"Merkez Bankası reeskontları için çalışma yapılıyor"

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Suriye-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu'nu kabulünde, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Merkez Bankası reeskontlarının, bu dönemde daha rahat kullanılması için bir çalışma yapıldığını bildiren Tüzmen, Suriye- Türkiye arasındaki "petrol ve doğalgaz arama şirketi kurulması" yönündeki çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 23.12.2008 - 14:55
Abone Ol google-news

Suriye-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu'nu kabulünde, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, gelen bir soru üzerine, Eximbank kaynaklarının 1 milyar dolar artırılması ve Eximbank'ın sermayesinin artırılması konusunda tamamiyle mutabakat sağlandığını söyledi.

Bu konunun teknik detayları üzerinde Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı, Eximbank ve DPT'nin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Tüzmen, şöyle devam etti: ''Dolayısıyla bu dönem içinde, 2009 yılı içinde bir program dahilinde sizlerle paylaşılacak hale getirilir. Şu aşamada, hepsi olumlu bir şekilde gidiyor. Reeskontlar konusunda, bunların uygulamaya geçirilmesi konusunda, ufak tefek, birtakım sıkıntılar vardı. Onların aşılması konusunda arkadaşlarımız çalışıyorlar.
Geçmişte reeskont kredilerinde kullanılırken karşılaşılan güçlüklerle bu dönemde de aynı şekilde olmasın diye bir çalışma bu. Sonuçta, o imkanlar geçmişte de vardı. Bu dönemde kullanılması için, daha rahatlatılması konusunda bir çalışma.''

Bakan Tüzmen, ''Suriye ve Türkiye arasında yapılan mutabakat çerçevesinde ortak petrol ve doğal gaz arama şirketi kurulması'' ile ilgili soru üzerine de, bu konuda 2006 yılında mutabakata varıldığını hatırlatarak, çalışmaların biraz daha hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Anlaşmanın henüz imzalanmadığını belirten Tüzmen, anlaşmanın kısa zamanda gerçekleşmesinin öngörüldüğünü kaydetti. Bakan Tüzmen, kabulde yaptığı konuşmada da iki ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın ardından, 100-150 milyon dolar olan ticaret hacminin, geçen yıl 1,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, yıl sonunda da 2 milyar doları aşacağını söyledi. Tüzmen, gelecek 3 yıl içinde de ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Türkiye'nin Suriye'deki yatırımlarının hızla arttığını kaydeden Bakan Tüzmen, Suriye olarak, Türkiye'ye Mısır'da olduğu gibi Türk iş adamlarının yatırım yapabilecekleri ve Suriye'nin teşviklerinden yararlanabilecekleri bir bölge tahsis etmelerini istedi.

Türk müteahhitlik firmalarının dünyada üçüncü sırada yer aldığını da belirten Tüzmen, Türk müteahhitlerinin 130 milyar dolarlık projeyi tamamladıklarını hatırlattı. Bakan Tüzmen, Türkiye olarak Suriye'nin alt ve üst yapı yatırımlarına talip olduklarını kaydederek, ''Bizden iyi müteahhit bulamazsınız dünyada. Hem zamanında, hem de güzel iş yapıyoruz'' dedi.

Uluslararası krizin demir yolu çalışmalarına daha ağırlık verilmesini gerektirdiğini ifade eden Tüzmen, ''Biz Suriye'yi, Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacağız. Dünyanın yeni çalışma alanı lojistik olacak. Türkiye ve Suriye lojistik için ideal iki ülke. Türkiye olarak Suriye'de bir lojistik merkezi kurabiliriz. Depolama, gümrükleme, ürünlerin birleştirilmesi, ayrıştırılması, paketlenmesi, ambalajlanması gibi hafif hizmetlerin de yapılabileceği bir lojistik merkez olacak. Türkiye olarak bu işe yönelik fizibilite çalışmasını yapabiliriz'' diye konuştu.

Bakan Tüzmen, Türkiye ve Suriye arasındaki enerji hatlarının artık birbiri ile tamimiyle uyumlu hale geldiğini belirterek, Büyük Arap Doğalgaz Hattı'nda da Suriye tarafındaki çalışmaların hızla ilerlediğini ve bir seneye kadar Türkiye sınırlarına gelmiş olacağını söyledi.

Suriye Parlamentolararası Dostluk Grubu Türkiye Eş Başkanı Mehmet Şandır da iki ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nin ikili ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağladığını söyledi. Şandır, iki ülke arasında ortak ticaret serbest ticaret merkezlerinin kurulmasına ve gümrük kapılarının açılışına verilecek destek ile bu ilişkilerin daha da iyiye gideceğini kaydetti.

Suriye Parlamentolararası Dostluk Grubu Suriye Eş Başkanı İsmet Mahli ise 2008 yılı sonunda, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini kaydederek, Türk iş adamları için Suriye'de büyük fırsatlar bulunduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler