The Guardian: Çevreciler zafer kazandı

The Guardian gazetesi, Alman, Avusturya ve İsviçre hükümetlerinin, Türkiye'nin Ilısu projesinden desteğini çekmesi, çevrecilerin Türkiye'ye karşı kazandığı bir "zafer" olarak yorumlandı. Gazete, kredi garantisi veren ülkelerin, "sert tartışmalara neden olan Ilısu baraj projesinin fişini çekerek çevrecilere bir zafer sağlarken Türkiye'nin (bölge) ekonomisini canlandırma planlarına ağır bir darbe indirdiği" yorumunu yaptı.

Yayınlanma: 24.12.2008 - 09:21
Abone Ol google-news

The Guardian gazetesi, Türkiye muhabiri Robert Tait, "Kredi garantisi verenler 1.1 milyar sterlinlik Türk barajının fişini çekerken çevreciler kutlama yapıyor" başlıklı haberinde Ilısı barajı projesinden çekilen desteklerin çevrecilere 'zafer' kazandırdığını belirtti.

Alman, Avusturya ve İsviçre'nin kredi garantisi kuruluşlarından oluşan konsorsiyumun, Ilısu projesinin durdurulması emrini verdiğini belirten gazete, kararın, müteahhitlik şirketlerinin proje çalışmalarını durdurmak zorunda kalacağı anlamına geldiğini kaydetti.

İngiliz gazetesi, çevrecilerin projenin 80 civarında kent ve köyü ile çok büyük bir tarım alanının yanısıra, Hasankeyf gibi tarihi kalıntıların kaybına da yol açacağına işaret ettiklerini belirtti.

Buna karşın AKP hükümetinin, projenin, yoksulluk ve PKK sorunu nedeniyle çok olumsuz etkilenen bölge için "hayati" önem taşıdığını, arkeoloji eserlerinin kaybedileceği iddialarının doğru olmadığını söylediğine de dikkat çekilen haberde sigorta garantilerinin askıya alınması kararının söz konusu üç ülkenin hükümetlerince alındığı ifade edildi.

Haberde üç hükümetin, projenin Dünya Bankasınca çevre, tarihi eserleri, komşu ülkeler ve bölge halk gibi unsurlara ilişkin 150 koşulu yerine getirmesi gerektiğini düşündükleri de yazıldı.

 

Türkiye komşularyıla gerekli istişareleri yapmamamkla suçlanıyor

The Guardian, Almanya'nın, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Erich Stather'in Türkiye'yi "küçük oyunlar" oynamakla suçladığına dikkat çekti.

Almanya'nın, Türkiye'nin, Dünya Bankası koşullarının nasıl yerine getirileceği konuşulurken kamulaştırma işlemlerini sürdürdüğünü söylediğini kaydeden gazete Türkiye'nin, ayrıca proje ile ilgili komşuları Irak ve Suriye ile gerekli istişareler yapmamakla suçlandığını da belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler