Mecliste seviye düştü

TBMM'deki bütçe görüşmeleri sırasında CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın "Ulaştırma Bakanlığı bulaştırma bakanlığı oldu" sözleri AKP'lilerin tepkisine yol açtı. Bazı AKP'liler Soysal'ın üzerine yürürken, AKP Konya Milletvekili Muharrem Candan'ın "Bir köpeği susturamadınız" diye bağırması gerilimi yükseltti.

Yayınlanma: 22.12.2008 - 16:46
Abone Ol google-news

Meclis Genel Kurulu'nda Ulaştırma Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında AKP'lilerle CHP'liler arasında tartışma yaşandı. Hükümet adına bakanlığının bütçesi üzerine söz alan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, karayolları, demiryolları ve havayollarıyla ilgili yaptıkları çalışmaları anlatırken "Türkiye'nin tıkanan damarlarını açıyoruz. Türkiye'yi Atatürk'ün çağdaş uygarlık seviyesine çıkardık" dedi. CHP'li milletvekillerinin "demiryollarını anlat" diye laf atması üzerine ise Yıldırım, "Burada 20 saat konuşurum. Hepinizin söylediğini teker teker çürütürüm. Ben boş konuşmam. Bizde kafa karıştırma, illüzyon yok, bizde iş var sonuç var" dedi.

 

"Dinle be kardeşim"

Cumhuriyet kurulduğunda Türkiye'nin 4 bin 138 kilometre demiryolu ağına sahip olduğunu, Atatürk'ün demiryolunun önemini kavraması sonucu 1923-1950 yılları arasında önemli yatırımlar yapıldığını söyleyen Yıldırım, 1951 yılından 2003 yılına kadar ise demiryollarının unutulduğunu söyledi. CHP'lilerin laf atması üzerine ise Bakan Yıldırım "Dinle be kardeşim, dinle be kardeşim" diye seslendi. 50 yılda 541 kilometre demiryolu yapıldığını, AKP hükümetleri döneminde ise 537 kilometre demiryolunun inşaatına başlandığını söyleyen Bakan Yıldırım, sözlerine CHP'lilerin sık sık itiraz etmesi üzerine ise "Böyle bir görüşme yapamayız. Panel şeklinde yapacaksak her platformda hepinizle konuşurum" karşılığını verdi.
 

"CHP'li belediyeyi Ankaralıya şikayet ediyorum"

CHP'li konuşmacıların kürsüden Ankara-İstanbul demiryolu projesinin 57. hükümet döneminde başlatıldığını söylediğini belirten Bakan Yıldırım "Bu Ankara-İstanbul demiryolu projesi 2000 yılında ihale edilmiş. Koalisyon hükümeti döneminde. Ancak 2002'ye kadar hiçbir şey yapılmamış. Ya bu ihaleyi iptal edecektik ya devam edecektik. Bunu yeniden 250 km'lik demiryolu yapılması şekline dönüştürdük. Sözleşmeyi imzaladık ihalesini yaptık. Ankara Eskişehir hattı bitti. Atatürk Orman Çiftliği'nde alt geçit yapacağız. İdari yargı durdurdu. Buradan millete şikayet ediyorum, sizin belediyeniz durdurdu, bunu Ankaralılara şikayet ediyorum. Gecikmelerin sebebi CHP'li belediyelerdir" diye konuştu.

CHP'li milletvekillerinin itirazlarını ve laf atmayı sürdürmesi üzerine ise Bakan Yıldırım, ihale yolsuzlukları konusunda "Bizde öyle şeyler olmaz, gizli saklı, kapalı kapılar arkasında pazarlıklar, ihaleler olmaz. Her şey milletin denetiminde, gözü önündedir. Yaptığımız her işin hesabını veririz. Bizi ikide bir yüce divanla tehdit etmeyin. Buraya gelirken her türlü işin hesabını vermeyi peşinen kabul ederek geldik. Buna da hazırız" dedi.

Yıldırım, havacılıkla ilgili de milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlarken bir CHP milletvekilinin "Havacılık çok gelişirse kaza olur" dediğini belirterek "Hiç havacılık yapmayalım, vatandaş yaya mı gitsin" dedi. Isparta ve Bağdat kazalarına ilişkin suçlamalar konusunda ise Yıldırım MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın bakanlığı döneminde Diyarbakır kazasının yaşandığını hatırlattı ve "Diyarbakır kazası sayın bakanın getirdiği genel müdür döneminde oldu. Diyarbakır kazasıyla ilgili bakan hesap falan vermedi" dedi. MHP'li Vural ise Yıldırım'ın sözlerine tepki göstererek "Ne var ki hesap sorulacak" karşılığını verdi. Yıldırım "Bir kazanın neden olduğunu ortaya koymadan bileti birine kesmek işin kolaycılığıdır. Biz her türlü incelemeyi yaptığımız Isparta kazası da Bağdat kazası da soruşturma raporları hazırlanmış yargıya intikal etmiştir. Gensoru konusu bile yaptınız, sigorta poliçesinin tahrif edildiğini Moldova hükümeti bile kabul etti." diye konuştu.

 

Millet 22 Temmuz'da cevabını verdi

Muhalefeti "yapılanları yok göstermeye çalışmak için siyaset yapmakla" eleştiren Bakan Yıldırım, AKP hükümetleri döneminde yapılanları milletin gördüğünü ve 22 Temmuz'da da gerekli cevabı verdiğini savundu. Yıldırım "29 Mart'ta da millete gideceğiz hesabımızı göreceğiz" dedi.


"Cehalet insanı çirkinleştirir"

Yıldırım, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın, kendisi kürsüye çıktığından bu yana laf atıp durduğunu ve "Ulaştırma Bakanlığı Bulaştırma Bakanlığı oldu" dediğini hatırlatarak Soysal'a "Ben Ulaştırma Bakanlığı'nın başına eklenen b'yi Binali Yıldırım olarak kabul ediyorum. Umarım dil sürçmesidir. Üslubu beyan aynıyla insandır. Cehalet insanı çirkinleştirir. Bizim işimiz bulaştırmak değil buluşturmaktır. Böyle bir sataşmaya cevap vermeye terbiyem elvermiyor" karşılığını verdi. Soysal'ın Bakan Yıldırım'a yönelik tepkisini sürdürmesi ve Bakan'ın konuşmasını tamamlamasının ardından verilen arada ise AKP'li ile CHP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.
 

AKP'li Candan: Bir köpeği susturamadınız

Soysal, Bakan Yıldırım'a "Hayat N ile ilgili hiçbir iddiaya cevap veremedi, belge burada. Yüreği yetiyorsa çıkıp cevap versin" diye bağırırken, AKP Niğde Milletvekili Muharrem Selamoğlu, "Git aynaya bak, suratına bak" diyerek Soysal'ın üstüne yürüdü. Bazı AKP milletvekillerinin de tepki gösterdiği Soysal'a, AKP Konya Milletvekili Muharrem Candan'ın da "Bir köpeği susturamadınız" diye bağırdı. CHP'liler ise "Bir milletvekiline köpek diyemezsiniz" karşılığını verdi. Genel Kurul'daki tartışma milletvekillerinin araya girmesi ve Soysal'ın Genel Kurul salonundan çıkarılması ile sona erdi.

 

Çelik: İşsizlik konusunda 'ah-vah ettirecek' tablo yok

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''İşsizlik had safhada'' şeklindeki eleştirilere, ''O boyutta değil, konuyu abartmayalım. Sıkıntılı bir süreç ama ah-vah ettirecek tablo yok'' diye yanıt verdi. Birçok kanunda değişiklik yapılmasına karşın Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nun değiştirilemediğini söyleyen Bakan Çelik, düzenlemelerin Genel Kurul aşamasında olduğunu belirterek, "Beklemesi, işçi-işveren konfederasyonları, görüştüğümüzün tersine görüş beyan etmelerinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

Kayıt dışı istihdamın 2001 yılında yüzde 52,0 olmasına rağmen bugün bu rakamın yüzde 46,9'a indiğini söyleyen Çelik, muhalefet milletvekillerinin Tuzla tersanelerine ilişkin eleştirilerine ise Tuzla'ya defalarca gittiğini, sendikalarla, işverenlerle değerlendirme yaptıkları karşılığını verdi. Kadın istihdamının yüzde 17.9'a ulaştığını belirten Bakan Çelik, çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda da bakanlık olarak bir genelge yayımladıklarını bildirdi.

 

"Sizin genel başkanınız maden ocağaına girdi mi?" 

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen'in görevi süresince maden ocaklarına gidip gitmediği sorusuna Çelik, 1.5 yıl içinde Zonguldak'ta maden ocağına iki kez girdiğini, bir kez Başbakan Erdoğan ile gittiğini belirterek Sevigen'e, "Sizin Genel Başkanınız, iktidarınız dönemindeki bakanlar gitti mi?" diye sordu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler