Yoksulluk öldürüyor

Avrupa'nın en zengin ülkesinde bile düşük gelirlilerin ömrü daha kısa.

Yayınlanma: 14.12.2011 - 07:23
Abone Ol google-news

Yeni yüzyılın başından bu yana reel gelirleri sürekli düşen Alman halkının ortalama ömrünün de kısaldığı ortaya çıktı. Sol Parti’nin soru önergesini ayrıntılı olarak yanıtlayan Alman hükümetinin hazırladığı istatistikler, 2000’de Almanya’da ortalama ömrün 77.5 olduğunu ancak 2011 itibarıyla bu rakamın 75’e gerilediğini gösterdi. Özellikle doğu eyaletlerinde durumun vahim boyutlar aldığı saptandı.

Erken yaşta ölümler 

Bu bölgede 10 yıl önce yaklaşık 77.9 olan ortalama ömrün bugün 74.1’e düşmesi, gelirle ömür uzunluğu arasındaki acımasız bağlantıya bir örnek olarak sunuldu. Normal ve sigortalı bir işte düzenli olarak çalışan Almanlar arasında ise ortalama ömür 80 olarak gerçekleşti. İşsizlik parası veya sosyal yardımla yaşayan yaşlıların fazla yaşamasının mümkün olamadığını resmi istatistikler de doğrulamış oldu.

Ağır iş ve hızlı yıpranma

Sol Parti, son alınan gelirle bağlantılı olarak saptanan emekli maaşlarının yerlerde süründüğüne işaret ederken “67 yaşında emeklilik, insanların yetersiz emekli maaşlarının iyice düşürülmesi demek. Düşük gelirliler çok daha ağır işler yapmak zorunda kalıyor ve hızla yıpranıyorlar” yorumunu yaptı. Sosyal Güvenlik Birliği Başkanı Ulrike Mascher de “Kötü çalışma koşulları, işsizlik, düşük gelir ve yoksulluk çemberi, yaşlı insanları erken ölüme itiyor” dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler