'Sol dünya görüş ve felsefesine saldırı' davası

Ankara Barosu avukatı Sedat Vural, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yönelik sözlerinin, ''sol dünya görüş ve felsefesine saldırı niteliği taşıdığını'' iddia ederek, bu durumun hukuka aykırılığının tespiti istemiyle dava açtı.

Yayınlanma: 24.12.2008 - 08:45
Abone Ol google-news

Ankara Barosu avukatı Sedat Vural'ın, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'a açtığı davanın dilekçesinde, Arıtman'ın bir gazeteye verdiği demecinde, ''Ermenilerden özür dileme'' kampanyası başlatan bazı aydınların, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyaretinden cesaret aldıklarını iddia ettiği anımsatıldı.

Dilekçede, Arıtman'ın, ''Cumhurbaşkanı'nın bu kampanyayı desteklediği görülüyor. Abdullah Gül, Cumhurun yani Türk milletinin Cumhurbaşkanlığını yapsın, etnik kökeninin değil... Cumhurbaşkanı'nın anne tarafından etnik kökenini araştırın görürsünüz, etnik kökeninin Ermeni olduğunu Gül'ün doktor dayısı asistanlarına söylemiş'' şeklinde ifadeler kullandığı aktarıldı.

''Arıtman'ın kendisi ve partisinin Sosyal Demokrat (Sol) ve Kemalist olduğunu ve bunun gereklerini yerine getirdiğini'' ifade ederek, sözlerinin arkasında durduğunu kaydettiği anımsatılan dilekçede, şunlar kaydedildi:

''Sosyal demokrasi, sol ideolojinin en önemli ana damarlarından biridir. Ülkemizde bazı sosyal demokrat partiler, kendilerini demokratik sol olarak ifade etmektedirler. Bu nedenle sol düşünce dünyasının içindeki özellikle siyasi kişi grup ve partilerin söylem ve eylemleri kamuoyunda tüm sol anlayışın yansıması olarak görüldüğünden bu dünya görüşü içinde yer alan her kişiyi olumlu veya olumsuz etkiler ve onların olumlu veya olumsuz tavır alma hakkını verir.''
Arıtman'ın, Cumhurbaşkanı Gül'e yönelik sözlerinin, ''ırkçılığı reddeden antifaşist ve antiemperyalist sol dünya görüş ve felsefesine saldırı niteliği taşıdığını'' iddia eden avukat Vural, Medeni Kanun'un 24. ve 25 maddeleri ile Borçlar Kanunu'nun 49. maddesi gereğince, bu durumun hukuka aykırılığının tespitini talep etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler