Hamzaçebi'den AKP'ye İş Bankası yanıtı

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Bu temsilden dolayı CHP'ye yapılan herhangi bir ödeme yoktur. Elinde bir şeyler varsa Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Yargı var, mahkemeler var, savcılar var. Götürür oraya ibraz eder. Sanıyorum oradaki kaygı Deniz Feneri AKP bağlantısı nedeniyle ortaya çıkabilecek birtakım gelişmelerin üzerini örtebilecek, onun önüne geçebilecek birtakım iddiaları AKP'nin seslendirmesidir" dedi.

Yayınlanma: 14.12.2011 - 11:07
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli'nin İş Bankası konusunda yaptığı çağrıya, "Bu temsilden dolayı CHP'ye yapılan herhangi bir ödeme yoktur. Elinde bir şeyler varsa Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Yargı var, mahkemeler var, savcılar var. Götürür oraya ibraz eder. Sanıyorum oradaki kaygı Deniz Feneri AKP bağlantısı nedeniyle ortaya çıkabilecek birtakım gelişmelerin üzerini örtebilecek, onun önüne geçebilecek birtakım iddiaları AKP'nin seslendirmesidir" dedi.
 

CHP'den Van dosyası

CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi, TBMM'de CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, İstanbul Milletvekili Sedef Küçük, Edirne Milletvekili Recep Gürkan ve Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Van'a giden milletvekillerinin izlenimleri aktarıldı. Hamzaçebi, Van'a, CHP'li milletvekillerinden oluşan ilk heyetin 5-6 Aralık, ikinci heyetin de 7-8 Aralık tarihlerinde gittiğini belirterek, 5 Ocak 2012 tarihine kadar heyetlerin deprem bölgesine gideceğini söyledi. Hamzaçebi, Van'a giden iki heyetin hazırladıkları raporları da Grup Başkanvekilliğine verdiklerini söyledi.
 

CHP'den Van teklifi

Van'da barınma, sağlık, ısınma, gıda, eğitim sorunları olduğuna dikkat çeken Hamzaçebi, "Devletin eğitim konusundaki boşluğunu birtakım cemaatler doldurmaktadır" dedi.
Van'daki vergi mükelleflerinin vergi borçlarına ilişkin olarak Maliye Bakanlığı'nın bir erteleme kararı aldığını hatırlatan Hamzaçebi, CHP'nin de bir kanun teklifi hazırladığını belirterek, şöyle dedi: "Doğru bir karardır. Ancak Van'daki mükelleflerle ilişkide olan diğer Türkiye'nin yörelerindeki mükelleflerinin Van'dan doğan alacakları nedeniyle Vanlı mükellefleri deprem ortamında sıkıştırması onlar hakkında alacak davası açması gibi sorunlar Türkiye'nin gündemindedir. Hesap dönemi yılsonu itibarıyla kapanırken bu sorunu çözmek amacıyla bir yasal düzenlemeye ihtiyaç vardır. Kızılay'ın afet yaşaması muhtemel bölgelerine afet yaşandığı zaman yapacağı yardımlar için vatandaşın Kızılay'a yapacağı yardımlara yönelik teşviki artırmak için vergi kanunlarında bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Belirttiğim iki konuda CHP bir kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na vermiştir. Hükümetin ilgisini istiyoruz. Bu kanunu bütçe gündeminden sonra yasalaştırabiliriz diye düşünüyorum."

'Yıllarca panik atak tedavisi görmüş bir vekilim'

17 Ağustos depremini Sakarya'da yaşadığını ifade eden Sakarya Milletvekili Engin Özkoç da, "Yatan bir binadan çıkmış, yan tarafında da 5 katlı bir binanın 23 saniye içerisinde yıkılıp birçok komşusunu kaybetmiş bir vekilim. Yıllarca sıkıntı yaşamış geceleyin rüya görünce birden aşağı kadar koşup kapının eşiğine gelmiş deprem oluyor sanısıyla korkunç geceler geçirmiş yıllarca da panik atak tedavisi görmüş bir vekilim" dedi.

'Yerel yönetim ile vali arasında kopukluk var'

Van'daki izlenimlerini aktaran İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi'de, yerel yönetim ile Vali arasında kopukluk olduğunu ifade ederek, bazı yerlere yardımın ulaşmadığını savundu.

İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan'da, deprem bölgesinde güvenlik sorunu olduğuna dikkat çekerek, gece hava karardıktan sonra eşyaların çalınmasının ciddi bir sorun olduğunu ifade etti. Eyidoğan, "Gece hava karardıktan sonra bölgede yoğun silah sesleri duyulmakta. Bunun nedeni insanlar evlerini korumak için gerekirse kendi evlerine dahi ateş edebiliyorlar" dedi.
 

CHP'den Van'da okuyan üniversite öğrencileri için teklif

Edirne Milletvekili Recep Gürkan'da, Van 100 Yıl Üniversitesi'nde eğitimin başlamadığını belirterek, bu üniversite öğrencilerinin bir yıllarının kaybolmaması için bir kanun teklifi verdiklerini söyledi. Gürkan, teklifin dileyen öğrencilerin Türkiye'deki diğer üniversitelerde eşdeğer programlarında bu yıl eğitimlerini sürdürmelerini öngördüğüne işaret ederek, "Bunlardan ayrıca harç alınmaması. Gittikleri Kredi Yurtlar Kurumunda ücretsiz olarak barınmalarının sağlanmasını içeren bir kanun teklifi" dedi.
Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer'de, "1999'dan bugüne halen bir adım bir arpa yol boy ilerlememiş olduğumuz görmek çok acı" dedi.
 

AKP'ye İş Bankası yanıtı

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir basın mensubunun AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli'nin, İş Bankası konusunda CHP'ye yaptığı çağrıyı hatırlatmasına Hamzaçebi, şöyle dedi:
"Sayın Gedikli'nin açıklamalarının gerçekle hiçbir ilgisi yok. Birincisi şöyle bir ifade kullanıyor. Sayın Kılıçdaroğlu bütçe görüşmelerinde CHP'nin İş Bankası ile herhangi bir hissedarlık ilişkisi yoktur dediğini söylüyor. Böyle bir şey yok. Bütçe tutanaklarına tekrar baktım. Böyle bir cümle yok. Sayın Gedikli arada bir böyle demeçleri veriyor. Vermiş olduğu demecin içeriğinin kesinlikle doğrularla gerçeklerle bir ilgisi yoktur. CHP'nin İş Bankası ile ilişkisi Atatürk'ten vasiyet yoluyla CHP'ye kalan hisselerin İş Bankası yönetiminde temsili ile sınırlıdır. Başka bir ilişki yoktur. Bu temsilden dolayı CHP'ye yapılan herhangi bir ödeme yoktur, temettü ödemesi yoktur. Bu ödemeler Atatürk'ün vasiyeti gereği Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu'na aktarılmaktadır. Bir şeyler söyleyecekse Sayın Gedikli açık ve net söylesin. Böyle lafı ağzında yuvarlıyor gibi geliyor bana. Elinde bir şeyler varsa Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Yargı var, mahkemeler var, savcılar var. Götürür oraya ibraz eder. Sanıyorum oradaki kaygı Deniz Feneri AKP bağlantısı nedeniyle ortaya çıkabilecek birtakım gelişmelerin üzerini örtebilecek, onun önüne geçebilecek birtakım iddiaları AKP'nin seslendirmesidir. Kaygı bu. Deniz Feneri AKP bağlantısı Türkiye'nin çok ciddi olarak üzerinde durması gereken Alman yargısının Türkiye önerdiği asıl sorumlular Türkiye'de dediği bir konudur. Deniz Feneri AKP bağlantısı iddiaları çok ciddidir. Ciddi bir şüphe vardır, bu şüpheler giderilmiş değildir. Hükümetin Deniz Fenerine kol kanat gereken bir tutumu vardır. Sanıyorum Sayın Gedikli bunu biraz ikinci plana atabilmek amacıyla zaman zaman bazı AKP sözcülerinin sarıldığı bir iddiayı yeniden gündeme getirmekte. Bunun gerçeklerle bir ilgisi yoktur."

'Bu nasıl sıkıyönetim anlayamadım'

Bir basın mensubunun, "CHP'de sıkıyönetim mi var" sorusuna Hamzaçebi, "Her yarım saatte bir basın toplantısı düzenleniyor. Bu basın toplantılarının önemli bir bölümünü de CHP'li milletvekili arkadaşları gerçekleştiriyor. Sayın İsa Gök'te buraya geliyor. Bu nasıl bir sıkıyönetim ben anlayamadım. Böyle bir şeyi sizlerden duyuyorum. Bu da bir abartı, gerçekle hiçbir ilgisi yok. CHP'de konuşma, düşüncesini ifade etme bu konularda tam bir demokrasi vardır" dedi.

Bir basın mensubunun, Bedelli Askerlik Yasası'nın Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını hatırlatarak, CHP'nin tavrının ne olacağına yönelik sorusuna Hamzaçebi, "Biz o konuyu CHP olarak değerlendiriyoruz" dedi. Bir basın mensubunun, "Şike Yasası'nı Cumhurbaşkanı onayladı, ne diyorusunuz" sözüne de Hamzaçebi, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın takdiri. Yasaya ciddi itiraz yönelten Cumhurbaşkanı'nın elinde bu konuda bir olanak daha var Anayasa Mahkemesinde dava açma gibi, yasaya ciddi itirazı olan Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu olanağı kullanmamış olmamasını oldukça dikkat çekici görüyorum" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler