğini anımsatarak “Sağlık Bakanlığı’nın yapısı ‘astığım astık, kestiği kestik’ hale geldi. Mücadelemiz kazandığımız hakları geri alma mücadelesi olmalıdır” diye konuştu. Asistan hekimler adına konuşan Ahmet Gürbüz de mesleklerinin manevi erozyana uğradığını, belirsizliğin endişelerini arttırdığını belirterek, hekimlik onurlarına sahip çıktıklarını ifade etti. Halayların çekildiği, türkülerin söylendiği grev, sanatçı İlkay Akkaya ve Grup Yorum konseri ile sona erdi.

(Fotoğraf: Sibel Bahçetepe)
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler