"Petrol fiyatlarını düşürdük"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 2007 yılında petrol fiyatlarında yaşanan artışlara dikkat çekerek, "Petrol bizden önce yüzde 50'yi aşan kârla satılıyordu vatandaşa. Biz yüzde 18'e düşürdük. Şu anda yüzde 8'le satıyoruz. Çünkü petrol fiyatları 20 dolardan 150 dolara çıkınca halkımızı korumak amacıyla fedakarlık yaptık" iddiasında bulundu.

Yayınlanma: 23.12.2008 - 15:35
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 2007 yılında petrol fiyatlarında yaşanan artışlara dikkat çekti ve şunları söyledi: "Bizden önce yüzde 50'yi aşan karla satılıyordu vatandaşa. Biz yüzde 18'e düşürdük. Şu anda yüzde 8'le satıyoruz. Çünkü petrol fiyatları 20 dolardan 150 dolara çıkınca halkımızı korumak amacıyla biz fedakarlık yaptık. Şimdi de iniş döneminde tabi inişi uygulayacağız. Bizim milletimiz yapılanları görüyor." dedi.

Eskiden enerji bakanlarının tartışıldığını, şimdi ise enerji projelerinin tartışıldığını ileri süren Güler, Enerji Bakanlığı'nın özelliklerini "Enerji bakanlığının üç özelliği vardır. Yatırımcı, işletme ve servis bakanlığıdır. Enerji meselesi milli bir meseledir. Ben bunu siyasi dar bir çerçevede ele almak istemem" şeklinde konuştu.

 

"Borlu çimento yaptık"

Bakan Güler tabii kaynaklar çerçevesinde ki çalışmalarını da şöyle sıraladı; "Kloryumla ilgili çalışmalarımız var. Bununla ilgili Hindistan'la görüşmelerimiz var. Madenlerdeki çalışmalarımız iyi gidiyor. Mermerde büyük adım ve atılım başlattık. Mermerdeki atılımımız memnunluk verici. Bor'la ilgili yapılan çalışmalar sözden uygulamaya geçti. Borlu çimento yaptık. Artık yerli bir çimento ürünümüz var. Çimento sektöründe devrim yaratacak bir olay gerçekleştirdik. Borlu çimentoyu dünyada yaygınlaştırırsak karbon-monoksitte büyük bir avantajımız olacak. Yolların betonla kaplanması ile ilgili denemelerimiz sürüyor."

Yerli kaynaklar

Petrol, doğalgaz ve yerli kaynaklar ile ilgili çalışmalarının devam etiğini bildiren Güler, "Bizim yaptığımız çalışmalarda da yerli kaynaklara bakıldığında rüzgarda da önemli adımlar attık. Rüzgar yerlerini tespit ettik ve haritasını çıkardık. Rüzgar enerjisinin kullanımı bakımından Avrupa'nın 35. ülkesi arasında en son sıradaydık. Şimdi 16 sıraya yükseldik" dedi.

Güler, AKP'nin iktidara geldiğinde doğalgazın sadece 9 il'de bilindiğini, şimdi ise doğalgazın 63 il'e gittiğini ifade etti.

Güler tartışmalara neden olan kömür dağıtımı ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, eleştirileri, "Bizim dar gelirli vatandaşa dağıttığımız kömürün miktarında değişiklik olmadı" diyerek yanıt verdi.

Ankara'da yaşanan hava kirliliği eleştirilerine de yanıt veren Güler, "Dağıtılan kömürler sadece şehir merkezlerine dağıtılmıyor, köylere de veriyoruz. Kömürler yıkandıktan sonra dağıtılıyor. 'Hava kirliliği' var diyenler bilgi eksikliğinden söylüyor" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler