"Devir 'Bizi teğet geçti' devri değil"

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Avrupa'daki ekonomik krizin Türkiye’yi etkileyeceğini belirterek, "Bu devir, 'Bizi teğet geçti' devri değildir" dedi.

Yayınlanma: 10.12.2011 - 20:15
Abone Ol google-news

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Avrupa’daki ekonomik krizin Türkiye’yi etkileyeceğini belirterek, “Bu devir, ‘Bizi teğet geçti’ devri değildir” dedi. Türkiye’nin ticaretinin yüzde 60’ının, Koç Topluluğu’nun ise yüzde 55’inin Avrupa Birliği ülkelerinden olduğuna işaret eden Koç, “Onların getirdiği yavaşlatma, sıkıntı, hepimizi etkileyecektir. Çok dikkatli olmamız lazım. Hükümetimizin de gerekli tedbirleri, kararları hadiselerin arkasından değil önüne geçerek alması lazım. Bu devir ‘Bizi teğet geçti’ devri değildir” diye konuştu. Önceki krizde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın haklı çıktığını ve krizin Türkiye’ye teğet geçtiğini belirten Koç, o zaman Türkiye’deki bankaların Amerika’daki gibi ’kimin eli kimin cebinde, ne olduğu belli olmayan” bankalar olmadığını ve özvarlıklarını yapılandırdığını ifade etti. Koç, “Ama bugünkü dönem, o günkü dönem değil” dedi.

‘Vergiler çok ağır’

Antalya’nın Belek Turizm Beldesi’nde Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği’nin (POYD) düzenlediği geleneksel aylık yemekli toplantıya katılan Rahmi Koç, davetlilerin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı.

Dünyadaki her ülkeden işadamları tanıdığını ve hepsinin aynı kurallara uyduğunu belirten Koç, işadamlarının bunun için kanuna ihtiyacı olmadığını söyledi. İşadamlarının yapıları, iş tecrübeleri ve anlayışlarıyla etik kuralları uyguladıklarını dile getiren Koç, şunları söyledi:

“Hâlâ ekonominin yüzde 50’si kayıtdışı. Bunu kayıt altına alacaklarına ki zor, yerine direk, endirek vergiler getiriliyor. Ve vergi ödeyen yüzde 50 ödeyemeyen yüzde 50’nin cezasını çekiyor. Bakın bakalım dünyanın hiçbir yerinde bizim kadar ağır vergiler yok. Dolayısıyla ben şunu iddia ediyorum ki vergileri düşürsünler, vergi ödemeyenlere ağır ceza getirsinler, daha az maliyetle daha fazla vergi toplarlar. Bunu iddia ediyorum. Kısıtlama, zorlama ile hiçbir yere gidemeyiz. Bizim hükümetimiz, maliyecimiz veya hazinemiz baksın başka ülkelere. Çünkü herşeyimizi Avrupa’yla, Amerika’yla eşitlemeye çalışıyoruz. Kanunlarımızı, anayasamızı. Vergileri indirerek daha çok vergi toplamak mümkündür. Çünkü vergileri bir noktaya getirerek adamı teşvik ediyorsunuz vergi ödememe yollarına gitmeye, kaçakçılığa.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler