CHP'den Adalet Bakanı'na yanıt

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in CHP'nin tutukluluk süresiyle ilgili teklifine ilişkin sözlerine teklif sahibinden sert yanıt geldi. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, "Hukuku bilmeyen bir kişi nasıl Adalet Bakanı olmuş? Bu, ben Türkiye'de tecavüz suçundan hakkında soruşturma yapılan kişinin 4 yılda suçlu olup olmadığını tespit edemeyeceğim, demektir. Bir adamın 4 yıl tecavüz ettiğini tespit edememişsen bu ayıp kimin" diye sordu.

Yayınlanma: 12.12.2011 - 15:09
Abone Ol google-news

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, CHP'nin tutukluluk süresiyle ilgili teklifinin yasalaşması halinde terör örgütüne üye olanlar, asker polis öldürenler, çocuklara karşı cinsel tacizde bulunanlar, tecavüzde bulunanların tahliye olacağına yönelik sözlerine CHP'den sert tepki geldi.

Teklifin altında imzası bulunan CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, yaptığı açıklamada, Adalet Bakanı'nın sözlerine yanıt verdi. Öztürk, şöyle dedi: "Bir hukukçunun söyleyeceği sözler değil. Bir kere tutuklamayla beraati birbirine karıştırıyor. Bir kişinin tutuklanması demek mutlaka mahkum olacağı anlamına gelmez. Tutuksuz yargılanması da beraat edeceği anlamına gelmez."

AİHM'in suçun niteliği ve suçu işleyen faillerin kimliğinin tutuklama nedeni olmayacağını belirttiğini ifade eden Öztürk, "Hangi suçu işlediği şüphesi hakkında kimin hakkında soruşturma açılırsa açılsın tutuklamanın yapılabilmesi için sanığın kaçma şüphesinin olması ya da sanığın delilleri karartma tehlikesinin bulunması gerekir" dedi.
 

'İyi suç kötü suç ayrımı olmaz'

"İyi suç kötü suç ayrımı olmaz, suç suçtur" diyen Öztürk, "Bir adamın tecavüz ettiğini 4 yıl tespit edememişsen bu ayıp kimin" dedi. "Bizim kanun teklifimizde böyle bir şey yok" diyen Öztürk, "Tecavüzcüler, terör örgütü üyeleri beraat eder diye bir hüküm mü var? Tutuklamanın amacı delillerin karartılması, sanığın kaçmasının önüne geçmektir" şeklinde konuştu.

'Hukuku bilmiyor'

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in hukuku bilmediğini iddia eden Öztürk, şöyle devam etti:
"Hukuku bilmeyen bir kişi nasıl Adalet Bakanı olmuş. Bu, ben Türkiye'de tecavüz suçundan hakkında soruşturma yapılan kişinin 4 yılda suçlu olup olmadığını tespit edemeyeceğim demektir. Esas ayıp olan şey 4 yılda tecavüz suçlamasıyla tutuklu bulunan kişinin suç işleyip işlemediği kesin mahkeme kararı nedeniyle tespit edilememiş olması nedeniyle salıverilmesi değil, esas ayıp olan şey 4 yıl gibi bir sürede o kişinin suç işleyip işlemediğinin tespit edilememiş olmasıdır. Hangi suçu işlerse işlesin Sayın Bakan bilmiyorsa bunu öğrenecek. Kim hangi suçu işlerse işlesin yargılama sisteminde ana kural tutuksuz yargılamaktır. Tutuksuz yargılamak demek beraat etmesini savunmak değildir, tutuklama geçici bir müessesedir. Bunu ya bilmiyor ya biliyor halka karşı yanıltıcı demeçler veriyor. Hukukçunun kullanacağı bir üslup değildir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler