Asgari ücret görüşmelerinde gözler Türk-İş'te

10 milyon asgari ücretlinin merakla beklediği asgari ücret görüşmelerinde sona geliniyor. Türk-İş temsilcileri, TÜİK tarafından belirlenen 720 YTL'nin baz alınmasını, enflasyon beklentisi ve büyümeden verilecek pay konularının ise ayrıca müzakere edilmesini istiyor.

Yayınlanma: 23.12.2008 - 09:28
Abone Ol google-news

Asgari ücret görüşmelerinde sona gelinirken, Türk-İş'in 25 Aralık Perşembe günü yapılacak toplantıda göstereceği tavır önem kazandı. Masadan çekilme seçeneğini gündeminde tutan Türk-İş, net asgari ücretin tespitinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen 720 YTL'nin baz alınmasını, enflasyon beklentisi ve büyümeden verilecek pay konularının müzakere edilmesini istiyor.

Alınan bilgiye göre, asgari ücret görüşmelerinin üçüncü oturumunda kamu kesimi ve TİSK temsilcileri TÜİK'in tespitini dikkate alacaklarını ancak bu tespitin tek başına değerlendirme konusu olamayacağını ifade etti.

Toplantıda, Türk-İş'in bundan sonraki süreçte izleyeceği tavrı merak eden taraflar, konfederasyonun görüşmelerden çekilip çekilmeyeceğini sordu. TİSK temsilcileri, Türk-İş'in komisyondan çekilmesinin başka oluşumlara yol açabileceğini belirterek, komisyon kararı benimsenmese bile konfederasyonun görüşmelerden çekilmemesi gerektiğini belirtti.

 

"Oldu bittinin içinde olmayacağız"

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, asgari ücret konusunda kendileri için son rakamın TÜİK'in belirlediği miktar olduğunu söyledi.

Görüşmelerin olumlu sonuçlanması için önce tarafların bu noktaya yaklaşma konusunda bir yaklaşım göstemesi gerektiğini vurgulayan Yurdakul, şunları kaydetti: ''Bu rakama gelme konusunda bugüne kadar bir yaklaşım olamadı. Geçmişte izlenen tavrı sürdürmek ve asgari ücreti oldu bittiye getirmek istiyorlar. Biz bu oldu bittinin içinde olmayacağız. Son toplantıya gidip gitmeyeceğimize diğer taraflar karar verecek. Söylediğimiz yönde bir yaklaşım olursa, sonuna kadar görüşmelerde varız. Ama Hükümet 10 milyon asgari ücretliyi görmezden gelerek işverenle hareket ederse, bunun sorumluluğu kendilerine ait olur.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler