Genelkurmay'dan yalanlama

Genelkurmay Başkanlığı PKK ile mücadelede son dönemde yoğun olarak kullanılan F-16'lara yanlış koordinatlar verilerek, uçakların teröristler yerine boş arazileri bombalamalarının sağlandığı haberlerini yalanladı.

Yayınlanma: 14.12.2011 - 15:43
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanlığı 13 Aralık 2011 tarihli bir günlük gazetede çıkan haber hakkında açıklama yaptı. "Karacılar Havacılara Şike Yaptı" başlıklı haberde; "bombalanacak hedefler, ikinci Ordu tarafından Hava Kuvvetlerine 18 kez yanlış verildi, hedefleri vurmaya giden jetler, dağı taşı bombalayarak üslerine döndü" şeklinde ifadelere yer verildiğini hatırlatan Genelkurmay Başkanlığı, şu açıklamayı yaptı:

"-Basında yer alan haberin sansasyon yaratmak amacıyla, hiçbir araştırma yapılmadan, sadece ele geçirilen taslak bir çalışmaya dayandırılarak kamuoyuna aktarılması üzüntü ile karşılanmıştır.
- 2'nci Ordu Komutanlığı tarafından; 30 Ekim 2011 tarihinde, saat 20.18'de, grid koordinatları belirlenen 26 terörist hedefine Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçakları ile ani yakın hava desteği isteğinde bulunulmuştur.
-Bu isteğin; Hava Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarınca ayrıntılı analizi yapılmış, Genelkurmay Başkanlığı ve faaliyeti icra edecek olan 2'nci Hava Kuvveti Komutanlığı ile gerekli koordinasyon sağlanmış ve uygun bulunan 13 hedef 30 Ekim günü saat 23.00-23.59 arasında başarılı bir şekilde ateş altına alınmış ve hedefler tam isabetle vurulmuştur.
-Basında yer alan ve 20 hedefi gösteren liste, üzerinde çalışılan, ancak onaylanmamış bir ön çalışma (taslak) ürünüdür."

Haberde ne iddia edilmişti?

Bir gazetenin haberinde "PKK'yla mücadelede son dönemde yoğun olarak kullanılan F-16'lara yanlış koordinatlar verilip, boş arazilerin bombalandığı ortaya çıktığı" belirtilmişti. Yalanlanan haberde şöyle denilmişti:

"Ekim 2011 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı ve Şemdinli İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından 2. Ordu Komutanlığı'na 20'nin üzerinde tesbit edilen bölgede 370 PKK'lının bulunduğu bilgisi alındığı bildirildi. Ardından PKK'lıların bulunduğu bölgelerin koordinatları belirlendi. 2. Ordu Komutanlığı gelen bu istihbarat raporunun ardından "Ani Yakın Hava Desteği İsteği" adı altında bu bölgelerde bulunan gruba hava saldırısı düzenlenmesi için Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bir emir yazdı. Yazıda belirlenen bölgelere hava desteğiyle "alçak irtifada hava savunma silahları" kullanılarak, hava operasyonu yapılması istendi. Ancak 2. Ordu Komutanlığı'nda hazırlanan üç sayfalık "Gizli, Kişiye Özel" emir isteğinde "skandal" bir olaya imza atıldı. Yüzbaşı Eyyüp Atlıhan imzasını taşıyan üç sayfalık raporda gerçek koordinatlar yerine sahte koordinatlar verildi. Toplam 18 koordinat değiştirilip, PKK'lıların bulunduğu bölge yerine kilometrelerce uzaktaki boş arazilerin değerleri F-16'lara bildirildi ve dağ, taş bombalandı."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler