KESK'ten hükümete çağrı

KESK Genel Sekreteri Emir Ali Şimşek, ''Ortalama kiranın 430 YTL olduğu ülkemizde, asgari geçim indirimiyle birlikte 503 YTL alan bir emekçinin yaşamanı nasıl sürdüreceğini Hükümet açıklamak zorundadır'' dedi.

Yayınlanma: 23.12.2008 - 10:12
Abone Ol google-news

KESK Genel Sekreteri Emir Ali Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak, ''komisyonun oluşturulma biçiminden şimdiye kadar izlediği faaliyete kadar toplumsal beklentileri karşılamaktan uzak ve sermayeyi kollayan bir yaklaşım içinde olduğunu'' öne sürdü. Şimşek, Türk-İş'in varlığına rağmen beklentileri karşılamayan bir rakam belirlenmesinin ciddi bir sorun yaratacağını ifade etti.

2009 bütçe tasarısında, asgari ücret için yüzde 4 oranında zam yapılacağının görüldüğünü ifade eden Şimşek, bunun ''kabul edilmez'' olduğunu kaydetti. Hükümet'in devlet kurumlarınca tespit edilen yoksulluk sınırlarına itibar etmeyeceğinin anlaşıldığını savunan Şimşek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Türk-İş'in müzakerelerden çekilmesi, emekçilerin birlikte tutum alması gereken bu konuda önemli bir adım olacaktır. Asgari ücret tespit edilirken tüm emekçi kesimlerin sürece katılımları sağlanmalıdır. Ortalama kiranın 430 YTL olduğu ülkemizde, asgari geçim indirimiyle birlikte 503 YTL alan bir emekçinin yaşamanı nasıl sürdüreceğini Hükümet açıklamak zorundadır. Asgari ücretten kesinlikle vergi alınmamalıdır. Sermayeye getirilen vergi indirimleri ve muafiyetleri emekçilere de yansıtılmalıdır. Hükümet bizzat devlet kurumlarınca tespit edilmiş açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını ve ülke gerçeklerini ciddiye almalıdır. Taleplerimiz, sadece kayıt dışılıkla mücadelede elde edilecek kaynakla bile karşılanabilecek taleplerdir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler