Bakan Akdağ'dan katkı paylarına savunma

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Katkı payları" diye bir bardak suda fırtına koparmaya çalışılan rakamların on lira altında olduğuna dikkat çekerek "Yüz lira, 500 lira 10 bin liradan bahsetmiyoruz. İnsaf kardeşim insaf" dedi.

Yayınlanma: 12.12.2011 - 15:54
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı'nın Meclis Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde eleştirileri yanıtladı. AKP iktidarı öncesi doktorların büyük kısmının muayene işletmesi, hastanın 7 kat sırtta muayenelere taşınıp para ödendiği örneklerini hatırlatan Bakan Akdağ, "Bugün performans sistemine karşı çıkanlar tam gün yasasına karşı çıkanlar bu gerçekleri unutmuşa benziyor" dedi.
 

'Zulüm dönemi bitti'

Adaletli bir performans sistemi istediklerini, vatandaşın da cebinden para vermek zorunda kalmadığı, mağdur olmadığı bir sistem oluşturduklarını kaydeden Bakan Akdağ, sistemin aksayan yönleri olabileceğini belirterek, "Ama muhalefet sıralarında oturanlar unutmasınlar ki, bu yeni sistem geçmiş dönemlerindeki zulüm döneminin ortadan kaldırılması ile oluştu. Artık bu zulüm dönemi bir daha da geriye gelmeyecek. Asla mümkün görünmüyor" dedi.

Koruyucu sağlık hizmetlerine 2002 yılına kıyasla reel olarak 3 misli para ayrıldığını kaydeden Bakan Akdağ, alınan katkı paylarıyla ilgili eleştirileri de yanıtladı. Bakan Akdağ, "Katkı payları diye bir bardak suda fırtına koparılmaya çalışılan rakamlar on lira altında 2-3 lira diye tartıştığımız rakamlardır. Yüz lira, 500 lira 10 bin liradan bahsetmiyoruz. İnsaf kardeşim insaf" dedi.

Hekimin hastasına ayırdığı sürenin 4.5 dakikadan 9 dakikaya çıktığını, muayene edilen vatandaş sayısında da 2.5 kat artış olduğunu dile getiren Bakan Akdağ, "2002-2011 seçimlerinde vatandaş karşısına çıkıp bizi vatandaşa şikayet ettiler. Halk desteği şimdi anketlerde yüzde 50 üstünde. Halka teşekkür ediyorum. Aynası iştir kişini lafa bakılmaz" dedi.
 

'Geri kalmışlıktan liderliğe'

TÜİK anketlerinde sağlıkta memnuniyet oranının 2003 yılında yüzde 39.5 iken şimdi yüzde 70'e çıktığını belirten Bakan Akdağ, "Biz bu çıtayı yükseltmek için vatandaş memnuniyetini arttırmak için önümüzdeki dönemde de hayırlı hizmetlere devam edeceğiz" dedi. Dünyanın önde gelen tıp dergilerinden birini gösteren Bakan Akdağ, dergide Türkiye sağlık sistemiyle ilgili "Geri kalmışlıktan liderliğe" başlıklı bir yazı olduğunu söyledi.

Bakan Akdağ, AKP iktidarı döneminde insanlar ceplerinden sağlık için yaptığı harcamada da ciddi oranda azalma olduğunu belirterek şu rakamları verdi: "1999 yılında cepten yapılan sağlık harcamaları bütün sağlık harcamalarının yüzde 29'unu oluşturuyor. 2008 yılında yüzde 17'ye düşmüş."
 

'Cambazlık, illüzyon yapabilirsiniz, ama'

Bakan Akdağ, Ankara'da şebeke suyunda arsenik oranında sınırların aşıldığı iddialarını da yanıtladı. Ankara'daki şebeke suyunun arsenik seviyesinin normal değer olan 10mg'den yukarı çıkmadığını ifade eden Bakan Akdağ, bir dönem İzmir suyunda İzmir Belediyesi'nin yanlış politikaları sonucunda böyle bir sorun yaşandığını ancak hükümetin verdiği destekle bu problemin de büyük ölçüde ortadan kalktığını anlattı.

1998 yılında kayıtlı tifo sayısı 30 bin 264 iken 2011 yılında kayıtlı tifo vakasının 26'ya indiğini, sıtma sayısının 36 bin 842'den 2011'de sıfırlandığını, bebek ölümlerinin binde 43'den 2011 yılında binde dokuz'a düştüğünü, anne ölümlerinin yüzbinde 70'den, 2011 yılında yüzbinde 14'e indiğini ifade eden Bakan Akdağ, "Belki siz kürsüde konuşurken cambazlık-illüzyon yapabilirsiniz ama rakamlar gerçeği söyler gerçek yüzünüze çarpar söylediklerinizden utanırsınız" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler