Talabani PKK sözcüsü gibi

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, “Türkiye’deki Kürtlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve dillerine saygı gösterilmesi gibi talepleri karşılanırsa, PKK silah bırakmaya hazır” dedi. Talabani, “Dağdakilere silah bırakıp evlerine geri dönmeleri çağrısı yaparken Türkiye’deki hapishanelere dönsünler demiyoruz. Evlerine geri dönsünler diyoruz” diye konuştu.

Yayınlanma: 22.12.2008 - 17:41
Abone Ol google-news

CNN TÜRK’e konuşan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, terör örgütü PKK’nın silah bırakmasından umutlu olduğunu ve Türkiye ile başlayan sürecin daha aktif olması gerektiğini belirtti. Türkiye ile Irak arasında başlayan sürecin olumlu olduğunu ve Irak’ın artık Türkiye’nin önemini kavradığını söyleyen Talabani, stratejik işbirliği mekanizmasının daha aktif işlemesi gerektiğini söyledi.

Kürt sorununun dialogla çözülebileceğini kaydeden Talabani, “Kürtler silahları alıp da dağlarda PKK ile mücadele etmeyi planlamıyor. Sorunun çözümü için alternatif Türkiye'deki kardeşlerimizle konuşmaktır. Silahlı mücadele devrinin geride kaldığını düşünüyoruz. Artık diyalog ve diplomasi zamanı. Türkiye’deki Kürtler de şunu anlamalı. Sorunun çözümü PKK’nin yöntemiyle değil, DTP’nin yöntemiyle olur. Benim, Barzani'nin ve diğer siyasilerin temel amacı da dağlarda bulunanları, silah bırakıp siyasi diyaloğa ve ateşkese fırsat tanımaları için ikna etmektir” şeklinde konuştu.

Talabani’ye göre, Türkiye’deki Kürtlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve dillerine saygı gösterilmesi gibi talepleri karşılanırsa, PKK silah bırakmaya hazır. Irak lideri, “Dağdakilere silah bırakıp evlerine geri dönmeleri çağrısı yaparken Türkiye'deki hapishanelere dönsünler demiyoruz. Evlerine geri dönsünler diyoruz. Yapılacak şey onların evlerine geri dönmesini sağlaycak birşey olmalı” dedi.

ABD ile Irak arasında imzalanan güvenlik anlaşmasına da değinen Talabani, hava sahasının kontrolünü Irak’a bırakan güvenlik anlaşmasının Türkiye’nin hava operasyonlarına etkisinin de, konuşulup çözülebileceğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler