"İnsanca yaşayacak bir asgari ücret istiyoruz"

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, asgari ücret tespit komisyonunun 25 Aralık'ta asgari ücreti açıklayacağını belirterek, "Asgari ücret 4 kişilik bir ailenin geçinme şartları göz önünde bulundurularak gerçekçi bir şekilde belirlenmelidir" dedi.

Yayınlanma: 23.12.2008 - 09:19
Abone Ol google-news

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, asgari ücret tespit komisyonunun 25 Aralık'ta asgari ücreti açıklayacağını belirterek, "İşçi Kardeşlerimize İnsanca Yaşayacak Bir Ücret İstiyoruz. Asgari ücret 4 kişilik bir ailenin geçinme şartları göz önünde bulundurularak gerçekçi bir şekilde belirlenmelidir" dedi.

Avcı, yaklaşık 5,5 milyon işçiyi ilgilendiren ve hali hazırda 503 YTL olan asgari ücretin yeni yılda belirlenmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydederek, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ise 60 YTL'lik bir artış yapmayı düşündüğünü belirtti. 25 Aralık'ta artış oranının açıklanacağını anımsatan Avcı, 500 YTL civarlarında seyreden asgari ücretin bir aileye değil, bir kişiye bile yetmeyeceğini ve hükümetin bu soruna bir çözüm bulması gerektiğini söyledi.
 

"İşsizlik koz olarak kullanılıyor"

Hükümetin temel gıda maddeleri başta olmak üzere elektriğe ve doğalgaza yaptığı ve yapacağı zamları da dikkate alarak asgari ücret oranını belirlemesi gerektiğini vurgulayan Avcı, işçiler için insanca yaşayacak bir ücret istediklerini söyledi. İşçilerin oto tamirhanelerinde, sanayide, tarımda, mobilya ve tekstil atölyelerinde, en ağır ve riskli çalışma ortamlarında onlarca saat çalışma karşılığında ancak 500 YTL aldıklarını belirten Avcı, "Asgari ücretliler bazen sabahlara kadar çalışıyorlar. Maaş ve mesaileri geç ödeniyor ya da kesintiye uğruyor. Bunlara karşı gelindiğinde ise işsiz milyonlar koz olarak kullanılıyor" dedi.
 

"Asgari ücret gerçekçi bir şekilde belirlenmeli"

Hükümetin, 6 yıldır asgari ücretliye, "akşam karnını doyurup sabah işe gelmesine yetecek" kadar ücreti uygun gördüğünü savunan Avcı, Hükümetin iktidara gelirken işçilere verdiği "daha fazla iş ve aş" sözünü tutmasını istediklerini söyledi. Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:  "İşçi kardeşlerimize insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. Bazı kuruluşların yaptığı araştırmaların ortalaması düşünüldüğünde, dört kişilik bir ailenin mutfak harcamalarını karşılaması için 840 YTL'ye ihtiyacı var. Bu rakama barınma, ısınma, eğitim, sağlık, haberleşme, giyim ve diğer zorunlu ihtiyaçlar dahil değil. Asgari ücret 4 kişilik bir ailenin geçinme şartları göz önünde bulundurularak gerçekçi bir şekilde belirlenmelidir. Hükümet emme basma tulumbası gibi çalışmayı bırakarak asgari ücretlinin bir cebine yüzde 5 zam koyup diğer cebinden elektriğe, doğalgaza, temel ve vazgeçilmez ihtiyaçlara yüzde 70 zam yapmaya son vermelidir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler