Bilim ve teknoloji yüksek kurulu toplandı

Türkiye'de bilim politikalarının oluşturulmasında en yüksek karar organı olan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı.

Yayınlanma: 24.12.2008 - 10:11
Abone Ol google-news

TÜBİTAK'ın ODTÜ Yerleşkesindeki Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nde yapılan  Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) toplantısına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanları Mehmet Şimşek, Mehmet Aydın ve Kürşat Tüzmen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemec, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, diğer bakanlıkların müsteşarları, rektörler, belediye başkanları ile sanayi ve ticaret odaları temsilcileri de katıldı.

BTYK'nın 18. toplantısında, ''Ulusal Bilim ve Teknoloji Uygulama Planı'', ''2006-2008 Kamu Ar-Ge ödeneği'', ''Küresel ısınma'', ''İklim değişikliği'', ''Ulusal Nükleer Teknoloji Geliştirme Programı'' ve ''Bilim ve Teknoloji İnsan Kaynağı'' kararlarına ilişkin gelişmeler ele alındı.
 

Başbakan Erdoğan, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada "Bilim ve Teknoloji İnsan Kaynağı Stratejisi ve Eylem Planı" hazırlanacağını belirterek, bu eylem planının bilim insanlarının mevcut sorunların giderilmesinde ve Türkiye'nin bir cazibe merkezi olmasında yol göstereceğini söyledi.

"AR-GE harcaması 4 katına çıktı"

Özel sektörün, Ar-Ge faaliyetlerini sahiplenmesinin önemine değinen Başbakan Erdoğan, "Memnuniyetle görüyorum ki kamu kaynaklarından bu alana ayrılan payın artması, özel sektörün bilim ve teknoloji alanındaki faaliyetlerine de ivme kazandırdı. Tarihimizde ilk kez 2007 yılında, özel sektörün Ar-Ge harcamaları kamu fonlarını yakaladı. 2007 yılında özel sektörün Ar-Ge harcaması, 2002'dekinin 4 katına çıktı. Bu çerçevede, Ar-Ge ve yenilik yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz" dedi.

2009 yılında TÜBİTAK tarafından bir "İl Yenilik Platformları Programı" başlatılacağını ifade eden Erdoğan, "Bu platformlardan beklentimiz, illerimizi özgün kılan doğal, sosyal, kültürel, beşeri ve ekonomik değerleri, bilim, teknoloji ve yenilik yoluyla faydaya dönüştürecek projelerin hazırlanmasının sağlamasıdır. Her ilimizin kendi potansiyeline uygun olarak ortaya konacak bu vizyon ve projeler, söz konusu ilde, gerek kamu kurumları, gerekse de Avrupa Birliği tarafından sağlanan fonların daha etkin şekilde kullanılmasını sağlayacak" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler