"İç talep canlandırılmalı"

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, iç talebi canlandırmak için kamu harcamalarının artırılması, istihdam yükünün hafifletilmesi, vergilerin ötelenmesi, taksitlendirilmesi ve uygun şartlarda kredi sağlanması gerektiğini belirtti.

Yayınlanma: 24.12.2008 - 11:37
Abone Ol google-news

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş yaptığı açıklamada, hükümet ve Merkez Bankası'nın aldığı son tedbirlerin haricinde iç talebi canlandırmak için istihdamı artırıcı ve güçlendirici başka önlemlerle de desteklenmesini istedi. Yalçıntaş, "Dünyada krizin derinleştiği Ekim ve Kasım ayları geride kaldı. Türkiye'de finans krizi riskinin yüksek olmadığı ortaya çıktı. Ancak küresel mali krizin Türk reel sektörünü derinden etkilemesine izin verilmemelidir. Bunun için de kamu yatırımlarının artırılması, istihdam yükünün hafifletilmesi, vergilerin ötelenmesi ve uygun şartlarda kredi temini anahtar öneme sahip" dedi.

 

"İşveren üzerindeki yükün hafifletilmesini bekliyoruz"

Doğrudan istihdam sağlayıcı kamu harcamalarının artırılmasının çok önemli olduğunu kaydeden Yalçıntaş, kamu yatırımlarını artırarak devam ettirmenin gerektiğine dikkat çekti. İşveren üzerindeki yükün de hafifletilmesini beklediklerini kaydeden Yalçıntaş, şöyle devam etti:
"SSK işveren primlerinde yapılan 5 puanlık indirim çok büyük fayda sağladı. Bu dönemde imkanlar ölçüsünde yeni indirimler yerinde olacaktır. Ayrıca, işten çıkarma yerine, çalışma süresini geçici olarak azaltarak farkın İşsizlik Fonu'ndan karşılanmasını içeren Kısa Çalışma Formülü, işçi ve işvereni kısa süreli de olsa rahatlatabilir. Öte yandan, vergilerin ötelenmesi ve özellikle KOBİ'lere uygun kredi sağlanarak finansman sorunlarının azaltılması gerekli."

 

Kriz endişesi giderilmeli

Global gelişmeler göz önünde bulundurularak alınacak başka önlemler de bulunduğunu vurgulayan Yalçıntaş, geçici vergilerin Mayıs'a ertelenmesini istedi. Peşin vergilerin de uygun ölçüde taksitlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Yalçıntaş, üretimde kullanılan hammadde ile enerji maddeleri üzerinden alınan ÖTV ve KDV'nin bir süre için indirilmesi gerektiğini kaydetti. Reel sektör kredileri için bir Kredi Garanti Fonu oluşturulması gerektiğini ifade eden Yalçıntaş, "Dahili girdi kullanımı ödüllendirilmeli. Enerji zamları ertelenmeli. Ayrıca özel sektörün devletten alacaklarının geciktirilmeden ödenmesi de çok önemlidir" dedi.

Geçen iki aylık süreçte Türkiye'nin para piyasalarında kaynak açısından ciddi bir sorun yaşanmadığını belirten Yalçıntaş, giderilmesi gereken sorunun kriz endişesi ile yatırım ve harcamalardan kaçınma korkusu ve dolayısıyla talep yetersizliği olduğunu söylerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler