'Türkiye özel sektör talebine dayalı büyüdü'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de gerçekleşen büyümenin özel sektör talebine dayalı bir büyüme olduğunu vurgulayarak, kamu harcamalarının büyümeye katkısının sınırlı olduğuna dikkat çekti.

Yayınlanma: 12.12.2011 - 14:02
Abone Ol google-news

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptığı yazılı açıklamada 2011 yılı 3'üncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Buna göre Babacan, GSYH'nın 2011 yılı üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 8.2 oranında artarken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyüme hızının bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.7 oranında gerçekleştiğini belirterek, "Böylece GSYH 2011 yılı ilk dokuz aylık döneminde reel olarak yüzde 9.6 oranında büyüme kaydetmiştir. Bu gerçekleşme ile Türkiye ekonomisi OECD, Avrupa Birliği ve G20 ülkeleri arasında çok güçlü büyüme performansı gösteren sayılı ülkelerden biri olmuştur" dedi.
 

'Kamu harcamalarının büyümeye katkısı sınırlı'

Türkiye'de gerçekleşen büyümenin özel sektör talebine dayalı bir büyüme olduğunu vurgulayan Babacan, kamu harcamalarının büyümeye katkısının sınırlı olduğunu kaydetti. Babacan, "Özel nihai tüketim harcamaları ve özel sektör yatırımlarındaki güçlü artışa bağlı olarak 2011 yılı üçüncü çeyreğinde toplam iç talep büyümeye 7.7 puan katkı sağlamıştır. Önceki dönemlerden farklı olarak ihracatta gözlenen yüksek performans sonucunda net dış talep de yılın üçüncü çeyreğinde büyümeye pozitif katkı sağlamıştır. Türkiye ekonomisinin yılın ilk dokuz ayında kaydettiği büyüme istihdam yaratan bir büyüme olmuştur. Pek çok ülkede işsizlik oranlarının yüksek seviyede seyrettiği bir dönemde Türkiye'de bu yılın üçüncü çeyreği itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre ilave 1 milyon 689 bin kişiye istihdam sağlanmıştır. İş gücüne katılım oranlarındaki artış seyrinin sürmesine rağmen, istihdamın istisnasız tüm sektörlerde güçlü artış göstermesi sonucunda işsizlik oranı, 2011 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 9.2 seviyesine gerilemiştir. Yılın ilk dokuz aylık dönemindeki yüksek performans ile 2011 yılı büyümesinin Orta Vadeli Program tahminlerinin de üzerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. 2012 yılında, küresel ekonomiye ve özellikle Avrupa bölgesine ilişkin belirsizliklere bağlı olarak GSYH büyümesinin yüzde 4 olması öngörülmektedir. Bununla beraber, bu büyüme oranı ile Türkiye ekonomisinin 2012 yılında da Avrupa ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olmaya devam etmesi beklenmektedir" ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler