"Sonuçların yüksek çıkma sebebi cihazdaki arıza"

Ankara'da hava kirliliğinin geçtiğimiz günlerde tavan yapması üzerine Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlık, 18 Aralık'ta Sıhhiye'deki istasyonun partikül ölçüm cihazının pompa sisteminde meydana gelen arıza nedeniyle sonuçların daha önceki değerlere göre çok yüksek olarak hatalı rapor edildiği iddia edildi.

Yayınlanma: 22.12.2008 - 13:41
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Ankara'nın hava kalite kontrolünün 1970'ten beri Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı tarafından yarı otomatik cihazlarla yapıldığı savunuldu. Sistemin iki yıldır deneme amaçlı çalıştırılmakta olup henüz kesin olarak kabul edilemediğinin ifade edildiği açıklamada şunlar kaydedildi:  "Tüm elektronik sistemlerde olabileceği gibi, bu sistemde de zaman zaman arızalar olabilmekte, bu arızalar garanti kapsamı içerisinde, üstlenici firma tarafından en kısa sürede giderilmeye çalışılmaktadır. 18 Aralık'ta da Sıhhiye'deki istasyonun partikül ölçüm cihazının pompa sisteminde bir arıza olmuş ve sonuçlar bir saat önceki değerlere göre çok yüksek olarak hatalı rapor edilmiştir. Durum teknik ekip tarafından fark edilerek sorunun giderilmesi için ilgili firma haberdar edilmiş ve firma tarafından pompanın değiştirilmesi için sipariş verilmiştir."

Açıklamada, Bakanlıkça yapılan faaliyetlerin tüm açıklığı ile kamuoyu ile paylaşıldığına işaret edilerek şöyle devam edildi:  "Hava kalitesi ölçüm raporları da sistemin özelliğinden ve yazılım programı gereği ham veriler, online olarak Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nın web sayfasına aktarılmaktadır. Ölçüm değerleri daha sonra hava kalite kontrol laboratuarı personeli tarafından doğrulanmakta ve onaylanmış ölçüm olarak kayda geçmektedir. 18 Aralık'ta online olarak yayınlanan bu ham veriler, bir gün önceki verilerle dahi karşılaştırılmadan ve doğruluğu araştırılmadan basına yansıtılmış, maalesef bazı bilim adamlarımız da konuyu yeterince araştırmadan bazı yanlış değerlendirmeler yapmışlardır. Sıhhiye istasyonundaki arıza nedeniyle arıza giderilinceye kadar ölçümlere ara verilmemesi için, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın mobil ölçüm cihazı getirtilmiş ve ölçümlere başlanmıştır. Konu, 19 Aralık'ta tüm açıklığı ile bir basın toplantısı yapılarak, kamuoyuna duyurulmuştur. Buna rağmen, takip eden günlerde medyada Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nı itham edecek tarzda bir takım haber ve yorumların devam ettiğini üzüntüyle izlemekteyiz."
 

Duman kirliliği devam ediyor

Öte yandan, Bakanlık kirliliğe ilişkin arıza açıklaması yaparken, Türkiye'nin çeşitli illerinde partiküler madde yani duman kirliliği devam ediyor. Bugün Kayseri ve Kahramanmaraş'ta yüksek değerler dikkati çekti. Kayseri Hürriyet Mahallesi ve Kayseri Melikgazi'de duman kirliliği 400 mikrogram/metreküp, Kahramanmaraş'ta ise 995 mikrogram/metreküpe ulaştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon