YSK kapatılan belediyeleri haklı buldu

YSK, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına göre yeniden dava açma süresi başlayan tüm belediyelerin dava açma hakları bulunduğunu kabul etti ve bu belediyelerin seçimlere girmelerine karar verdi. YSK, seçmen kütüklerinin seçim takviminin el verdiği ölçüde daha uzun süreli olarak yeniden askıya çıkarılacağını açıkladı.

Yayınlanma: 23.12.2008 - 19:16
Abone Ol google-news

YSK, Danıştay 8. Dairesi'nin, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren söz konusu belediyeler için yeniden dava açma süresi başladığı yönündeki kararını dikkate alarak, bu durumda olan tüm belediyelerin dava açma hakları bulunduğunu kabul etti ve belediyelerin seçimlere girmelerine karar verdi.

YSK'dan yapılan açıklamada, 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacak yerel seçimde Anayasa Mahkemesinin 5747 sayılı "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçinde İlçe Kurulması Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile ilgili kararı ve Danıştay 8. Dairesi'nin bu kanuna dayanak olarak çıkarılan genelgenin iptaline ilişkin kararı doğrultusunda, nüfusu 2 binin altına düştüğü için kapatılması öngörülen belde belediyelerinin seçime belde olarak katılacaklarına karar verildiği bildirildi.

Açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından gerçekleştirilen Adrese Dayalı Nüfus Sayımı sonuçlarına Danıştay kararında öngörülen süre içinde iptal davası açan, 5747 Sayılı yasanın yürürlüğe girdiği 22 Mart 2008'den önce nüfusu 2 binin üzerine çıkan ve turizm öncelikli yöreler listesinde olduğu saptanan belde belediyelerinin bu seçime katılabilecekleri ifade edildi.

Dava açan beldelerle ilgili Danıştay kararında öngörülen süre içinde dava açıldığına dair belgelerin Yüksek Seçim Kurulu'na verilmesi gerektiği de belirtildi. YSK, ayrıca bu beldelerde belediye başkanlığı ve belediye meclis üyelikleri için sadece bu belediyelerle sınırlı olarak adaylıklarını koyacak kamu görevlileri, TSK mensupları ve kamu görevlilerinden emeklilik suretiyle aday olacakların adaylıklarını en geç 31 Aralık 2008 Çarşamba günü saat 17.00'ye kadar bildirmeleri gerektiğine karar verdi. Yüksek Seçim Kurulu'nun dün başlayan ve bugün sonuçlanan toplantısında yapılan Anayasa Mahkemesi'nin 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un geçici birinci maddesinin birinci fıkrasını bazı koşulları taşıyan belediyeler açısından iptali ile bu yasaya dayanılarak çıkarılan İçişleri Bakanlığı genelgesinin Danıştay 8. Dairesi tarafından dava açılan bir belediye yönünden iptal edilmesi kararları görüşüldü. Konuya ilişkin kararın ise önümüzdeki günlerdeki Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.

 

Seçmen kütükleri yeniden askıya çıkarılacak

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçmen sayısında yaşanan artışla ilgili olarak, son seçmen kütüğünün belirlendiği tarihten yerel seçim tarihine kadar olan 19 aylık sürede 18 yaşını dolduran herkesin otomatik olarak seçmen olduğu için seçmen sayısında yüksek bir artış yaşandığı açıkladı. YSK'dan yapılan açıklamada, seçmen kütüklerinin düzenlenmesine esas alınan en son yazımın 1997 yılında yapıldığı belirtilerek, Anayasa Mahkemesi kararları nedeniyle seçmen kütüklerinin bu tarihten itibaren sadece kütüklerin askıya çıkarılması yolu ile güncelleştirildiği açıklandı. Açıklamada bu uygulamanın "doğal sonucu" olarak bu süre zarfında sadece usulünce başvuruda bulunan vatandaşların seçmen kütüğüne yazılması ile "yetinildiği" belirtilerek, "Bu uygulama nedeniyle, mevcut nüfusa göre seçmen sayısının az olduğuna dair daha önceki seçim döneminde yapılan eleştiriler kamuoyunun bilgisindedir" denildi.
 

19 ayda 12 milyon kişi 18 yaşını doldurdu

Açıklamada, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemindeki bilgiler esas alınarak oluşturulan ve deneme amacıyla askıya çıkarılan seçmen kütüklerinde meydana gelen seçmen sayısındaki artışın, 29 Ağustos 2007 tarihinde kesinleşen seçmen kütüklerinden 29 Mart 2009 tarihine kadar geçen 19 aylık süreçte 18 yaşını dolduran iki milyona yakın seçmenin kütüğe yazılmasından kaynaklandığı belirtildi. Açıklamada, geriye kalan artışın ise daha önce kendi iradesi ile yazılmayan seçmenin yasa değişikliği sonucu re'sen yazılmasından kaynaklandığı bildirildi. Açıklamada, "Askıya çıkarılan seçmen kütüğünde bir kişiye birden fazla Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının verildiğine dair herhangi bir bulguya ulaşılamamıştır" denildi.

Açıklamada, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde yer alan ve seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesinde esas alınması kanunla öngörülen seçmen bilgilerinin, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü kayıtlarına aktarıldığı kaydedilerek, "Bu uygulamanın ilk olmasının yaratabileceği aksaklıkların giderilmesinde yararlı olacağı düşüncesiyle, 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak seçimler için yapılması zorunlu olan muhtarlık bölgesi askı listelerinin güncelleştirilmesi işleminden önce yaklaşan seçim takviminin elverdiği ölçülerde seçmen kütüklerinin 26 Kasım 2008 tarihinde deneme amaçlı olarak askıya çıkarılması yoluna gidilmiş ve bu aşamada vatandaşlarımızın, siyasi partilerimizin ve medyamızın duyarlı ilgisiyle karşılaşılmıştır" denildi.

Seçmen kütüklerinin YSK tarafından hazırlanacak seçim takviminin elverdiği ölçüde daha uzun süreli olarak yeniden askıya çıkartılacağı belirtilen açıklamada, "Bu askı süresinde, vatandaşlarımızın ve siyasi partilerimizin kütüklerde olabilecek aksaklıklarla ilgili olarak seçim hukukunun ana esaslarından olan itiraz ve şikayet haklarını kullanmaları halinde kütüklerde oluşabilecek hatalar, Kurulumuz ve ilgili seçim kurullarınca giderileceği gibi, yasalarda öngörüldüğü üzere yetkili seçim kurulları da re'sen bu hususta düzeltme işlemleri yapacaktır" denildi. Açıklamada, sistemin alt yapısının da doğru işleyebilmesi amacıyla Nüfus ve Vatandaşlık İdaresi görevlilerinin de askı süresinde aralıksız olarak çalışacağı vurgulandı.


Askıya çıkarılmanın amacı eksikliklerin düzeltilmesi


Açıklamada, eleştirinin "doğruya" ulaşmada faydalı olduğunun kuşkusuz olduğu belirtilirken, "Ancak, bu eleştiriler yapılırken uzun deneyimler sonucu oluşturulan Cumhuriyet Kurumları'nın yıpratılmaması gerektiği de unutulmamalıdır" ifadesine yer verildi. Türkiye'de ilk defa uygulama alanı bulan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile ilgili olarak bir kısım eksik ve hataların bulunmasının muhtemel olduğuna işaret edilen açıklamada, verilere göre hazırlanan seçmen kütüklerinin askıya çıkarılmasındaki amacın da bu listelerde eksik ve hatalı işlemlerin düzeltilmesi olduğu vurgusu yapıldı. Açıklamada, YSK tarafından deneme amaçlı olarak yapılan askı sonuçlarının ise bilgisayar ortamına aktarılma işleminden sonra açıklanacağı bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler