İsrail- Suriye doğrudan müzakereleri büyük çaba

İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Ankara'da yaptığı görüşmeler, İsrail basının yoğun ilgisini çekmeyi sürdürüyor. İsrailli gazetelere açıklamalarda bulunan üst düzey bir kaynak Türkiye'nin, Obama yönetiminin görevine başlaması ve 10 Şubat'ta İsrail'de yapılacak seçimler öncesi, Suriye ile İsrail arasında doğrudan müzakereleri mümkün kılacak bir mekanizma oluşturmak istediğini yazdı.

Yayınlanma: 24.12.2008 - 10:04
Abone Ol google-news

İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Ankara ziyareti, İsrail basınında büyük yankı uyandırıyor. Üst düzey İsrailli kaynak, Jerusalem Post gazetesince yansıtılan değerlendirmelerinde ABD ve İsrail'deki yönetim değişikliği öncesi bir çerçeve oluşturulması ve işlerlik kazandırılmasının istediğini söyledi. Kaynak, "Başbakan Olmert, işlerin mümkün olan en iyi başlangıç noktasına doğru ilerlediğini görmek istiyor" dedi, ancak söz konusu çerçeveye ilişkin ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı.

Jerusalem Post'a konuşan üst düzey bir başka İsrailli yetkili de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "yurt içindeki eleştirileri bertaraf etmek ve ülkenin laik muhalefetinin karşısında meşruluk kazanmak amacıyla yüksek profili bir uluslararası diplomatik başarıya ihtiyacının bulunduğu"nu öne sürdü.

Aynı yetkili, Erdoğan'ın Türkiye'nin aracılık çabalarının, "Yavaşlayan AB üyelik hedefi konusunda Avrupalılara bir şeyler gösterebilmesi için doğrudan İsrail-Suriye görüşmeleri gibi somut bir sonuç vermesini istediği" iddiasında da bulundu.
 

"Doğrudan görüşmeleri hazırlamak Türkiye için büyük diplomatik başarı olur"

Görüşmelerin sayesinde Türkiye'nin "ılımlı ve yapıcı" gibi görüneceğini ifade eden yetkili, "Doğrudan görüşmeler için zemin hazırlamak Türkiye için büyük bir diplomatik başarı" olacağını da söyledi.

Bu arada Haaretz gazetesi, Olmert'in, Ankara'ya İsrail-Suriye görüşmeleri için gittiğini belirterek "Olmert ile Erdoğan, Türk hükümetinin, İsrail ile Suriye arasında doğrudan görüşmeleri kolaylaştırmaya yönelik çalışmalarını sürdüreceği konusunda mutabık kaldı" diye yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler